I kris behöver vi starka ledare mer än någonsin. Det är nu ditt ledarskap kan göra största möjliga skillnad. Här kan du läsa mer om det kommunikativa ledarskapet och få 7 råd som hjälper dig att leda tryggt och tydligt i kris och förändring.
Med rätt angreppssätt kan förändringsarbetet ta er från svår motgång till långsiktig framgång. En utbildning i förändringsledning är väl investerade pengar. Läs mer och knip din plats här.
I kristider sätts ledarskapet på tuffa prov. Men det är också då som förmågan att visa riktigt ledarskap blir viktigare än någonsin. Att stå stadig som en fura och rida ut stormen med lugn och besinning. Visst låter det vettigt. Men hur gör man det i praktiken?
Som ledare behöver du fokusera på att leda. Det kan låta självklart men vi säger det ändå – ditt jobb just nu är att ta dina medarbetare genom kris och motgångar så att ni kommer ut på andra sidan med verksamheten i behåll. Det kommunikativa ledarskapet är viktigare än någonsin för att ni ska hitta en gemensam förståelse, mening och riktning.
Hur är er viktiga känsla av sammanhang, KASAM, på jobbet? Läs mer om den och gör testet här!
Att ett gott ledarskap kräver goda kommunikativa förmågor är det flesta överens om. Men vad betyder det egentligen, vi kommunicerar ju hela tiden? De flesta av oss snackar oss igenom arbetsvardagen; vi har möten, avstämningar och överläggningar. Och dessutom fikasnack, lunchdiskussioner, korridorssurrande och kaffepausskvaller.
När man pratar om kommunikativt ledarskap brukar man lyfta fram vikten av att aktivt lyssnande å ena sidan, och tydlig, engagerande kommunikation å andra. Men även förmågan att skapa en gemensam mening och riktning.
Här kan du läsa mer om aktivt lyssnande!
Som kommunikativ ledare sätter du medarbetaren i centrum, engagerar och motiverar genom närvaro och dialog men också genom att involvera gruppen i beslutsfattandet.
Forskning visar att ett väl fungerande kommunikativt ledarskap skapar värde och påverkar medarbetarnas engagemang, effektivitet och förändringsvilja. För att det ska lyckas kräver det allas medverkan. Det behöver finnas ett förtroende mellan ledning och medarbetare och ett öppet kommunikationsklimat där ledarskapet lyssnar på medarbetarnas åsikter.
Vi reagerar olika i kris- och katastrofsituationer. Vissa får panik och blir handlingsförlamade medan andra sorterar ut den sakliga informationen och fortsätter att leverera utifrån nya riktlinjer. Och sen finns alla andra varianter däremellan.
Det viktigaste för dig som ledare är att inte spä på paniken innan ni får grepp om situationen. Ta all oro på allvar och ge dina medarbetare möjlighet att få reflektera över det som händer. Belys alla perspektiv, låt farhågor och oro komma fram i ljuset.
Du behöver vara så lyhörd och så närvarande som du bara kan. Var modig och visa att du känner elefanten i rummet. Lyssna på dina medarbetare, visa medkänsla och ge utrymme för flexibla lösningar.
När det krisblåser hårt är det av yttersta vikt att du som ledare förmedlar så mycket trygghet som du bara kan.
Kunskap om helheten hjälper de flesta att få ökad förståelse. När osäkerhet om framtiden är det enda säkra så verkar kunskap om läget som lugnande medel. Förklara hur det ligger till, vilka åtgärder som kommer att vidtas och vilka resultat ni förväntar er.
Tystnad från ledning i kristider spär lätt på oron i medarbetarleden. Förekom det genom att hålla informationskanalerna öppna. Sitt inte på informationen utan dela med dig av infon även om inga beslut är fattade. Säg hellre: ”Vi vet inte hur det blir i denna fråga”.
Snappa upp frågor och oro och se till att svara på allt. Vad kommer att förändras? Vad innebär det konkret? Krislägen betyder ibland tråkiga konsekvenser som varsel och neddragningar, men se till att förbereda marken med tydlig kommunikation innan ni droppar en bomb så att personalen får lite mentalt försprång.
Kris betyder ofta många möten – många fler än vanligt. Men kom ihåg att det är NU medarbetarna behöver dig mer än någonsin. Om du försvinner i tider av kris och oro äts förtroendekapitalet snabbt upp. Se därför till att vara tillgänglig för dina medarbetare och ge dem all den uppmärksamhet de behöver.
Ingen fråga är för oviktig. Du behöver inte alltid ha svaret; det viktiga är att du ger din tid och lyssnar på medarbetaren.
Virtuell kontakt behöver inte betyda opersonligt. Även om vi inte är fysiskt nära kollegorna så kan vi ha avstämningar och möten via digitala kanaler. Och korridorsnacket kan flyttas online för att hålla gruppkänslan intakt.
Så, om ni inte redan har det, fixa en gemensam kommunikationskanal för gruppen, avdelningen, företaget.
Läs också: Leda på distans – tips för ett närvarande ledarskap när ni tvingas till avstånd
I kris och katastrof behöver vi ofta prioritera om snabbt och de flesta har inget problem med det, bara de förstår anledningen. För att inte motivationen ska sjunka behöver du vara kristallklar på punkten: Varför sker förändringen?
Ju tidigare i händelseförloppet du kommunicerar svaret, desto bättre.
En framgångsnyckel i det kommunikativa ledarskapet är att skapa en gemensam mening och riktning. Genom att öka känslan av delaktighet hos medarbetarna kan du öka engagemang och viljan och förmågan att genomföra förändringar.
Bjud därför in till gemensam problemlösning, men håll tydliga ramar. Det här har vi att förhålla oss till men inom denna ram kan vi påverka.
För att upprätthålla tempo i det ni behöver göra är det viktigt att ni fattar beslut och kommer framåt. Samtidigt vill du inte missa viktiga tankar och idéer, så det gäller att hitta en balans mellan att lyssna in och tuta och köra.
Ställ öppna frågor. När diskussioner börjar gå i loop behöver du styra tillbaka, peka ut riktningen och lägga fokus på vad ni kan göra just nu.
I motiga tider är det särskilt viktigt att våga ha en framtidstro och sprida en visionär målbild i organisationen. This too shall pass, eller hur?
Det är ingen slump att vi har ordspråket ”En bild säger mer än tusen ord”. Bilder talar till våra känslor på ett mer direkt sätt än text och vi engagerar oss mer när vi ser bilder tillsammans med text.
Lägg därför tid på att skapa målbilder med ett tydligt syfte och budskap. Då blir det lättare för medarbetarna att känna de positiva känslorna kring förändringen. Ju konkretare bild, desto lättare blir det att få med sig gruppen.
Visst kan det kännas svårt när man har ett negativt läge att utgå från, men försök att måla upp hur skatten på andra sidan regnbågen ser ut. Om vi lyckas med den här förändringen, då …
Företag som har klarat kriser och kommit stärkta ur dem har fokuserat på problemlösning, INTE problemet i sig.
När det krisar är det mänskligt att tappa humöret och se framtiden i mörka gråskalor. Men det bästa sättet att motverka den kollektiva domedagskänslan är att uppmärksamma alla bra insatser. Visa att du ser dina värdefullla medarbetare. Sprid din uppskattning och var frikostig och storsint med positiv feedback och pepp!
Ditt beteende som ledare påverkar gruppens. Få dina medarbetare att le och hjälpa varandra. Fråga hur kollegan mår. Och hitta skrattet! Det håller engagemangsnivå och samhörighetskänslan uppe.
Stort lycka till!
PS. Pepp till dig som ledare och chef! Ditt ledarskap gör stor skillnad i tider av kris och katastrof – glöm aldrig det. Vi får påminna varandra om att det kommer ett liv efter denna kris. Och efter nästa. Och nästa.
Ta hand om dig och dina medarbetare 💛
FLER LÄSTIPS FÖR DIG:
Håll humöret uppe – 6 tips om att tänka positivt
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!