Så lyckas du med framgångsrik rekrytering

De allra flesta företag har någon gång råkat ut för en mindre lyckad rekrytering, vilket kan bli både kostsamt och tidskrävande. Vad bör man tänka på för att inte hamna snett? Här får du tio tips för att lyckas med rekryteringen och en intervjumall.

Rekrytering utvecklingssamtal

Vill du ha mer kött på benen? Utbildningen Rekrytera Rätt hjälper dig att rekrytera på halva tiden. Rekrytera Rätt ingår i vår utbildning Certifierad HR som ger dig det du behöver för att lyckas med ditt uppdrag. Läs mer om certifieringen här.

Tio tips för en lyckad rekrytering

1. Tala om vem du är!

En rekryteringsprocess är en matchning där det ska stämma för båda parter. Hjälp kandidaten att se om ni matchar varandra genom att vara tydlig med vad ditt företag och varumärke står för. Vad har ni för vision och värderingar? Vad kännetecknar er företagskultur? Vad vill ni uppnå?

Fastnar du här? Ta en titt på utbildningen Strategi & Affärsutveckling.

2. Var noga med kravprofilen.

Missa inte att tänka över vilken profil du behöver nu – och framöver. Gör en noggrann analys med fokus på framtiden. Det är lätt att lösa luckan här och nu utan att tänka ett par steg framåt. Konsekvenserna av kortsiktighet och ett otillräckligt förarbete blir antingen att man får in fel person och/eller att processen kan ta längre tid eftersom man under processens gång inser att man borde ha gjort ett bättre förarbete.

3. Ta fram en realistisk arbetsbeskrivning.

Beskriv den tilltänkta tjänsten på ett inspirerande sätt! Det är nödvändigt både för att reda ut vad personen ska kunna klara av att utföra och för att kunna sälja in tjänsten, få den att låta attraktiv i kandidatens öron. Var realistisk och ärlig i beskrivningen av arbetsuppgifter och ansvarsområden. Tänk noga igenom vad som är attraktivt och mindre attraktivt i tjänsten. Skilj på krav och önskemål vad gäller arbetslivserfarenhet, utbildning osv.

4. Utgå inte från att den du tror att du vill ha kommer tacka ja.

Inte alltför sällan söker man efter en person som ska ha minst 5 års erfarenhet av exakt samma arbete i ett liknande företag. Man glömmer att de allra flesta av oss gärna vill ha nya utmaningar och ta ett naturligt nästa steg när vi byter jobb. Om tjänsten kräver viss erfarenhet – tänk noga efter vilket erfarenhet som är mest nödvändig. Var kan ”stretchen” finnas, vilka delar i jobbet kan man lära sig med tiden? Att få möjlighet att växa i rollen kan fungera som lockbete för den som vill prova på något nytt.

Fundera kring varför man ska vilja gå från en liknande tjänst till er? Vad kan ni locka med som inte konkurrenterna har? De här frågorna är bra att ställa även när du inte rekryterar, med tanke på den personal ni redan har ombord. Det är ju viktigt att de stannar kvar också, eller hur? Lär dig mer om Talent Management i vår 2-dagars utbildning.

5. Dra inga förhastade slutsatser från första intrycket.

Ge alla samma chans vid intervjutillfället. Det är ditt ansvar att få personer du möter att slappna av. Gör du det får du lättare ett grepp om kandidatens rätta jag och kan utforska hur han eller hon egentligen är. Alla är mer eller mindre nervösa i en intervjusituation – även de allra bästa. Vissa döljer det bättre än andra.

6. Lyssna på vad kandidaten säger.

Försök att lägga dina värderingar och förutfattade meningar åt sidan. Ställ följdfrågor, red ut det som är oklart och vad som egentligen menas. Bekräfta det du tror innan du drar dina slutsatser.

7. En kandidat som liknar dig själv är kanske inte den bästa kandidaten.

Det är lätt att i en intervjusituation låta sig styras av sina egna personliga värderingar och fastna för kandidater som liknar en själv. Försök att hålla dig objektiv och tänka utifrån kravprofilen. Sätt dig ”vid sidan om” – du har stödet i kravprofilen om du gjort ett bra förarbete. (HÄR kan du ladda ner en intervjumall/kravprofil).

8. Låt inte tester styra mer än intervjun.

Använd tester med förnuft och alltid i samarbete med certifierad användare! Använd alltid tester som ett komplement till intervjun, som en bekräftelse på hur du uppfattat kandidaten under intervjun. Kandidaten har alltid rätt att få återkoppling. Om testet avviker från din uppfattning – prata alltid med kandidaten (eller låt certifierad användare prata med kandidaten) om dina funderingar och red ut testresultatet.

9. Ta referenser!

Ta alltid referenser och våga ställ de obekväma frågorna. Lyssna mellan raderna och ”gräv” där du får otydliga eller tveksamma svar. Det kan kosta dig dyrt att inte få fram sanningen om din kandidat.

10. Akta dig för långsamma processer.

Tar processen för lång tid svalnar kandidaterna och går hellre till företag som är snabbare och därmed, i kandidatens ögon, mer professionella. Vem vill arbeta i företag som segar på besluten? Hur en rekryteringsprocess sköts säger mycket om företaget. Håll kontakten med kandidater, informera regelbundet och återkom alltid när du lovat. Ofta är kandidaten inne i andra rekryteringsprocesser parallellt och den som sköter processen snyggast vinner de bästa kandidaterna. Även de som inte får jobbet bör behandlas med respekt och gå ur processen med ett gott intryck.

Stort lycka till med rekryteringen! 

Gör gärna vår kostnadsfria behovsanalys för dig som jobbar med HR & Personalfrågor. Testet tar några minuter och ger dig förslag på vilken utbildning som kan hjälpa dig att bli bäst på det du gör.

Här kan du ladda ner en intervjumall/kravprofil!

Beställ vår utbildningskatalog!

Vilket är ditt nästa steg? Vi bjuder på verktygslåda för kompetensinventering i katalogen som ger dig svaret. Den hjälper dig förankra din utveckling hos din chef.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Vill du ha offertförslag?

Är du intresserad av utbildning är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så återkommer vi med en offert eller tar fram en lösning skräddarsydd för er.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Utbildning för framgång

Framfot erbjuder praktiska och behovsanpassade utbildningar inom ledarskap, sälj, marknadsföring, kommunikation och HR. Läs mer om våra kurser via nedanstående länkar.

Seminarium: Från duktiga specialister till närvarande ledare

Vi bjuder på konkreta verktyg för ett modigare ledarskap. Frukostseminarium i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Beställ Utbildningskatalog

Inspiration & information om vårt utbud i tryckt format. Beställ vår utbildningskatalog bekvämt hem till brevlådan.

Ett välfungerande ledarskap

Vill du veta hur personal och chefer ser på ledarskapet? Beställ vår rapport ”Ett välfungerande ledarskap”.

Prenumerera på våra tips för framgång

Ligg steget före med praktiska tips du har direkt nytta av i din vardag.