I begynnelsen var projektledaren

Tänk dig en savann för tiotusen år sedan. Det är varmt, torrt och en stor sol röd som en blodapelsin hänger tungt strax ovanför horisonten. Vid ett vattenhål står en flock antiloper och dricker undan dagens damm som satt sig i strupen.

 

Runt vattenhålet växer en ansamling gräsbuskar vars höga, spröda blad sträcker sig mot skyn. På ena sidan försvinner buskagen och marken dyker ner i en ravin. Ravinen kantas av stenblock som ramar in ravinen och ju längre ravinen sträcker sig, desto högre tornar stenarna upp sig. Som om de ingått en tävling med ravinen om vem som kan nå längst i respektive riktning.

 

Det rör sig i några gräsbuskar vid sidan av antiloperna. En av de äldre hannarna i flocken lyfter på huvudet. ”Det är vindstilla och gräset borde vara stilla” kunde vara en tanke hos antilopen om han kunnat formulera den. Gräset glider isär och blottar en fruktansvärd syn. En tvåbent, skrämmande varelse (ur antilopens perspektiv) insmord i vad som ser ut som gammal djurdynga lösgör sig ur gräset. Alla antiloper utom en riktar nu sin uppmärksamhet mot varelsen. I ena handen håller varelsen en vässad stör. Han börjar plötsligt springa mot flocken och utstöta höga vrål. Som en gemensam varelse sätter antiloperna sig omedelbart i rörelse och springer med snabba ben bort från odjuret.

Grottman som projektledare

Plötsligt lösgör sig ytterligare en varelse på andra sidan om flocken. Genast byter djuren riktning och tar sig mot ett annat håll. En till uppenbarar sig, ännu fulare och mer skrämmande än de andra. Var ska de ta vägen nu? En kort stunds tvekan byts mot full flykt när människorna unisont rör sig närmare antiloperna och bildar en mänsklig cirkel som snabbt sluts kring antiloperna. Den enda vägen som återstår är ner i ravinen. De rusar ner med blodet pulserande och adrenalinet forsande genom systemet. Ju längre ner i ravinen de kommer, desto svalare och mörkare blir det. Tills de kommer runt ett hörn och en massiv vägg tornar upp sig. Det finns ingenstans att ta vägen. Högt ovanför dem, på vardera sidan av ravinen reser sig fler varelser som hukat bland klipporna. Förvirrat rör sig djuren runt varandra i en tveksam dans utan riktning. Ett spjut flyger genom luften och träffar sitt mål. Ett av djuren rasar i marken. Det är den äldre hannen.

 

Några timmar senare är människorna på väg tillbaka till sitt läger. De skrattar och ler. Med sig har de så mycket kött de orkar bära och vet att de nu har mat för långt tid framöver. Jakten har varat i över tre dygn där de lagt stor möda vid att hitta rätt plats, planera hur de ska gå tillväga och sedan försiktigt följt efter och drivit antiloperna mot vattenhålet. Hela tiden i stekande sol. Gruk, den förhistoriska projektledaren som lett jakten, är extra stolt. Det är första gången han gjort det helt själv utan sin mer erfarne farbror. Under långt tid har Gruk följt sin bror och tagit del av hur han gör för att lyckas. Kunskapsöverföringen samt stödet av sina jaktkollegor var nyckeln till deras gemensamma framgång. Jägarna ser fram emot jaktfesten, där de kommer hyllas av hövdingen och resten av stammen för sin insats.
Ännu en dag gryr över savannen. Solens skiva tittar upp över horisonten och skingrar nattens sammetstunga slöja . Det varma ljuset färgar en flock antiloper mörkorangea. Det är de kvarvarande antiloperna som betar i gräset. Flocken har nu en ny ledare, som vakar över sin hjord.

 

Någon har sagt att säljare är världens äldsta yrke. Det stämmer inte. Före säljaren kom projektledaren. Ordet projekt kommer från latinens projectum som betyder ”Före en händelse” – alltså att ha en plan.

 

Är du en av dem som utses att leda ett projekt vill vi gratulera dig varmt. Du är del av ett historiskt sammanhang av ständig förbättring. Vill du få rätt förutsättningar att lyckas rekommenderar vi dig att gå en praktiskt utbildning i projektledning. Så att du får verktyg, kompetens och del av andras erfarenheter du kan använda för att lyckas i ditt uppdrag utan att behöva lära allt den hårda vägen.

 

Vill du veta mer?

Fyll i formuläret så återkommer vi med mer information om hur vi kan hjälpa er bli bättre på projektledning.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Beställ Utbildningskatalog

Inspiration & information om vårt utbud i tryckt format. Beställ vår utbildningskatalog bekvämt hem till brevlådan.

Prenumerera på våra tips för framgång

Ligg steget före med praktiska tips du har direkt nytta av i din vardag.

Utbildning för framgång

Framfot erbjuder praktiska och behovsanpassade utbildningar inom ledarskap, sälj, marknadsföring, kommunikation och HR. Läs mer om våra kurser via nedanstående länkar.