Ledarskapets viktigaste verktyg!

Vad handlar ledarskap om? Är ledarskap medfött? Kan vem som helst bli ledare?

Det finns många funderingar kring detta med ledarskap och jag vill i denna artikel brodera lite kring vad ledarskap ytterst handlar om – nämligen att vara TROVÄRDIG.

 

Jag brukar definiera trovärdighet i fyra punkter:

  • Du måste uppfattas som ärlig
  • Du måste uppfattas som kunnig
  • Du måste vara genuint intresserad av människor
  • Erfarenhet är en tillgång

 

Hur har du det med punkterna ovan? Läs inte vidare nu utan reflektera i 10 minuter!

 

Trovärdighet handlar alltså om god självkännedom och bra självkänsla.

På Framfots ledarutbildningar så efterfrågas ofta olika verktyg för än det ena, än det andra. Det är förståeligt, men låt oss slå fast att det viktigaste verktyget i ditt ledarskap är – DU SJÄLV. Det kräver i sin tur att du seriöst och metodiskt försöker öka din kunskap om dig själv. Man kan naturligtvis göra detta på olika sätt, men mitt förslag är att du regelbundet, läs dagligen, ägnar dig åt STRUKTURERAD REFLEKTION.

 

Strukturerad reflektion handlar om att skriva och sätta ord på tankar, känslor och upplevelser. Antingen gör du en allmän reflektion kring hur dagen varit. Vad har jag gjort idag? Vilka människor har jag mött? Vilka situationer hamnade jag i? Hur har känslan varit? Eller så kan du ha ett speciellt fokus under några dagar kring något specifikt som du vill/behöver förstå mer om, hos dig själv, eller i din omgivning. Ledarskap är inte enbart en relation till andra, utan också en relation till sig själv!

 

Det finns alltså ett egenvärde i att sätta ord på tankar och känslor och är många gånger svårare än man tror. Väl på pränt kan du gå tillbaka och se om det finns ett mönster i det du har skrivit om dig själv. Något som ofta kommer tillbaka eller som du upplever extra positivt, eller negativt. I detta sammanhang, angående strukturerad reflektion, vill jag framhålla ytterligare ett suveränt  ”tankeverktyg” när det gäller förståelse kopplat till motivation – KASAM!

 

Kasam betyder ”känsla av sammanhang” och handlar om motivation samt att tillfredsställa vårt behov av trygghet och kontroll. Kasam består av följande tre delar:

  • Begripligt
  • Hanterbart
  • Meningsfullt

 

Dessa tre delar måste hanteras när vi utsätts för något nytt, svårt, etc:

  • Vi måste BEGRIPA vad det handlar om. Det handlar om förståelse, för att känna oss trygga och vilja säga ja. Om inte blir vi negativa, rädda och får beteenden därefter.
  • Vi måste också ha en känsla av att kunna HANTERA det nya. Samma sak här, om vi inte upplever att vi kan hantera det, så kommer heller ingen motivation igång.
  • Slutligen bör det kännas MENINGSFULLT för att viljan till att göra sig delaktig skall börja spira.

 

 Lycka till med dig själv!

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: