fbpx

5 faktorer som lockar heta medarbetare

Vad är det vi önskar oss mest hos en ny arbetsgivare? Här är 5 faktorer du ska satsa på att utveckla och sedan lyfta i er nästa rekrytering – för att fånga in de hetaste medarbetarna.

Bild på händer som håller upp hjärtan i luften

offert

Så blir du en attraktiv arbetsgivare

Att locka rätt talanger till er verksamhet är en konst. En ganska avgörande sådan. Så hur ska du göra för att attrahera rätt kandidater? Ska du engagera arbetslaget med flest vakanser i att dansa en tiktok-dans som förhoppningsvis blir viral, eller spendera stora pengar på att annonsera i riksmedia?

Tokroliga videos i sociala medier i all ära – de kan absolut fylla sin funktion, precis som dyrköpta annonser – men i grund och botten är det viktigaste, precis som i alla typer av kommunikation, att först hitta kärnan i ert erbjudande. Vad är det ni har, som kanske sticker ut? Och – framför allt – vad är det kandidaterna vill ha? (Inom rimlighetens gränser. Vilka önskningar är det ni kan möta?). Det ska vi titta närmare på.

Det här vill vi ha hos nästa arbetsgivare

Här är de just nu fem viktigaste faktorerna för att heta medarbetare ska välja er organisation.

1. En bra och inkluderande chef

Chefen betyder mest! I alla fall enligt en färsk svensk studie. I TNG:s Talent Insights svarade drygt 1200 arbetssökande på vad som är viktigast när de söker en ny arbetsgivare. Ledarskapet, eller rättare sagt ’en bra chef’, kom på ohotad förstaplats. (Lästips: Här är ledaregenskaperna som efterfrågas). Och det är inte särskilt chockerande. Undersökning efter undersökning visar hur dåliga chefer skrämmer bort bra medarbetare, medan bra ledare hjälper medarbetarna att trivas, växa och vilja stanna kvar i organisationen. Kontentan av det? Fortsätt att utveckla era ledare. Lyft de som leder. Och se till att kommunicera att ni gör just det, när ni söker ny personal.

Videotips: Aviator Airport Alliance skräddarsyr en ledarskapsakademi tillsammans med Framfot.

2. Möjlighet till utveckling

Det är inte bara chefer som vill eller behöver utvecklas. Att fortsätta att lära nytt och växa är ett bra recept för att känna både stolthet och engagemang på jobbet. Att redan i en rekryteringsannons visa att det finns möjlighet till utbildning, utveckling genom till exempel mentorskap eller karriärmöjligheter inom organisationen – det är ett smart grepp.

Tips: Säkra er kompetensutveckling till ett bättre pris, med Framfots Utbildningspaket. Läs mer här!

3. Konkurrenskraftig lön, bra förmåner och anställningstrygghet

Den årliga undersökningen Randstad Employer Brand Research* visar på ett trendbrott under år 2023. När svenskarna svarar på vad som är viktigt när de spanar på nya arbetsgivare, värderas lönenivå och förmåner högst, för första gången i mätningens historia. Samtidigt har intressanta arbetsuppgifter, som tidigare varit det näst viktigaste på listan, dalat ner till en femteplats. Praktiska trygghetsfaktorer kopplat till arbetet, som lön, förmåner och långsiktig anställningstrygghet, blir allt viktigare när vi jämför arbetsgivare i oroliga tider.

Samtidigt kan det i just dessa tider vara svårare än vanligt att pressa upp lönerna. Dessutom vet vi att mer pengar inte är det som motiverar medarbetarna mest, på lång sikt. Men att känna till att det för arbetstagaren är  just nu är extra viktigt – ja, det är viktigt även för dig som arbetsgivare.

Få koll på arbetsrättsliga problem och frågeställningar i utbildningen Arbetsrätt i praktiken. 2 utbildningsdagar. Läs mer här!

4. Balans mellan jobb och fritid

Balans är bra – balans vill vi ha. Ändå är det lätt att tappa den. Balansen alltså. Skapa så goda förutsättningar för att ha balans mellan jobb och fritid, som du kan. Det gäller både för dina medarbetare och för dig själv. Steg 2 är att kommunicera det. Och här smäller det mycket högre om en eller flera medarbetare berättar om hur de upplever sin balans, än att du som chef i en rekryteringssituation håller en monolog kring era policys om mejl utanför kontorstid. Så: skapa goda förutsättningar, och lyft goda exempel.

Få det du behöver för att bli tryggare i din roll som chef. Bli Certifierad ledare! Läs mer och boka här.

5. Möjlighet att jobba hemifrån

I Talent Insights 2023 finner vi ”möjlighet att jobba hemifrån” som nummer fem på önskelistan när det gäller faktorer på en blivande arbetsplats. Hela 80 % av de som svarat i undersökningen vill gärna jobba helt eller delvis på distans – och de flesta tycker att 2-3 dagar/vecka på kontoret vore helt perfekt. Drygt 50 % av respondenterna vill gärna kunna se redan i rekryteringsannonsen att möjlighet att jobba hemifrån finns.

Man kan inte vara bäst på allt…

I en perfekt värld skulle du kunna svara på alla önskemål från dina drömkandidater, och samtidigt göra ditt jobb framgångsrikt. I verkligheten ser det sällan ut så. Och vet du, det vet ju både du, vi, och de flesta som söker jobb. Det här är ingen kravlista där vi menar att du måste checka av alla fem önskemål. Använd den istället för att se över var du kan möta dina kandidater på bästa sätt. Vilka delar av ert erbjudande ska du lyfta vid nästa rekrytering?

En god idé kan vara att börja med utveckling i form av ledarskapsutbildning. Till exempel i chefsutbildningen Certifierad ledare eller i en skräddarsydd ledarskapsakademi. (Kontakta oss genom att klicka på offertknappen här nedanför om du är intresserad!)

När du lagt grunden, (bokat utbildning?), och planerat ert budskap, ja, då kan du börja göra laguppställningen för er tiktok-succé.

STORT LYCKA TILL!

*Randstad Employer Brand Research är en undersökning med drygt 4300 anonyma respondenter. Mätningen har i Sverige gjorts varje år sedan 2014.

Fler lästips:

Kompetensbaserad rekytering – så haffar du de bästa medarbetarna

Så behåller du toppförmågorna

12 tips som gör dig till en riktigt bra chef

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: