När vi hör ordet förhandling, tänker de flesta på stora överenskommelser som går i hamn efter långa, segdragna rundor vid förhandlingsbordet; regeringsförhandlingar, Brexit, löneförhandlingar mellan fack och arbetsgivare eller stora affärsförhandlingar vid styrelsebord. Stämningen är laddad, parterna spelar hårt och insatserna är höga. I verkligheten sker de allra flesta förhandlingar i vardagen, ofta utan att vi lägger märke till det.
Lär dig använda dina styrkor för att bli en framgångsrik förhandlare, i vår utbildning i Förhandlingsteknik.
Oavsett storlek är förhandling en speciell form av kommunikation som följer vissa givna mönster. Därför kan du med rätt kunskap och modet att våga lyckas bättre i både små och stora förhandlingar.
Vissa förhandlingar kan ses som en transaktion, en byteshandel om du så vill. I den typen av förhandlingar kan det lätt bli tjuv-och-rackarspel. Du kanske i efterhand inte riktigt förstod vad som hände men din förhandlingspart fick igenom allt den önskade.
Här bjuder vi på femton konkreta tips för att du ska lyckas bättre i dina transaktionsorienterade förhandlingar.
Oavsett om du gillar det eller ej, så är vi alla förhandlare. Vi förhandlar varje dag med familj, vänner, kollegor eller kunder. Vi diskuterar med vår partner vad vi ska äta till middag eller vilken TV-serie vi ska se. Vi köpslår med våra barn om när det är läggdags, skärmtider och fredagsmys.
Vi kan använda vår förmåga att förhandla till att förbättra vårt liv på alla fronter – privat, i yrkeslivet, i kontakt med leverantörer på jobbet, hantverkare hemma, kontraktsskrivningar, husköp – ja, allt!
Och en sak är säker – möjligheten att förhandla finns där varje dag. Så varför inte ta chansen att göra det oftare och dessutom ha roligt under tiden?
Vill du gå från att veta till att göra? Ta med din nästa förhandling och kom på vår utbildning i förhandlingsteknik där du får träna din förmåga att förhandla så den sitter i ryggen i alla lägen.
Sätt alltid upp minst ett mål med dina förhandlingar. Ibland kan det även vara bra att ha flera olika mål eller reservmål ifall du inte uppnår det första. Att inte ha något mål alls är som att segla utan sjökort och kompass. Du vet aldrig var du hamnar.
Försök också ta reda på vad motparten har för mål. Om du vet vad motparten vill ha, blir det betydligt lättare att förhandla.
I alla förhandlingar ska du alltid vara så trevlig som möjligt. Du kommer upptäcka att människor mycket hellre ger dig det du vill ha, om de gillar dig.
Många hårda förhandlare som med hot och hårda nypor driver igenom alla sina krav, väcker agg. Även om de får igenom sina krav just denna gång, så kanske de har skaffat sig en fiende som väntar på att ge igen. Ingen gillar att bli överkörd, eller hur?
Gör det alltid till en vana att försöka skapa en positiv kontakt – gärna innan förhandlingen börjar. Det här är faktiskt ett av de mest underskattade förhandlingsknepen.
Läs mer om hur du som ledare kan skapa positiv förändring genom ditt beteende.
Du behöver inte tala dig hes inför den andra parten så att de slutar lyssna och går sin väg. Men när de är beredda att lyssna på dig, ska du ge dem en anledning till att acceptera ditt bud. Undvik klyschor. Du måste använda din fantasi och ge en riktigt bra och trovärdig förklaring.
Anledningen till detta är att ingen vill känna sig lurad eller behöva erkänna för en överordnad att de gjort ett nedköp i förhandlingen. Därför ska du ge din motpart argument, som gör att de inför sig själva och sin chef kan acceptera och motivera det ni kommit fram till. Om du kan få dem att känna att de också gör en bra affär, då har du lyckats.
Missa inte den här videon: 5 steg för coachande säljsamtal
Om du vill nå framgång i förhandling genom större kundförståelse – Gå vår utbildning Försäljning Nivå 1.
Undvik att ljuga om du inte är riktigt duktig på det. Annars är risken stor att den andra parten känner på sig att något inte stämmer med din förklaring, vilket urholkar ditt förtroende.
Dessutom, skulle du bli påkommen med att ljuga är det mer än pinsamt. Det är direkt skadligt för er framtida affärsrelation. Använd istället din fantasi till att hitta uppslag som är sanna. Läs på. Tänk efter. Fundera. Då kan du lägga energi på att övertyga istället för att dölja det faktum att du ljuger.
Att förhandla med andan i halsen är aldrig bra. Om det någon gång inträffar att du har ont om tid i en förhandling, är det mycket viktigt att du inte visar det.
Om du till exempel ska köpa in något och behöver omedelbar leverans: börja med att diskutera priset. När ni är överens om priset kan du i nästa steg berätta att en förutsättning är att ni får leverans omgående.
En medelmåttig förhandlare tar ett nej som ett nej och går vidare. En framgångsrik förhandlare hittar en ny vinkel för att fråga igen: ”Jag hör vad du säger. Ni vill inte sälja till det priset. Men är det inte bättre att ni får den såld än att den ligger på hyllan?”
Ibland hamnar du i dödlägen där varken du eller motparten kan eller vill ge med sig. Ta pauser om ni kör fast. Be att få fundera och återkomma senare. Ring tillbaka vid ett senare tillfälle. Gå en sväng och hämta luft. I värsta fall, tacka nej för stunden.
Du ska alltid vara mentalt inställd på att du kan behöva lämna en förhandling eller tacka nej till ett erbjudande. Det kan ibland räcka för att motparten ska ändra sig. Om inte, har du oftast möjlighet att återkomma och godta deras villkor, trots att du tidigare tackat nej.
– Oj, det var dyrt!
– Ja, fast jag kan skicka med tre månaders servicegaranti.
– Men det är ändå mer än vi räknat med, min chef vill att jag ska hitta det bästa priset.
– Vi kan ge er 10 % rabatt om ni köper i dag.
– Ja, det kanske kan fungera, låt mig kolla och återkomma.
Har du någon gång upplevt att det känns som att du pratar bort dig? Efter att du rullat över bollen till din förhandlingspart, så håll tyst.
Tystnad ger utrymme för dem att tänka över det du sagt och hur det står sig i förhållande till vad de vill eller kan gå med på. Annars försvinner det du sagt tidigare samtidigt som den andra parten får intrycket av att du försöker prata bort dem och har något att dölja.
Genom att gå en kurs i Presentationsteknik och retorik får du praktiska tips och verktyg på hur du kan vända nervositet till kunskap som får åhörarna att handla.
Det här är ett knep som du ska använda med måtta. Desto större anledning finns det att se upp för detta från professionella förhandlare.
Salamiförhandling innebär att istället för att presentera alla krav på en gång, kommer du helt enkelt med ett nytt krav så snart du fått igenom det gamla. Du skivar motparten som en salamikorv. Motparten ger med sig på punkt efter punkt, eftersom de känner att ni är så nära att komma överens.
Om du blir utsatt för detta, är vårt förslag att du säger följande:
”Om det här är ditt sista krav, så kan jag inte annat än gå med på det. Men, om du har fler krav än detta, så vill jag att vi tar en paus så att du kan sammanställa alla dina krav så att du slipper skiva mig som en salami.”
Då har du talat om att du genomskådat tricket och att du inte kommer tolerera detta mer. Var beredd på att lämna förhandlingen om det fortsätter. En förhandlare som använder såna fula knep ska du sätta hårt mot hårt med.
Läs mer: 5 fulknep i förhandlingar och hur du bemöter dem
Ibland beskrivs förhandlingen som en omständig och långdragen process. Verkligheten ser ofta annorlunda ut. Situationer som inbjuder till förhandlingar uppstår för de flesta flera gånger varje dag, men få tar chansen att förhandla trots att det inte brukar kosta något att försöka.
Några exempel på situationer som inbjuder till förhandlingar
Varje gång du förhandlar ska du vara stolt över dig själv, även om du inte alltid uppnår ditt mål. Det ger dig träning och det finns alltid något att lära. Tänk efter, vad du kan göra bättre till nästa gång.
Det finns också en annan fördel med att se förhandlingen som övning. Eftersom du bara tränar, finns ju ingen anledning att känna prestationskrav. Det gör att du helt enkelt vågar förhandla oftare och dessutom når bättre resultat.
När förhandlingen väl är över är det viktigt att du förlikas med resultatet av förhandlingen och går vidare. Om du inte är nöjd, fundera på vad det är du inte är nöjd med.
Om missnöjet beror på att du inte fick allt som du förväntade dig trots att du gjorde ditt bästa ska du släppa det. Annars är risken stor att det skapar en känsla av nederlag som gör att du drar dig för att förhandla nästa gång.
Känner du att du är missnöjd med din prestation, tänk efter vad du ska göra annorlunda till nästa gång. Se det inte som ett misslyckande utan en chans att lära sig till nästa gång. Le och gå vidare.
Förmodligen har du förhandlat med personer som kan en del knep om förhandling. Några har säkert varit riktigt tuffa förhandlare. Kanske har du även vunnit förhandlingar där du fått intrycket av att den andre parten känner sig överkörd eller lurad. Nu har du fått en del tips men det gäller också att träna dina förmågor.
Ett bra sätt att utvecklas som förhandlare är att gå vår utbildning Förhandlingsteknik. Under två dagar får du tillfälle att lära dig och öva på nya, effektiva förhandlingstekniker tillsammans med förhandlingssugna kurskamrater i en kreativ och lärorik miljö, under ledning av en inspirerande och erfaren utbildare.
FLER LÄSTIPS:
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!