Framfot https://www.framfot.se Utbildning för framgång Mon, 13 May 2019 10:22:42 +0000 sv-SE hourly 1 Management by fear – strunta i det! https://www.framfot.se/management-by-fear-strunta-i-det/ https://www.framfot.se/management-by-fear-strunta-i-det/#comments Thu, 01 Nov 2018 11:10:23 +0000 https://www.framfot.se/?p=6914 Vissa chanser är för bra för att låta passera. Som när vi riggat studion för att filma tipsvideos... Läs mer

The post Management by fear – strunta i det! appeared first on Framfot.

]]>
Management by fear Halloween

Strunta i Management by fear – kom till oss och träna på att använda kraften rätt istället.

Vissa chanser är för bra för att låta passera. Som när vi riggat studion för att filma tipsvideos och Darth Vader sveper förbi i Framfotkorridoren. Många av våra kunder har välförtjänta höstlov just nu och gänget på Framfot är själva i lokalerna. Då passade vår alltid lika välklädda säljare Markus Wikström på att ta en ”Casual Wednesday”. Och gästa i en tipsvideo, som blev lite annorlunda.

Använd kraften på rätt sätt! Gör vår kostnadsfria behovsanalys och få svar på vad du kan vässa för att bli bäst på det du gör.

Fler tips om ledarskap hittar du här!

Alla våra ledarskapsutbildningar hittar du här. Helt Management by fear-fritt.

The post Management by fear – strunta i det! appeared first on Framfot.

]]>
https://www.framfot.se/management-by-fear-strunta-i-det/feed/ 0
Att prioritera och strukturera kundbearbetning https://www.framfot.se/att-prioritera-och-strukturera-kundbearbetning/ https://www.framfot.se/att-prioritera-och-strukturera-kundbearbetning/#comments Mon, 03 Sep 2018 12:17:28 +0000 http://dialog.framfot.se/att-prioritera-och-strukturera-kundbearbetning/2010020327/ Som säljare kan det vara en utmaning att prioritera och strukturera och det är lätt hänt att rulla på i slentrian med gamla arbetssätt. Här bjuder vi på ett snabbt sätt att strukturera och prioritera som tar max en kvart av din tid.

The post Att prioritera och strukturera kundbearbetning appeared first on Framfot.

]]>
Är du säljare med frihet i hur du lägger upp din tid och vilka kunder du ska lägga fokus på?

Strategisk kundbearbetning kan lätt bli en öm punkt på att göra-listan. Du vill mer, men så ringer telefonen, drömkunden kommer in i butiken och det är lätt att skjuta planeringen på framtiden och fortsätta jobba som du alltid gjort. Här bjuder vi på ett sätt för effektivare kundbearbetning i 8 steg.

Effektivare kundbearbetning

Få det du behöver för att sälja mer och ha roligt under tiden. Bli Certifierad KAM-säljare! Läs mer här.

Effektivare kundbearbetning i 8 steg

Med effektivare kundbearbetning kommer du nå rätt kunder i rätt tid. Med strukturen på plats fångar du upp nya möjligheter på både kort och lång sikt. Därför bjuder vi på ett snabbt sätt att strukturera och planera säljarbetet. På egen hand eller tillsammans på nästa säljmöte.

1. Lista alla kontaktvägar

Ta en whiteboard, en surfplatta eller penna och papper och lista alla potentiella vägar att hitta nya affärer. Både de ni redan använder er av och helt outforskade. Det kan handla om sociala medier, inköpta leads, besökare på hemsidan, egen eller inköpt mötesbokning, fördjupa relation med befintliga kunder, med mera. Låt tanken flyga fritt!

2. Gradera utifrån säljpotential

Hur stor är chansen till köp per kontaktväg, och hur stort skulle det köpet vara? Testa att sätta betyg utifrån möjlig avslutsfrekvens och snittaffär per kontakt. Multiplicera betygen för att ge kundkontakten ett värde.

Fundera också på hur er kundstock ser ut just nu. Behöver ni hitta sätt att få befintliga kunder att köpa mer, eller lägga krut på att få in nya namn i stocken?  Även om nykundsbearbetning ger sämre avkastning (just nu!) och tar längre tid än att bearbeta befintliga kunder, så kan det vara värt det på sikt.

Jobba praktiskt med säljprioritering och bättre kundbearbetning tillsammans med en erfaren utbildare, i någon av våra säljutbildningar.

3. Prioritera kundkontakterna

Sätt ramarna för enkel prioritering så att du får tid till allt du behöver. Det kan till exempel vara att kunder som kontaktar er, inköpta leads och sådana som på andra sätt spanar efter det ni säljer just nu, prioriteras omgående. Och att du varje vecka avsätter en fast tid för sådan bearbetning som inte behöver göras varje dag – men som inte heller får falla mellan stolarna.

4. Beskriv hur

Hur ska ni göra för att få ut maximal effekt av varje kontakt? Sätt rutiner! Till exempel: om du pratar med en beslutsfattare – boka in ett möte! För kontakter via sociala medier – ha en eller flera färdiga pitchar som sparar tid. Kort & koncist.

5. Sätt rutinen som får det att hända

Ska det spikas en återkommande tid i kalendern eller görs det löpande? Av vem?

6. Synliggör

Skriv ut & sätt upp på väggen framför dig, sätt upp blädderblock på säljtavlan eller ta en bild som du enkelt kan plocka fram på mobilen. Se exempel här.

7. Sätt en påminnelse i kalendern

Börja varje dag med att ägna 2 minuter åt prioritetslistan och bestämma vad fokus är idag. Ett förslag är att dela upp dagen i för- och eftermiddagspass – så finns tid att ägna ena delen åt bearbetning och den andra åt möten, offerter och annat som dyker upp.

8. Agera!

Finns det en chans att du skulle ha nytta av detta? Gör det och gör det nu!

Vill du lära mer?

Struktur på högre nivå och mer fokus på hur kundens organisation och affär fungerar, får du i utbildningen Försäljning nivå 3 – värdeskapande försäljning.

Eller gör vår digitala utbildningsanalys för sälj och marknad – som kan ge dig en hint om vilket som är ditt nästa, bästa steg mot framgång.

 

Lycka till!

The post Att prioritera och strukturera kundbearbetning appeared first on Framfot.

]]>
https://www.framfot.se/att-prioritera-och-strukturera-kundbearbetning/feed/ 0
Så blir du mer fokuserad och mindre distraherad https://www.framfot.se/sa-blir-du-mer-fokuserad-och-mindre-distraherad/ https://www.framfot.se/sa-blir-du-mer-fokuserad-och-mindre-distraherad/#comments Wed, 08 Aug 2018 08:26:42 +0000 https://www.framfot.se/?p=3494 Känns det som att du befinner dig i ett ekorrhjul som snurrar lite för fort? Här listar jag fyra enkla saker som gör dig mer fokuserad.

The post Så blir du mer fokuserad och mindre distraherad appeared first on Framfot.

]]>
Hur känns det när du går på ledighet? Tomt skrivbord, gott samvete och fullständig avslappning? Eller kanske mer kaos, deadlines som poppar upp som gubben i lådan och kräver uppmärksamhet i sista sekunden, semesterresa eller släktåtaganden som ska planeras och magsyra på väg ut genom öronen?

Kanske känner du dig mer fokuserad när du kommer tillbaka från ledighet.

Lite lugnare, mer laddad? Skulle du vilja ha mer av den känslan? Vore det inte skönt att känna att du hänger med och har koll snarare än sveps med när saker bara händer? Häng på då!

”Vi går mot en tid där allt konkurrerar med allt och alla om människors tid”

Det moderna samhället har gett oss oändliga valmöjligheter. Allt finns tillgängligt ett knapptryck bort. Det gäller även oss – vi finns tillgängliga på mobilen, mejl och sociala medier.

För att inte tala om de mänskliga avbrotten. Kollegor som avbryter en mitt i arbetet, vänner som ringer, familjemedlemmar som har viktiga frågor. Allt pockar på vår uppmärksamhet.

Vi lever i en värld proppfull av distraktioner utan verktygen att hantera det. Våra telefoner, datorer, TV-apparater och surfplattor triggar vårt belöningssystem och gör det nästan omöjligt att inte plocka upp telefonen och surfa lite i busskön.

Samtidigt kan vi knappast gå tillbaka till ett samhälle där valet står mellan två kanaler och den enda kunskapskällan vi har är den där smarta personen i ens närhet som har tvärsäkra svar på allt. Tekniken ger oss mängder av fördelar jämfört med hur det såg ut för bara ett par decennier sedan. Utvecklingen ger oss möjligheten att leva oändligt mycket rikare och mer intressanta liv och också vara betydligt mer produktiva.

Så vad ska vi göra åt det då?

Inse att du har större påverkan än du tror

Första steget till ett ökat fokus är att komma till insikt att du är den som styr. Kliv fram och fatta rodret. Självklart händer saker som sätter oss ur balans. Det blåser upp till storm eller vi blir rammade av en atlantångare. Men om du inte känner att du har en viss makt över din tillvaro blir du en liten jolle som flyter dit havet bär. Vi kan åtminstone försöka styra åt det håll vi vill, så kommer vi närmare än vi gjort om vi inte ens försökt.

Innan vi börjar med att-göra listor, sluta-göra-listor, prioriteringar, planeringar och annat finns det fyra grundläggande saker du kan göra, som ger dig ett ökat fokus och lugn i tillvaron, utan att förändra något annat runt dig.

 1. Sov lite längre
  ”Jag har för mycket att göra och måste stanna uppe sent” är mångas ursäkt. Sanningen är att det ofta handlar om slötid framför skärmen. Speciellt under mörka årstider kan en timme extra göra underverk.
 2. Ät lite bättre
  Att äta klokt kräver inte att du är besatt av en ny diet eller slaviskt undviker fikabröd. Ät klok frukost, lunch och middag – det räcker.
 3. Rör på dig 2-3 gånger i veckan.
  Många upplever att de inte har tiden att träna. Frågan är vad du prioriterar istället? Kroppen är gjord för att röra på sig. Säkert har du en vardag som är fullsmetad och hysterisk ibland. Men har det gått tio år sedan du tränade ihållande är det kanske dags att sluta leva på gamla meriter och ta tag i det.
 4. Meditera några minuter varje dag
  Vet du inte hur man gör? Googla! Kraschkursen är att sitta bekvämt, andas djupt och försöka att inte tänka på något speciellt utan bara låta tankarna gå. Det tar några minuter varje dag och gör stor skillnad för ditt fokus och välmående.En del kan vara oroliga för att de kommer meditera bort flera timmar av sitt liv. Jag har aldrig hört det hända men någon gång ska vara den första. Ställ timern eller ladda ner en meditationsapp, så behöver du inte oroa dig för att bli hittad i lotusställning sex timmar senare.

Hellre lite i taget och långsiktigt

I början av året slåss gymkedjorna om våra pengar. Det är då alla ska komma igång med sina nya liv. Sedan ebbar det sakta ut. Så hur blir du en av dem som inte faller tillbaka? Nyckeln till att få ett nytt beteende att hålla i längden är att göra det i liten skala. Gå inte all-in på alla fronter och sluta äta kolhydrater, boka upp gruppträning fem gånger i veckan eller köpa yogapass. Du blir mätt på förändringen fortare än kvickt. Gör små förändringar som känns hanterbara men bestäm dig för att hålla i dina nya vanor!

Självklart kan det vara svårt att skapa nya vanor. Men om du hellre letar efter det där magiska pillret som fixar allt och lite till, så kanske du ska börja med det grundläggande som bevisligen fungerar, innan du hoppas på den där nya, fantastiska dieten eller köper de där energipillren.

Det finns mängder av forskning och studier för den som vill få bevis för att det fungerar. Eller så kan du testa i två veckor och se vilken skillnad det gör. I värsta fall har du missat några avsnitt av ”Game of Thrones” och skaffat dig onödig träningsvärk.

I bästa fall hittar du mer energi och fokus. Kör igång nu, så kan vi hjälpa dig med resten för att få rätsida på dina prioriteringar.

Så – vem står vid rodret för ditt liv?

 

The post Så blir du mer fokuserad och mindre distraherad appeared first on Framfot.

]]>
https://www.framfot.se/sa-blir-du-mer-fokuserad-och-mindre-distraherad/feed/ 0
Om någon säger: Hoppa! Frågar du då: Hur högt? https://www.framfot.se/blogg-utbildning-forandringshets-stress-hjarnan-jobbet-stoicism/ https://www.framfot.se/blogg-utbildning-forandringshets-stress-hjarnan-jobbet-stoicism/#comments Fri, 20 Apr 2018 09:30:19 +0000 https://www.framfot.se/?p=5679 Tempot idag är högt och kravlistan på vad vi skall prestera är lång. Förändringshets råder. Som ett svar på det vill jag lyfta fram tre saker: Hjärnan, jobbet och stoicismen.

The post Om någon säger: Hoppa! Frågar du då: Hur högt? appeared first on Framfot.

]]>
Lär dig hantera förändringshetsen, bli nöjd med det du har och är.

Många lever idag i en fragmenterad och stressad tillvaro där vi kämpar för att hänga med. Tempot är högt och kravlistan på vad vi ska prestera privat och på jobbet är både lång och motsägelsefull. Som ett svar på det vill jag lyfta fram tre saker: Hjärnan, jobbet och stoicismen.

Motverka mobbning på arbetsplats_Framfot

Hjärnans kamp för kontroll

Vår hjärna är inställd på att överleva genom att skapa ordning och reda i tillvaron. Hjärnan älskar förutsägbarhet som skapar trygghet och kontroll – och vill ha koll på vem som är vän respektive fiende. Det är inte konstigt att vår grundläggande programmering kan krocka med dagens ofta splittrade och stressade liv, när vi tar in information och intryck i högt tempo och hela tiden höjer kraven på oss själva.

Samtidigt har vi generellt i samhället tonat ner auktoriteter, som tidigare och på olika sätt stod för något att förhålla sig till – kyrkan, skolan, polisen, militären, med flera. Även synen på kunskap och bildning har förändrats. Sanningarna har blivit färre och åsikterna desto fler. Det är klart att hjärnan går på högvarv för att upprätthålla kontrollen.

”Tänk om, tänk nytt, tänk större!”

Varje dag översköljs vi med utvecklings- och förändringshets. Om det skriver den danske psykologen Svend Brinkmann i sin bok ”Stå fast”. Inget duger längre, ingen duger längre. Allt måste förändras – du också – hela tiden. Stanna inte upp och var nöjd! Då är det något fel. Tänk om, tänk nytt, tänk större. Mer! Bättre! Och gärna snabbare. Inte undra på att hjärnan till slut kollapsar. Vi hamnar i ett tunnelseende som placerar oss väldigt långt bort från den kreativitet som är så nödvändig för oss.

Stora tankar och idéer kommer ju oftast i ”hängmattan” – inte på kontoret. Eller hur?

Den här ständiga förändringshetsen är inte hållbar i längden. Resultatet kan bli frustration, osäkerhet, förvirring, sjukdom och depression. Det senare ökar också markant i vårt samhälle, både bland yngre och äldre. Så var finns svaret? Hur kan vi ändra på det här?

Hjärnan, jobbet och stoicismen

Jag återkommer till hjärnan. För att överleva och må bra i dagens brusiga tillvaro behöver vi underlätta för hjärnan, som gillar enkla och snabba lösningar. Vanor är bra. Vi behöver skapa ordning och reda på jobbet, och jag tror att vi kan använda stoicismen som ett verktyg för att lyckas.

Vad sa då de gamla Stoikerna? Seneca, Epiktetos och Marcus Aurelius, för att nämna några. Jo, stoicismen handlar bland annat om att:

 • finna sinnesro
 • ha integritet
 • ha principer
 • tro på något

När vi har de sakerna klara för oss blir det lättare att säga ja respektive nej. Det vill säga att prioritera, att förenkla för vår överbelastade hjärna.

Medvetenhet och övning

Att skapa detta hos oss själva görs förstås inte på en kafferast. Nej, som så mycket annat kräver det medvetenhet och övning. Mycket förenklat kan du utgå från följande både på jobbet och privat:

1. Fundera på vad som är viktigt för dig. Riktigt viktigt.

Så kommer du att hitta de principer som är viktiga för dig att stå fast vid.

2. Dagligen påminna dig om vad du faktiskt kan kontrollera och inte. Det är enbart tre saker:

 • dina tankar
 • dina känslor
 • ditt beteende

Vi ägnar oss alldeles för mycket åt att försöka styra och ställa med allt och alla. Det beteendet handlar naturligtvis om att vår hjärna kämpar med förutsägbarheten i stort som smått. Här måste vi försöka omprogrammera, så gott det går. Lägg energin på det som går att kontrollera och gör sedan något åt det!

3. Varje morgon påminna dig själv om allt du har att vara nöjd och tacksam över.

Inom stoicismen menar man att det kan vara nyttigt att reflektera över att allt du har skulle kunna tas ifrån dig. Familj, vänner, jobb, ekonomi, hälsa. Det handlar om att stanna upp och faktiskt vara nöjd och tacksam över det du har istället för att lägga allt fokus på det du inte har eller är.

Stoicism på jobbet

Fundera gärna på hur du kan använda de här tankegångarna på din arbetsplats. Här är mina tips på små förändringar som kan göra stor skillnad för dig som chef och dina medarbetare.

 1. Prioritera! Skapa goda rutiner så avlastar du hjärnan. Det kan till exempel handla om något så enkelt som att lägga en halvtimme varje måndag morgon på att sätta dina mål och prioriteringar för veckan. Om ni är ett arbetslag kan det vara en god idé att dela era prioriteringar med varandra på ett veckostartsmöte.
 2. Var tydlig med vilka förväntningar ni har på varandra. Sätt era spelregler och kom ihåg vad ni tillsammans kan kontrollera. Håll förväntningarna realistiska, ni behöver veta när ni är ”good enough”. Så att du och dina medarbetare kan känna er nöjda vid dagens slut och gå hem och ladda batterierna för nästa utmaning.
 3. Se till att arbetsmiljön är bra för alla – även för chefen! Du behöver precis som dina medarbetare få rätt förutsättningar för att orka visa kraft och mod och vara den trygga ledare du förväntas vara.

The post Om någon säger: Hoppa! Frågar du då: Hur högt? appeared first on Framfot.

]]>
https://www.framfot.se/blogg-utbildning-forandringshets-stress-hjarnan-jobbet-stoicism/feed/ 0
Bättre organisationsutveckling med #metoo https://www.framfot.se/utbildning-battre-foretagskultur-metoo/ https://www.framfot.se/utbildning-battre-foretagskultur-metoo/#comments Fri, 15 Dec 2017 16:02:06 +0000 https://www.framfot.se/?p=5785 Det finns massor av lärdomar att dra av kampanjen #metoo. Här är mina bästa tips på hur vi kan använda tre viktiga beståndsdelar ur rörelsen, för att lyckas med kulturtransformation och organisationsutveckling.

The post Bättre organisationsutveckling med #metoo appeared first on Framfot.

]]>
Det finns massor av lärdomar vi kan och bör ta med oss från rörelsen #Metoo. Här kommer mina bästa tips på hur vi kan använda tre viktiga beståndsdelar ur kampanjen, för att lyckas med kulturtransformation och organisationsutveckling.

Ett välfungerande ledarskap

En social rörelse att dra lärdom av

Varje gång jag öppnar min mobil ser jag hur kampanjen #MeToo växer och berör fler människor i allt fler branscher. Just nu pågår en bred dialog i sociala medier, där män och kvinnor gemensamt reflekterar över våra kollektiva värderingar, handlingar och interaktioner. Kampanjen är ett utmärkt exempel på kraften i en social rörelse, och jag tror att vi kan dra lärdom av den även när det gäller organisationsutveckling.

I det hänseendet är #MeToo-kampanjens sociala rörelse intressant framförallt när det gäller tre beståndsdelar:

 • Synlighet. Kampanjen är synlig, viral i sociala medier och har fått stor genomslagskraft i det offentliga rummet
 • Delaktighet. Ju fler individer som delar kampanjen, ju fler berättelser blir lyssnade på och desto fler människor ger sitt stöd
 • Reflektion och överenskommelse. En öppen kollektiv reflektion sker över vad som ”varit normalt” och vad som behöver vara det ”nya normala” fortsättningsvis

Reflektera över den egna kulturen

Många människor, även företagsledare och chefer, har nu börjat reflektera över hur det står till i den egna kulturen och arbetsmiljön. En välkommen, viktig reflektion – men också svår. Var börjar vi? Flera organisationer (även vi på Framfot!) har under de senaste veckorna delat med sig av tips och checklistor som kan användas både för att förebygga och hantera trakasserier på arbetsplatsen.

Men det finns mer att göra, fler lärdomar att dra av det som händer i samhället just nu. Kampanjen #MeToo är ett utmärkt exempel på hur kraften i en social rörelse kan medvetandegöra värderingar på en kollektiv nivå – som i sin tur påverkar oss på individuell nivå. När vi blir medvetna och får större förståelse för gruppen och individerna får vi också bättre förutsättningar för att förändra.

Och det är just det som krävs för att sätta fart på en kulturtransformation. Därför vill jag lyfta #MeToo som inspiration för kulturtransformation och organisationsutveckling.

Starka organisationer har tydliga värderingar

Vad är en stark organisation? Det finns massor av olika svar på det, men personligen tycker jag att något som utmärkande är att där finns en sund och utvecklande kultur med stödjande värderingar. Ett sätt att bygga den kulturen är att använda de tre framgångsskapande beståndsdelarna i #Metoo. Här är mina bästa tips på hur du praktiskt kan göra det:

 • Synlighet. Ta ner värdeorden från väggarna (eller plocka fram dem ur skrivbordslådan) och gör dem virala. Levandegör dem. Kanske kan de återkomma som en stående punkt på era månadsmöten?
 • Delaktighet. Öppna upp dialogen kring era värdeord och låt medarbetare mötas på olika nivåer inom organisationen. Dela betydelsen av värdeorden. Vilka olika tolkningar finns av värdeordet kopplat till verksamheten? Vad blir viktigt för oss?
 • Reflektion och överenskommelse. Skapa en öppen kollektiv reflektion kring beteenden och handlingar utifrån er egen organisation. Hur gör ni idag? Hur kan ni som individer använda och synliggöra värdeorden i er vardag? Vad betyder det, på riktigt, att ni ska vara till exempel en innovativ organisation? Ta fram ett socialt kontrakt med tydliga handlingar och konsekvenser som stöttar den kultur ni önskar leva. Lista de handlingar som kännetecknar ”ert bästa sätt”.

Med det här arbetssättet bygger ni den kultur ni önskar utifrån verksamhet och individ. Kom ihåg: att jobba med värderingar och kultur är lite som att klippa gräs. Det behöver göras noggrant och regelbundet. Mer om hur du omsätter värdeord och önskad kultur till faktiska beteenden kan du ta del av i vår utbildning Värderingar i praktiken. Om de första stegen i att utveckla en god företagskultur har vi skrivit HÄR.

Lycka till med ert framtida arbete!

The post Bättre organisationsutveckling med #metoo appeared first on Framfot.

]]>
https://www.framfot.se/utbildning-battre-foretagskultur-metoo/feed/ 0
Med kunden i fokus utvecklas verksamheten https://www.framfot.se/kunden-i-fokus-framfot-ledarskap-utbildning/ https://www.framfot.se/kunden-i-fokus-framfot-ledarskap-utbildning/#comments Wed, 13 Sep 2017 12:15:36 +0000 https://www.framfot.se/?p=5495 Varför förstår en del medarbetare inte poängen med att hålla kunderna nöjda? Kanske är det en generationsfråga. Så här kan ni göra för att bli ännu bättre på att sätta kunden i fokus.

The post Med kunden i fokus utvecklas verksamheten appeared first on Framfot.

]]>
Varför förstår en del medarbetare inte poängen med att hålla kunderna nöjda? Kanske är det en generationsfråga. Så här kan ni göra för att bli ännu bättre på att sätta kunden i fokus.

Varför förstår de inte nyttan?

Jag har varit i organisationer där medarbetare inte verkar ha förstått syftet med de aktiviteter som ska genomföras tillsammans med eller för kunder. Som exempel arbetade jag på ett företag där man en gång om året samlade de viktigaste kunderna för ett kundevent i samband med jul. Trots att julperioden är hektisk och många blir inbokade på betydligt fler julbord än vad man orkar med så var denna aktivitet mycket uppskattad bland kunderna. Själva eventet innebar att kunderna togs emot och bjöds på glögg med mingel för att sedan avnjuta en fin jullunch i företagets matsal. Matsalen användes även som personalmatsal i normala fall så just denna dag fick medarbetarna äta lunch utanför företaget.

Kunderna stod i fokus och kände sig uppskattade och nöjda. Tyvärr kände inte alla medarbetare likadant. Trots att detta bara skedde en gång om året klagade flera medarbetare på att minglet innan själva lunchen var högljutt och att det hade en negativ effekt på koncentration och arbete. Utöver missnöjet med ljudnivån fanns också några medarbetare som ville ha lunchersättning av företaget eftersom de tvingades att äta lunch ute och inte kunde ta med sig matlåda hemifrån.

Hur kommer det sig att vissa medarbetare var så pass missnöjda med ett event som samtidigt så uppenbart gladde kunderna? Att medarbetarna inte kunde se kopplingen mellan nöjda kunder och som yttersta konsekvens, sitt eget arbete? Jag undrar om en förklaring på detta fenomen kan vara den curlade generationen.

Behovsstyrd generation

Barn ur tidigare generationer fick under uppväxten vänja sig vid att det nästan alltid var föräldrarnas behov som styrde vardagen. Barnen anpassade sig och var tysta när de vuxna behövde vila. Man åt middag när det passade föräldrarna. Uppväxten fostrade personer med förståelse för att någon annans behov ofta styrde det som hände, och därmed var viktigare. I dagens samhälle fungerar det många gånger annorlunda och barn möts av ett annat beteende. Idag äter vi den mat som barnen tycker om, vi äter när det passar deras rytm och behov, vi genomför sociala aktiviteter och väljer semestermål som passar barnen. Många barn lär sig omedvetet att allt som sker utgår från de egna behoven.

Jag tror att det är en stor skillnad mellan att anställa en individ som är van att allt sker utifrån de egna behoven eller en individ som ofta har fått rätta sig efter andras behov. Är det denna skillnad som kan vara förklaringen på att vissa värdesätter sina egna behov av tystnad och lugn framför en aktivitet som syftar till att skapa nöjda och lojala kunder och som i slutändan säkrar medarbetarens egna arbete? Om det är så, hur ska vi möta den utmaningen?

Vad kan du göra?

Kundnytta och kundupplevelse kan aldrig lyftas för mycket. Du som är ledare kan göra det på flera sätt. Istället för att vända missnöjda medarbetare ryggen, behöver du kommunicera nyttan med (och behovet av!) nöjda kunder. Det är också viktigt att du som chef klarar av att leda och ge feedback på de beteenden som inte gagnar kundnyttan.

Tips! Så blir ni ännu bättre på att sätta kunden i fokus:

1. Ha en vision och målbild för kundupplevelsen

Vilken är er målbild för kundupplevelse? Vad ska ni vara bäst på – och varför är det viktigt?

2. Definiera vilket beteende som bygger en bra känsla för kunden

Träna på att använda dessa beteenden i alla situationer – inte bara i kontakten med kunder utan med leverantörer och varandra. Impregnera väggarna med det som är ni.

3. Jobba med den personliga kompetensen

Personer som är trygga inför olika situationer och som får träning i att förbättra kundupplevelsen har också betydligt större chans att lyckas. Träna självförtroende och nya beteenden hellre än att skriva manualer och körscheman för varje tänkbar situation som kan uppstå.

The post Med kunden i fokus utvecklas verksamheten appeared first on Framfot.

]]>
https://www.framfot.se/kunden-i-fokus-framfot-ledarskap-utbildning/feed/ 0
Våga vara trendig på semestern – släpp taget! https://www.framfot.se/vaga-vara-trendig-pa-semestern-slapp-taget/ https://www.framfot.se/vaga-vara-trendig-pa-semestern-slapp-taget/#comments Tue, 04 Jul 2017 09:44:36 +0000 https://www.framfot.se/?p=5342 Vem är din semester till för? Framfots Erik Sjögren bloggar om en social trend som faktiskt kan vara värd att haka på.

The post Våga vara trendig på semestern – släpp taget! appeared first on Framfot.

]]>
Vadan detta? Har vi förvandlats till ett ängsligt månadsmagasin som vädrar i luften för att sniffa sig till åt vilket håll trendvinden blåser? Ska vi förorda ett ekologiskt mikrobryggeri på Österlen som har ett ekfatslagrat rödbetsvin? Eller kanske göra ett djupdyk efter de senaste, blommiga mockasandalerna som gör sig helt rätt på Fårös sandvidder? Med risk för att göra vissa semestersugna besvikna tänkte jag snarare lyfta en social trend som faktiskt kan vara värd att haka på.

Våga vara trendig - släpp taget

Släpp taget om traditioner och outtalade förväntningar

Jag noterar en trend som handlar om att våga avstå från traditioner, släppa på dina ”måsten” och prioritera det du själv tycker är viktigt. Hur skulle din ledighet se ut om du gjorde det? Jag vet inte om du tänkt på att omgivningen genom t.ex. sociala medier börjat sprida ett lite mer diversifierat förhållningssätt till stora, svenska högtider som jul, påsk, midsommar – och kanske framförallt kring hur vi spenderar semestern.

Traditioner fyller en viktig funktion. De utgör myllan som vi rotar oss i och förstärker känslan av sammanhang och samhörighet med familj, släkt och vänner. Nära, kära och samhället. Men traditioner kan också bli till ”måsten”, och utvecklas till outtalade förväntningar som göder dåliga samveten. Snart blir den efterlängtade semestern till en ändlös checklista som vi febrilt arbetar för att bocka av.

Kanske kan du nu oftare än vanligt få frågor i stil med:
– Vad ska du göra på semestern?
– När kommer ni och hälsar på, det var så länge sedan?
– Du kan ju bli vad du vill, hur länge ska du jobba med x?

Ofta grundar de sig i genuin omtanke och intresse. Ändå kan känslan av otillräcklighet landa som en blöt filt över dina axlar i vart och vartannat samtal.

Semester: att finnas till för andra, eller tillgodose dina egna behov?

En viktig fråga att ställa dig inför semestern är i vilken utsträckning du planerar dina aktiviteter utifrån vad du själv, och de som verkligen betyder något för dig, vill och behöver? Vilka planer gör du för att tillfredsställa andras pockande behov, förväntningar och uppfattning om dig och det du gör?

Det kan vara den där ständigt återkommande turnén bland släkt, vänner och familj som du faktiskt inte har så stort utbyte av. Eller den där trendiga resan till Malaga som du bokade tillsammans med ett par kollegor, fast du egentligen hellre vill stanna hemma och läsa böcker. Kanske har du hamnat i en spiral där du formar både semester och liv efter din partners önskemål.

Vissa saker gör vi för att tillfredsställa andras behov. Och när de sakerna blir för många riskerar vi att helt dränera våra energireserver.

Du är helt okej.

Därför vill jag uppmuntra dig att våga ta ett kliv utanför de givna ramarna och väva in det du verkligen gillar i de befintliga traditionerna. Frigör dig från andras förväntningar. Troligtvis kommer du upptäcka att det är skönt, befriande – och ibland helt nödvändigt.

Du är bra. Precis som du är. Det är helt okej att vara där du är, och att göra det du gör just nu. Stanna upp och var nöjd. Med saker och ting, läget och dig själv.

Det är sommar. Vad andra tycker är inte viktigt. Våga planera in det som ger dig det du behöver. Lägg ifrån dig mobilen, sociala medier, andras kravbild. Ägna dig åt det du tycker om, utan tanke på vad andra ska tänka. Det där andra finns kvar sen.

Nu kan du behöva lite välförtjänt vila, där du tittar upp på molnen och bara är för en stund.

The post Våga vara trendig på semestern – släpp taget! appeared first on Framfot.

]]>
https://www.framfot.se/vaga-vara-trendig-pa-semestern-slapp-taget/feed/ 0
Är gräset grönare på er sida om staketet? https://www.framfot.se/ar-graset-gronare-pa-er-sida-om-staketet/ https://www.framfot.se/ar-graset-gronare-pa-er-sida-om-staketet/#comments Wed, 03 May 2017 07:44:39 +0000 http://dialog.framfot.se/?p=413 Ända sedan Employer Branding på allvar slog igenom för drygt tio år sedan, har företag och andra organisationer... Läs mer

The post Är gräset grönare på er sida om staketet? appeared first on Framfot.

]]>
Ända sedan Employer Branding på allvar slog igenom för drygt tio år sedan, har företag och andra organisationer lagt ned mycket tid och pengar på att framstå som attraktiva arbetsgivare, för att kunna tävla om de bästa medarbetarna. Ibland kallas detta för ”War for talent” –ett uttryck som McKinsey & Co. myntade i mitten av 1990-talet.
Att den nye medarbetaren sedan upptäcker att värderingar, kultur, takhöjd mm inte riktigt stämmer överens med vad som presenterats vid anställningstillfället är egentligen inget märkvärdigt.

 

Det finns utmaningar och problem i alla organisationer, men skillnaden mellan vad som presenterats under rekryteringen och vad som faktiskt möter den nyanställde får inte vara för stor, eftersom man då riskerar att mista sina nya medarbetare. I en rekryteringsprocess vill alla kandidater framstå som unika och kompetenta och det händer att kandidater överdriver sina erfarenheter och meriter. Det är inget konstigt med det. Det är rekryterarens arbete att hitta ”sprickorna i fasaden” och sammantaget avgöra om kvaliteterna väger tyngre än bristerna. Värre är det när organisationer översäljer sin kultur, sitt ledarskap eller sin marknadspotential.

 

Alla organisationer har ansvar för att presentera sig så riktigt som möjligt under en rekryteringsprocess och kvalificerade kandidater tycker snarare att det är konstigt om det inte lyfts fram problem eller kulturyttringar som är specifika för organisationen. Att beskriva arbetsplatsen med dess förtjänster och brister ökar sannolikheten för att nya medarbetare kommer in med rätt förväntningar och krav på sin omgivning och har således bättre möjligheter att lyckas långsiktigt i sitt nya arbete.

 

Tips: Ta fram en realistisk arbetsbeskrivning.

Var realistisk och ärlig i beskrivningen av arbetsuppgifter och ansvarsområden. Tänk noga igenom vad som är attraktivt och mindre attraktivt i tjänsten. Du tjänar mer på att vara ärlig kring hur det verkligen ser ut , samtidigt som du lyfter fram det som faktiskt lockar med tjänsten. Ju mer du kan vara tydlig med dessa delar, desto större är sannolikheten att kandidaten söker det jobb ni har och inte en fantasiprodukt.

Relaterad kurs; Rekrytera rätt – en utbildning där ni arbetar med er rekryteringsprocess

The post Är gräset grönare på er sida om staketet? appeared first on Framfot.

]]>
https://www.framfot.se/ar-graset-gronare-pa-er-sida-om-staketet/feed/ 0
Sluta vara duktig och börja verka genom andra! https://www.framfot.se/sluta-vara-duktig-och-borja-verka-genom-andra/ https://www.framfot.se/sluta-vara-duktig-och-borja-verka-genom-andra/#comments Fri, 13 Jan 2017 13:58:47 +0000 https://www.framfot.se/?p=4224 Det ställs höga krav på ledare i form av att de ska kunna och göra väldigt mycket. De... Läs mer

The post Sluta vara duktig och börja verka genom andra! appeared first on Framfot.

]]>

Har du en ledarroll? Grattis! Känner du dig ofta otillräcklig –  bordet fullt med saker och vet inte riktigt i vilken ände du ska börja i? Då vill jag dela med mig av mina tankar i egenskap av VD.


Det ställs höga krav på ledare i form av att de ska kunna och göra väldigt mycket.

De egna kraven på sig själv som ledare stämmer inte alltid överens med organisationens och personalens förväntningar. Man har ofta glömt uttala vad man egentligen förväntar sig av ledare i organisationen.

Det en ledare ska vara bra på – och det som företaget tjänar pengar på – är inte alltid det en ledare tror att de ska vara.

”Jag är ju bra på det jag gör, så den inställningen kommer göra att jag blir en bra ledare”

Bara för att en person är bra på sitt jobb, drar man kopplingen att de också ska vara bra ledare och det stämmer oftast inte.

De som får en ledarroll är oftast duktiga på det de gör. De är vana vid att kunna själva, göra själva och ha rätt svar. När problem uppstår kavlar de upp ärmarna och gör. Det sker automatiskt, utan att vi ens tänker på det.
Att vara ledare innebär det omvända – att verka genom andra, leda genom andra och lyckas genom andra. Att få andra att fatta rätt beslut och inte själv ha svaret på alla frågor.

Däri ligger en av de allra största utmaningarna med ledarskapet. Det innebär att vi som ledare behöver träna på att bryta ett beteende som vi tränats och fostrats i redan från barnsben, hela vägen genom skolan och högre utbildning. Det är vår individuella prestation och det vi gör som betyder något och som premieras, inte i vilken utsträckning vi får studiekamraten att växa och lyckas på sin tenta.

Att vara ledare är att våga verka genom andra. Det låter banalt men är oerhört viktigt. Har du ett beteende du är van  vid som du fostrats i hela  livet, behöver du träna på att hitta ett annat beteende.

”Om jag bara blir som X så blir allt bra”

Ibland har man ju en bild av en ledarguru som kan agera förebild – ”En sån här person vill jag bli”. Det fungerar inte alltid, eftersom du inte ser hela personen och vad som ligger bakom att en person fungerar på ett visst sätt utan bara de delar som syns. Därför är det viktigt att du behåller det som är du samtidigt som du vågar leda och visa vägen och göra det som krävs av en chef i er organisation – sätta upp mål, budget, följa upp.

”Ligger ansvaret bara på mig?”

Ledare har ibland, men inte alltid, det interna stödet för sitt uppdrag. Att iinnebär att de inte fått förutsättningarna för att genomföra sitt uppdrag på ett bra sätt. Det finns inte tydliga förväntningar, de har inte alltid mandatet – speciellt första linjens chefer, de har inte alltid de tidsmässiga förutsättningarna  att göra resan från specialisten till ledaren och de har sällan utbildning i att verka genom andra.

Du kan!

Jag tror att alla kan bli ledare men det krävs hårt jobb, tjockt pannben och en öppenhet för att våga göra något annat än man är van i sin tidigare yrkesroll. Och även en stor portion mod att våga vara tydlig kring ramen – gentemot både personal och övriga organisationen.

Så du kan , och det krävs saker av dig själv och av organisationen för att du ska komma dit.

Det du kan göra är att se till att du får rätt stöd,, fungera igenom vad som krävs för att vara en bra ledare i den organisation du jobbar i och om det sammanfaller med det du vill och kan bli inom ramen för den du är.

Så att du kan bli den ledare som medarbetarna vill ha och organisationen förtjänar.

Med rätt stöd och rätt inställning så går det. Vad är ditt nästa steg på din ledarresa?

The post Sluta vara duktig och börja verka genom andra! appeared first on Framfot.

]]>
https://www.framfot.se/sluta-vara-duktig-och-borja-verka-genom-andra/feed/ 1
Gör din butik till kundens självklara val med engagerade medarbetare https://www.framfot.se/gor-din-butik-till-kundens-sjalvklara-val-med-motiverade-medarbetare/ https://www.framfot.se/gor-din-butik-till-kundens-sjalvklara-val-med-motiverade-medarbetare/#comments Wed, 23 Nov 2016 13:16:07 +0000 https://www.framfot.se/?p=4604 När en konsument bestämt sig för att göra sina dagligvaruinköp finns det vanligtvis ett antal möjliga butiker som... Läs mer

The post Gör din butik till kundens självklara val med engagerade medarbetare appeared first on Framfot.

]]>
Tänk dig två butiker som har exakt samma förutsättningar. Vilka faktorer leder till att en av butikerna går bättre? Motivation och yrkesstolthet hos personalen kan vara viktigare än du tror. Hur uppnår du det? Ta del av mina bästa framgångstips.

När en konsument bestämt sig för att göra sina dagligvaruinköp finns det vanligtvis ett antal möjliga butiker som kan tillhandahålla det önskade sortimentet. Mer eller mindre medvetet planerar och utvärderar konsumenten de olika butikerna utifrån en rad olika egenskaper, som kvalitet, pris, lättillgänglighet, kunskap hos personalen och trivsel.

Vissa konsumenter gör bekvämlighetsval och handlar i den butik som ligger geografiskt sett bäst i förhållande till var individen bor. Men låt oss säga att vi bedriver två större affärer. Båda har samma förutsättningar med antal medarbetare, antal potentiella kunder, geografiskt läge, sortiment och priser. Hur kommer det sig då att en butik går bättre?

Väck kreativitet med rätt marknadsplan

En viktig punkt oavsett om man tillhör en större kedja eller ej, är att skapa och följa en marknadsplan. Ni känner era kunder bäst och ledningen ska därför hjälpa medarbetare att koppla planen till ett affärsmannamässigt beteende. Använd din organisation som utgångspunkt för att kartlägga nuläget och visionen. Jobba sedan fram en gemensam aktivitetsplan som är optimal för era förutsättningar. Framför allt ska den väcka inspiration och kreativitet hos medarbetarna.

En väl fungerande samverkan mellan ledningsgruppen och butikssäljarna, kombinerat med positionering i pris, kvalitet och andra faktorer, ser jag som avgörande för butikens framgång.

Skapa förståelse för butiksaktiviteter

Vi går tillbaka till våra två likvärdiga butiker. Redan här kan vi se att den ena av dem har levande aktiviteter från början till slut i butiken. Här finns tydliga skyltar med budskap, exponeringar, inspiration, nyheter, säsongstänk, ersättningsvaror, bjudgodis och happenings. Allt detta är bra inslag, väl värda att se över som en aktivitet kopplad till tydliga SMARTA mål. (Ett mål enligt SMART-modellen är specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbundet.)

Men kom ihåg att följa upp och jobba aktivt med detta! Av erfarenhet vet jag att svårigheten inte är att komma på idén utan att få den att leva. Det krävs planering och uppföljning av delmål. Vi måste förstå varför vi gör en uppgift.

Ställ följande frågor innan du sjösätter en butiksaktivitet:

 • Är den begriplig?
 • Förstår vi varför vi ska göra detta?
 • Är det hanterbart?
 • Har vi tillräckligt med resurser, material och kunskap för ett lyckat genomförande?
 • Känns det meningsfullt för oss och ut mot våra kunder?

Starta ditt viktigaste arbete internt

Men räcker det att vara en mästare på marknadsföring? Skapar det automatiskt ett motiverat team? Min erfarenhet säger nej. Det krävs så mycket mer när vi jobbar med och bland människor.

Dagligvaruhandelns ökade kunskaper om inköpsbeteendet hos kunderna har också inneburit att man inom branschen insett vikten av att kunna erbjuda både ett brett och ett prisvärt sortiment i attraktiva butiker. Butiker har även tagit fram egna märken som ska hjälpa till i profileringen mot kunderna. Jag tror att när du har skapat en megafon ut till dina kunder måste du jobba på insidan. Här börjar ett mycket viktigt arbete.

Grundlägg yrkesstolthet som smittar

För visst är personalen och kundbemötandet väldigt viktigt vid valet av butik? Vi attraheras alla av butikspersonal som är engagerad, positiv och behandlar kunderna med affärsmannamässig kunskap. Motiverad personal bär på en yrkesstolthet som smittar. Till slut sitter det positiva ”i väggarna”. Visst har ni varit ute i en affär, på en arbetsplats eller restaurang och verkligen upplevt en atmosfär av äkthet och genuinitet?

Vid motsatta förhållanden kan konsumenten bli behandlade på ett betydligt sämre sätt. Känslan av att medarbetarna tassar på tå, undviker ögonkontakt eller håller sig undan ger lägre motivation och besökaren blir generellt sett inte tillfredsställd.

Min erfarenhet är att långt ifrån alla butikskedjor har insett vikten av ett gott kundbemötande och vilka konsekvenser ett sämre kundbemötande kan få för försäljning, välbefinnande och lönsamhet. Dagens dagligvarukunder har möjlighet att välja bland många olika butiker, vilket självklart ökar betydelsen av kundbemötandet.

Skapa trivsel som stärker serviceviljan

Utmaningen ligger dock i att chefer knappast kan tvinga eller ge anställda en ”order” att bemöta kunder på ett bra sätt. Ett bra kundbemötande ligger i slutänden hos varje enskild individ och är dennes ansvar. Däremot kan du fastslå riktlinjer och uttala vad just ert kundbemötande går ut på. Skapa gemensamt ett ägandeskap som binder ihop era visioner och er marknadsplan.

Det finns dock många faktorer som kan påverka den anställdes vilja att vara serviceinriktad. Arbetstillfredsställelse anses vara en sådan viktig faktor. För ett gott kundbemötande krävs att medarbetarna är positiva och trivs med sina jobb. De ska känna att det är utmanande och att det finns en tydlighet i ledarskapet.

Om medarbetarna inte känner sig motiverade i sitt arbete finns risken att de inte heller är trevliga mot kunderna. En medarbetare med hög arbetstillfredsställelse som är motiverad inför sitt jobb möter troligtvis en kund på ett bra sätt medan en missnöjd medarbetare som inte trivs på sitt arbete förmodligen inte orkar upprätthålla ett positivt kundbemötande.

Hitta rätt motivation för långsiktig framgång

Arbetstillfredsställelse i sin tur bestäms av en mängd olika faktorer som prestationer, uppskattning, ansvar och utvecklingsmöjligheter. Jag vill gärna tro att lönen är det minsta vi skall lägga fokus på för att skapa motivation. Givetvis ska vi ha betalt men att använda lön som en motivationsboost är en kortsiktig lösning.

Arbeta istället långsiktigt genom att börja med dig själv. Fråga dig:

 • Vad behöver du för att bli motiverad?
 • Hur är ditt beteende när du är motiverad?
 • Vad gör dig omotiverad?
 • Hur är ditt beteende när du är omotiverad?

Givetvis finns det många trådar att dra i för att skapa en effektiv organisation och ett team med hög motivation. Men med dessa fyra frågor kan du snabbt och enkelt arbeta med hela teamet och påbörja eller fortsätta resan mot ökad arbetstillfredsställelse och en yrkesstolthet som sitter i väggarna.

Vilken affär väljer du helst att handla i?

Markus Wikström har lång erfarenhet av detaljhandeln, utbildad inom ledarskap & organisation samt i sin tidigare yrkesroll utsedd till årets medarbetare inom Axfood.

The post Gör din butik till kundens självklara val med engagerade medarbetare appeared first on Framfot.

]]>
https://www.framfot.se/gor-din-butik-till-kundens-sjalvklara-val-med-motiverade-medarbetare/feed/ 0