5 tips för att minska stressen inför semestern

Midsommarhelgen är avklarad och många har nu gått in i slutspurten inför den efterlängtade sommarsemestern. Tempot brukar trappas upp och de flesta lägger i en högre växel för att hinna med allt. För vem vill inte avsluta på ett tillfredsställande sätt för att kunna njuta desto mer av semestern sen?

Bild av en sandstrand med en man som skyndsamt drar av sig kostymen för att springa i vattnet. - Framfot företagsutbildning

Vill du få fler verktyg för ett framgångsrikt ledarskap som gör skillnad? Bli Certifierad ledare.

Veckorna före sommarledigheten är en galet hektisk tid för många. Projekt ska färdigställas, rapporter avslutas och uppdrag lämnas in. Kläm gärna in en sommarfest på avdelningen och några AW-kvällar med kollegorna och du kan glömma ditt nyårslöfte att inte slarva med den viktiga återhämtningen.

Det är naturligt att vilja bli färdig med sina uppgifter före semestern och därför kör man för allt vad tygeln håller. Men risken är att du kraschar in i semesterkaklet, och istället för lugn och ro belönas med fritidssjukan den första semesterdagen. (Ja, det är så vanligt att det till och med finns ett ord för det: fritidssjukan. Det vill säga; när vi har stressat så mycket inför semestern att vi blir sjuka när vi äntligen slappnar av.)

Så för att ta vara på de där lediga veckorna som du har framför dig är det klokt att försöka trappa ner istället för att trappa upp. Här bjuder vi på några enkla men väldigt tänkvärda tips. Nyckelorden är planering, medvetenhet och kontroll.

Nå bättre resultat och må bättre – lär dig mer och ta fram en egen handlingsplan i utbildningen Hållbart Självledarskap.

Så minskar du stressen inför semestern

1. Sänk ambitionsnivån och kraven på dig själv

En vanlig anledning till att takten ökar så här års är att det kliar i fingrarna att ta sig an alla de där uppgifterna som inte hanns med under våren. Men ett klokt råd är att inte påbörja nya uppgifter nu. Istället ska du välja bort och prioritera de allra viktigaste sysslorna och mötena.

Kanske också ta dig en funderare; vad händer om allt inte är helt färdigt när du lämnar för semester? Måste ditt skrivbord vara undanröjt och inkorgen sorterad och tömd när du stämplar ut? De flesta av oss tar semester i några veckor och även om dessa veckor känns som oceaner av tid innan vi går så är det faktiskt bara … några veckor 😉

2. Lista vad som är viktigt, viktigare och viktigast

Planering hjälper dig få överblick och kontroll, vilket minskar stressen. Punkta ner allt du tänker att du ska hinna. Sen prioriterar du i ordningen viktigt, viktigare osv. Var tidsrealist. Vad är rimligt att du hinner med före semestern? Vad kan vänta tills efter?

Välj ut det viktigaste som absolut måste göras före ledigheten, det som verkligen inte kan vänta tills efter. Fokusera på att få färdigt det. Och de punkter som inte är akuta just nu lägger du in i kalendern efter semestern. Så är det lättare släppa dem för nu.

Som chef är din uppgift att se till att din personal har möjlighet till återhämtning. Vad kan du göra för att underlätta en stressfri inbromsning inför semestern och en mjukstart efter? Kanske det handlar om att hjälpa till att sortera och prioritera uppgifter; vad behöver göras nu och vad kan vi vänta med?

3. Gör en plan för det praktiska

Gå igenom alla praktiska frågor och sätt en tydlig plan för vad som kan uppstå under din frånvaro. Finns det tydlig information om semesterschema och öppettider? Hur ser rutinerna ut och vilka kontaktvägar gäller vid akuta ärenden? Vem attesterar fakturorna, tar emot leveranser, vattnar blommorna etc.?

4. Bestäm hur du tänker hantera jobbet under semestern

Hur tillgänglig ska du vara? Det här är en bra fråga att svara på INNAN du går på ledighet. Stäm av med din chef och berätta för dina medarbetare så att de vet om du kommer att vara tillgänglig på mejl och mobil eller inte.

Det enklaste rådet vore ”stäng av mejl och jobbmobil under ledigheten för att verkligen kunna koppla av”, men verkligheten ser olika ut. Beroende på tjänst och läge i arbetslivet kanske det rådet inte passar dig. Du som får väldigt många mejl kanske blir stressad över att INTE beta av dem under din ledighet. Så gör det du behöver för att kunna njuta av din semester. Men var noga med att begränsa jobbtiden. Sätt en tid för dig själv och följ den disciplinerat så att du sen kan gå tillbaka till din ledighet.

Men för dig som har möjlighet (och vågar) att lämna mejl och mobil utanför semestern: Lita på att ditt autosvar gör jobbet åt dig tills du är tillbaka. 

5. Skriv en snäll Välkommen tillbaka-lapp

Föreställ dig din sinnesstämning första dagen tillbaka. Kroppen är tillbaka på kontoret men hjärnan ligger troligen fortfarande och latar sig i hängmattan. Ingen bra idé att rusa motorn i detta läge. Ha förståelse för att du är trött och hjälp dig själv att komma tillbaka mjukt och successivt så att det blir en hållbar start.

Lämna plats i kalendern och boka inga viktiga möten den första dagen. Och välkomna dig själv med snälla, empatiska ord med några lagom att-göra-första-dagen-punkter:

Välkommen tillbaka kära X!
Trött och fortfarande semesterseg så här första dagen? Inte konstigt, det är de flesta. Börja med en kaffe i lugn och ro och sen kan du ta itu med de här punkterna: 1 … 2 … 3 …
PS. Kom ihåg att det kommer flera semestrar 🙂

Stressforskarna pratar om att den bästa återhämtningen är att göra det motsatta mot vad du gör i vardagen. Så gör vad som är bäst för dig, om det nu är att chilla i hängmattan, klättra i berg eller snickra på sommarstugan. Trevlig semester!

Lär dig om hur beteendemönster påverkar kommunikationen i utbildningen Effektiv kommunikation.

FLER ARTIKLAR FÖR DIG: 

Liten utbildning i personlig effektivitet

Så leder du perfektionister – 7 råd

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: