Kompetensbaserad rekrytering – så haffar du de bästa medarbetarna

Handen på hjärtat: lyckas du alltid med dina rekryteringar? Om svaret är nej eller nja ska du läsa vidare! I den här artikeln kan du nämligen lära dig mer om hur kompetensbaserad rekrytering minimerar risken att göra dyra felrekryteringar. Och ge dig fördelar som rätt person på rätt plats, ökad mångfald i gruppen och större lönsamhet i verksamheten.

Kompetensbaserad rekrytering - handplocka talanger med framgångsrik, rättvis metod

Offert

Ja, vi vill utveckla vår organisation. Ge mig ett offertförslag tack! 

Kan du rekrytera kompetensbaserat?

Då var det dags att rekrytera igen. Hur känns det? Kul eller svettigt? Kanske både och? Att lyckas med en drömrekrytering är inte helt enkelt. Helst ska er nya medarbetare både briljera när det gäller arbetsuppgifterna, samtidigt passa in i gruppen, och gärna stanna i företaget ett bra tag framöver. Om du lyckas träffa rätt när det gäller de första två önskningarna, vill säga.

Men det är lätt hänt att gå bort sig i högen av CV:n. Omedvetna fördomar (s.k. unconscious bias) fäller gärna krokben för oss. Även om du är en person med osviklig fingertoppskänsla för andra människors potential, finns det faktiskt en risk att du missar riktiga guldkorn redan i början av processen. Tänk om den udda fågeln du sorterade bort för att hen hade ansiktstatueringar, en drink i handen på CV-bilden, eller ymniga svettningar under arbetsintervjun, faktiskt var den allra bästa kandidaten för er?

Omedvetna fördomar har en negativ och problematisk effekt på vår bedömning – inte minst när vi rekryterar. Det menar bland annat Francesca Gino som forskar vid Harvard Business School. Rasism, sexism och ålderism spelar in, men också saker som att den tänkbara kollegan tränar agility med sin hund, eller har barn, precis som du. Det är ofta lättare att starta trevliga samtal utifrån gemensamma intressen, och plötsligt har den här kandidaten ett försprång jämfört med de andra.

Bli Certifierad HR! Skaffa dig efterfrågad kompetens inom HR, rekrytering och arbetsrätt, och en certifiering som kvitto på det du tränat. Läs mer här.

Vad är kompetenbaserad rekrytering?

Kompetenbaserad rekrytering är en metod som används för att hitta de mest kvalificerade och lämpliga kandidaterna för en specifik position. Genom att göra en tydlig kravprofil som du kan använda för att fokusera på kandidatens förmåga och potential att utföra jobbet, undviker du att fatta beslut på magkänsla, och att påverkas av dina egna eller andras omedvetna fördomar. Att rekrytera kompetensbaserat ger mängder av fördelar, och minimerar risken att göra dyra felrekryteringar.

Rusta dig som rekryterare! Träna praktiskt och skapa din egen handlingsplan för nästa kompetensbaserade rekryteringsprocess i utbildningen Rekrytera rätt. Läs mer här!

Gå på magkänsla eller ta datadrivet beslut

Att rekrytera kompetensbaserat innebär att du i början av rekryteringen gör en noggrann analys och definierar vilka kompetenser som behövs för att fylla er lediga stol. Den eller de kompetenser du (eller ni) pekat ut är det enda som ska bedömas genom hela rekryteringen. I ansökningar, eventuella tester och, inte minst, i möten och intervjuer med era kandidater.

Genom att fokusera på den kompetens som är viktig för tjänsten, undviker du att fastna på saker som egentligen är av mindre betydelse. Noggranna förberedelser ger dig bästa möjliga förutsättningar för att ta ett datadrivet beslut där varje val du gör kan motiveras med tydliga argument.

Lästips: Fatta bättre beslut – 5 tips som vässar ditt rationella tänkande.

Vilka är fördelarna med kompetensbaserad rekrytering?

Om vi bara får nämna en fördel med kompetensbaserad rekrytering? Ja, då måste det bli resultatet! Resultatet blir nämligen oftast rätt person på rätt plats. Och det rymmer fler fördelar.

Kompetensbaserad rekrytering:

  • ökar chansen till ”rätt person på rätt plats”!
  • främjar mångfald i gruppen
  • minskar risken för diskriminering
  • ger större mätbarhet i rekryteringssammanhang
  • minskar risken för dyra felrekryteringar
  • skapar förutsättningar för ökad innovation, bättre beslut och större lönsamhet

Gunilla Serk Wilsby, utbildare på Framfot som bland annat ansvarar för rekryteringsutbildningen Rekrytera rätt fyller på med fler anledningar till att jobba kompetensbaserat.

– Det blir större kvalitet i hela rekryteringsprocessen. Genom att jobba systematiskt redan från början, undanröjer man också risken för att slutresultatet ska bli fel.

På tal om fel, vilket är det vanligaste misstaget när man rekryterar? Vi frågar Gunilla, som själv jobbat med HR och rekrytering i många år och nu utbildar i ledarskap, HR och personalfrågor.

– Jag skulle säga att det vanligaste misstaget är att bestämma sig för fort. Och att vad man själv gillar eller inte gillar får ta för stor plats. Jag kan själv se tillbaka på hur jag i rekryteringsprocesser sorterat bort personer för att de haft ett beteende som jag inte har uppskattat eller bedömt som oprofessionellt. Genom att strukturera upp rekryteringsprocessen och jobba kompetensbaserat, undviker du att gå i såna fällor.

Minikurs: Medarbetarsamtal i praktiken. Ingår när du bokar utbildning. Läs mer här!

Kompetensbaserad rekrytering – så här gör du!

Här är våra bästa tips för att lyckas.

1. Gör en tydlig kravprofil

För att ro iland en lyckad rekryteringsprocess gäller det att lägga grunden rätt. Börja med en noggrann behovsanalys där du utgår från verksamhetens syfte, mål och vilka utmaningar ni står inför under kommande år. Ta gärna hjälp av både chefer, medarbetare och kollegor för att få en mer komplett bild av era behov.

Med behovsanalysen som grund gör ni en befattningsbeskrivning. Den preciserar praktiska saker som t.ex. titel, placeringsort, vem personen ska rapportera till, ansvarsområden, arbetsuppgifter och mål, med mera.

Därefter formar du kravprofilen.

Och i kravprofilen är det bra att tänka till en extra gång. Den kommer ligga till grund för resten av processen.

– Det gäller att redan från början ta reda på vilken eller vilka kompetenser som är viktigast för att lyckas i rollen, säger Gunilla. Vad behöver er nya kollega kunna?

Utbildning, kunskap, erfarenheter, intresse och utvecklingspotential, praktiska förutsättningar och önskvärda egenskaper och beteenden är sådant som går in under kravprofilen. Ungefär 6-10 krav eller önskemål brukar vara rimligt att ha med. Var noga med att skilja på vad som är nödvändigt, och vad som är önskvärt.

2. Rangordna kompetenserna

När kravprofilen finns på plats är det dags att rangordna de olika kompetenserna. Inför kommande urvalsprocess är det bra att redan nu ordna en bedömningsmatris där du anger vilken kompetens som är viktigast för rollen.

3. Styr upp kompetensbaserade intervjuer

En viktig del i kompetensbaserad rekrytering är den strukturerade eller semi-strukturerade intervjun. För att alla kandidater ska få rätt förutsättningar, behöver de också få samma frågor. Det gör att de kan betygssättas utifrån förutbestämda kriterier, vilket ger en tydlig slutpoäng som är mätbar mot andra.

Intervjun kan kombineras med till exempel bra tester, arbetsprov och referensintervjuer. Det viktiga är att alla dessa delar kopplar an till kravprofilen.

4. Var tydlig och transparent

Se till att göra det tydligt för både kandidater och övriga som är inblandade i rekryteringen, vilka kriterier som gäller. Att alla är medvetna om vad som bedöms och varför, kommer hjälpa till att skapa en transparent och rättvis rekryteringsprocess.

5. Öka din egen kompetens!

Att rekrytera är en konst. Se till att få den kunskap och viktiga träning du behöver i en bra rekryteringsutbildning – till exempel Rekrytera Rätt, där du får träna praktiskt och behovsanpassat på just kompetensbaserad rekrytering. Från behovsanalys till onboarding! Den ingår också som delutbildning för dig som vill bli Certifierad HR – en uppskattad HR-chefsutbildning.

6. Lägg en ordentlig grund

Det förberedande arbetet gör hela skillnaden! Vi återkommer till det gång på gång. Börja från början. Det handlar dels om att arbeta systematiskt med att ta fram rätt kravprofil för ert företag och den roll det gäller. Men också om att skapa förståelse för kompetensbaserad rekrytering som metod, och de fördelar den kan föra med sig till din arbetsplats.

I det arbetet hjälper vi gärna till! Vi skräddarsyr insatser för er ledningsgrupp, HR-avdelning eller hela chefsstaben. Alltid i nära samarbete för att skapa förutsättningar för verklig förändring. Intressant? Klicka på knappen nedan!

Företagsanpassa

Kompetensbaserad rekrytering ger ökad mångfald – och skapar många fina ringar på vattnet

Så – att sätta upp en tydlig kravprofil i början av rekryteringsprocessen kommer hjälper er att välja rätt. Om ni till exempel tvekar kring att anställa en kandidat som inte är lika utåtriktad som övriga medlemmar i gruppen, ja, då kan ni förhoppningsvis se hur hen matchar med kravprofilen istället för att fastna vid ”hur hen verkar vara”. Att jobba systematiskt med kompetensbaserad rekrytering bidrar till större mångfald i gruppen. Och större mångfald i gruppen bidrar i sin tur till saker som ökad innovation, bättre beslut och ökad lönsamhet. Vi kan väl sammanfatta det så här: att anställa utifrån kompetens istället för att grunda beslutet på magkänsla – det är bra grejer det.

Stort lycka till!

Fler lästips:

Så behåller du toppförmågorna

12 tips för en lyckad jobbintervju

Därför ska du gå en ledarskapsutbildning – 9 anledningar

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: