Øistein Nordengen
26 April 2011

Blodprov visar resultatet efter ledarutbildningen

Av:

Forskare vid Karolinska och Försvarshögskolan har experimenterat på riktiga människor och publicerar resultatet i en DN-artikel 6 februari.

Det handlar om att mäta insöndringen av DHEA-S hormon (själva livsgnistan!) i blodet.  Själva kärnan i artikeln, enligt min uppfattning, beskriver hur ”DHEA-S sjunker när vi blir stressade eller känner att livet är en trasa”. ”Då tappar vi orken och blir lättare sjuka och åldras i förtid”. Och omvänt: ”Man blir pigg och yster när hormonnivån stiger.”

Vad bra, kan ni väl hålla med om?  Mer livsgnista i blodet! Mer visslande på väg till jobbet!

Vi är drygt 500 000 som är chef för andra i Sverige i dag. Frågan vi behöver fundera över är hur vi lägger fokus på skapandet av detta mätbara tillstånd (DHEA-S)? Enligt min uppfattning har experimentet dragit testgrupp och referensgrupp till ytterligheterna, svart och vitt. Men i vardagen är det en paradox hur vi oftare och oftare underskattar betydelsen av dialog runt frågor som mänsklighet, ondska, makt, ansvar och passion.

Dialogen har skapats – fyll på med dina tankar!

Kommentarer

  1. Kent Lundgren

    DN artikeln väcker ens nyfikenhet. I min värld är det självklart att ledarskapskurser inte ska lära ut några enkla recept, snarare inbjuda till reflektion kring de de ohanterbara. Var finns de ”ledarskapskurser” som har samma ”anslag” som i ”konstgruppen”?

    Svara

Lämna en kommentar