fbpx

Liten retorikutbildning: Vinn nästa argumentation

Händer det att du hamnar i situationer där du lägger fram en rad fakta och tunga argument, men inget tycks bita? Tvärtom verkar det få motsatt effekt och personen mitt emot blir bara ännu mer övertygad om att du har fel och hen har rätt. Här bjuder vi på våra bästa tips för hur du kan nå fram och skapa förutsättningar för en konstruktiv diskussion, med bättre argumentationsteknik.

offert utbildning

Få konkreta tips och praktisk träning för att vässa din argumentationsteknik. Utbildningen Praktisk retorik ger dig det du behöver. Med garanterat resultat!

Du har kanske upplevt det själv, i en högljudd argumentation i sociala medier, på jobbet eller under släktmiddagen. Diskussioner som urartar till meningslösa ordkrig, där det till slut bara finns förlorare.

Och du kan inte förstå hur sjutton andra kan tänka eller tycka så. Trots tydliga bevis på motsatsen. Varför lyssnar motparten inte på vad jag säger? Hur ska jag nå fram?

Här förklarar vi hur den s.k. backfire-effekten fungerar och hur du kan skapa förutsättningar för en konstruktiv argumentation, men också underlätta för dig själv att fatta mer rationella beslut.

Att vinna en argumentation som tycks omöjlig

I en perfekt och rationell värld skulle personer som ställs inför nya fakta eller påståenden som utmanar deras åsikt, först utvärdera och sedan justera sina antaganden utifrån dem. Men det händer tyvärr ganska sällan. Istället visar flera oberoende studier på motsatsen:

  • Om vi presenteras för negativ information om det parti eller den partiledare vi tänkt rösta på, tenderar vårt stöd för det partiet eller personen att stärkas.
  • I flera studier har föräldrar som är motvilliga till att vaccinera sina barn ställts inför fakta som visar att vaccinering är det bästa sättet att hålla barnet friskt. Merparten av föräldrarna blev ännu mer skeptiska till vaccinering.
  • Personer som var oroliga över risken med att ta vaccin mot influensa ställdes inför fakta om att sprutan är helt ofarlig. Majoriteten blev då ännu mer övertygade om att de inte ville ta sprutan.

Vässa din pedagogik – både för fysiska och digitala klassrum. Gå vår populära kurs Utbildning för utbildare. Läs mer här!

Varför biter inte dina bästa argument? 

När du lägger fram fakta som bevisar att någon har fel, kan det alltså göra personen ännu mer övertygad om att den har rätt. Det finns en biologisk förklaring till det och fenomenet kallas backfire-effekten. Forskningen visar att när vi blir överbevisade, aktiveras samma smärtcentrum i hjärnan som om vi blivit fysiskt skadade.

Det betyder att medan du nöjt levererar ett riktigt bra argument för din sak – ja, ditt trumfkort faktiskt – då reagerar din motståndares kropp försvarsmässigt, som att den upplever en attack!

Binjurarna utsöndrar ett stresshormon som signalerar till hjärnan att något farligt håller på att hända. Reptilhjärnan kopplas på och med målet att överleva situationen finns två alternativ: slåss med näbbar och klor i försvar, eller stoppa huvudet i sanden och fly.

Och det är när vi når hit, till vårt förprogrammerade kamp- eller flyktstadium, som vi aktivt börjar misstänkliggöra eller kritisera allt som strider mot vår egna linje. Myndigheter är opålitliga, forskaren är partisk och nyhetsartiklar är fake news.

Psst! Ta reda på vilket utvecklingssteg som är ditt nästa. Gör vår utbildningsanalys här.

Vässa din argumentationsteknik och övertyga utan ordkrig – 6 tips

När diskussionen känns som ett krig där det är okej att göra vad som helst för att vinna – då har du redan förlorat. Ju mer du försöker övertyga någon om att hens åsikt är fel, ju mer kommer din motståndares försvarsmekanismer jobba. Försök att möta människan bakom åsikten istället. Med medmänsklighet kommer man långt. Och det finns fler strategier att ta till för att övervinna reptilhjärnans kamp- och flyktbeteende och komma igenom försvarsmurar av alternativfakta. Här bjuder vi på våra bästa tips.

Bli Certifierad ledare! 2+2+2 utbildningsdagar samt blended learning gör dig trygg i rollen som chef. Läs mer!

1. Gå aldrig till personangrepp

Nä, gör bara inte det. Bästa möjlighet till förändring kommer med inställningen att ni ska samarbeta för att komma underfund med vad som egentligen är rätt.

Blir du upprörd när du än en gång kör fast i en diskussion med den där trötta, politiska meningsmotståndaren? Ta fem djupa andetag. Knyt näven i fickan. Sätt dig på dina händer. Eller vad som nu funkar för dig. Alltså; gör vad som krävs för att du inte ska dras med i en eventuell känslostorm.

2. Analysera din motståndare

Dina argument kan egentligen vara hur bra som helst – det som spelar roll är att du lyckas få motparten att förstå och svälja dem. Du behöver ta reda på hur du bäst kan bemöta och kommunicera med den personen.

Ska du lägga fram korta fakta, en grundlig redogörelse från A till Ö eller är det snarare känslor och metaforer som verkar fungera bäst? Mer kunskap om hur du kommunicerar effektivt med andra får du i utbildningen Effektiv kommunikation. 

3. Omvärdera dina argument

När vi diskuterar något som ligger oss varmt om hjärtat använder vi så klart de argument som känns starkast för oss själva (och för de som redan tycker likadant som oss). Fundera istället på vilka argument som har störst betydelse för den du argumenterar mot. Chansen finns nämligen att personen mitt emot dig värderar helt andra saker än du.

Lästips! Ethos, pathos, logos – 3 retoriska grepp som engagerar och övertygar. 

4. Våga öppna mjukt

Att öppna diskussionen med ditt trumfkort känns kanske helt självklart. Men ditt starkaste argument kan vara precis det som får motståndarens signalsystem att börja blinka.

Föreställ dig att du och din konservativa vän debatterar om USA:s omstridda vapenlagar. Du inleder med ditt trumfkort: ”Vapenkontroll kommer rädda många oskyldiga liv!” Alla fakta pekar på det. Personen mitt emot kan aldrig förneka det! Så tänker du och lutar dig nöjt tillbaka.

Men för din vän låter det annorlunda. Om ditt argument vore sant skulle det i praktiken innebära att han i många år har stöttat en politik som dödat oskyldiga människor. Vilket vore helt osannolikt eftersom han vet att han är en god och klok person som vill omvärldens bästa. (Bara tanken på något annat får binjurarna att spotta stresshormoner!). Därför, tänker din vän, måste det du säger vara falskt. För otroligt för att ens övervägas. Diskussionen har kört fast innan den ens börjat.

Om du istället hade lyft att du själv är väldigt glad över att din skumma granne några hus bort inte kan köpa ett vapen utan särskilda tillstånd, får din motståndare chans att möta dig på en mer lättsmält nivå.

För att undvika att situationen låser sig kan det också vara effektivt att visa att du inte har svar på allt. Erkänn de starka sidorna i motståndarens argument och de svagare sidorna i dina. Nyanser bygger trovärdighet och stärker känslan av ”we´re in this together”.

5. Var retoriskt smart

Presentera information på ett sånt sätt att din opponent får chans att dra nya slutsatser på egen hand. Ett förslag är att vara ärligt nyfiken och ställa öppna frågor:

”Hur tycker du att budgeten borde fördelas?”

”Vad skulle det betyda för skolan?”

6. Lyssna!

Det här sammanfattar egentligen alla tips ovan, och är det viktigaste knepet av alla. Du vet ju vid det här laget att om du ropar ”Du har fel!!” hamnar personen direkt i flykt- och kampbeteende med ett defensivt synsätt där hen knappast kommer vara beredd att acceptera nya bevis.

Det är svårt att bli övertygad av någon man inte kan ha ett vuxet samtal med. Dessutom kan du lära dig mycket av att verkligen lyssna på motargument, inte minst för att stärka din egen argumentationsförmåga.

Hjälp dig själv att fatta bättre beslut

De här strategierna kan hjälpa dig till att argumentera och diskutera mer framgångsrikt. Genom att känna till och vara uppmärksam på ditt eget försvarssystem hjälper du också dig själv att fatta mer rationella beslut.

Fundera gärna på hur du själv processar ny information. Kanske kan du vara mer kritisk mot argument som stödjer dina egna antaganden, och jobba på att inte automatiskt förkasta argument som går emot det du tror dig veta.

PS. Kom ihåg, det är inte bara VAD du säger, utan också HUR du säger det. Kolla in vår utbildning Presentationsteknik & retorik för att få knepen du behöver för att engagera och övertyga. Eller ta kontakt med oss, så hjälper vi dig att bli bäst på det du gör. DS.

FLER LÄSTIPS:

Att leda genom försvarsmekanismer och andra mänskliga beteenden

Stärk ditt ledarskap genom bättre hjärnsynk

Fatta bättre beslut – 5 tips för mer rationellt tänkande

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: