Så blir du en bra ledare

Vad gör en bra ledare?

Vi brukar säga att ingen föds till ledare. Med självinsikt och mod kommer du att utvecklas i rollen. Det innebär att du har alla förutsättningar att bli en riktigt bra ledare – bara du är villig att lära dig! Här har vi samlat 15 saker som bra chefer gör.

Vad gör en bra ledare?

Leda andra – uppåt, framåt!

Att leda är att ta dig själv, personalen och organisationen till en ny plats. För att lyckas med det behöver du inte nödvändigtvis ha titeln chef – ett gott ledarskap handlar snarare om att genom olika beteenden lyfta andra till nästa steg i utvecklingstrappan. Enligt Susan Wheelan, en av världens mest framstående forskare i ledarskap, är flexibilitet och viljan att lära sig det som avgör om du lyckas.

Därför bjuder vi här på 15 konkreta saker som bra ledare gör. Se vilka du kan checka av, och vad du kan göra mer av för att utveckla ditt ledarskap.

Ett sätt att jobba med sitt ledarskap är att gå en utbildning. I Certifierad ledare får du lära dig konkreta verktyg och jobba praktiskt med din roll, dina medarbetare och verksamheten under själva utbildningen. Ett recept som leder till framgång i chefsrollen. Läs mer här!

1. Ha en positiv attityd

Negativa människor skapar ofta negativ stress. Om du tränar dig i att vara optimistisk och försöker göra det bästa av varje situation, kommer du märka att det blir mycket lättare att motivera andra att göra sitt bästa – och att växa. För att vara positiv betyder inte att gå runt som en smilfink. Med ett optimistiskt synsätt kommer du att se misstag, problem och bakslag som sådant som händer och hitta vägar vidare. Känner du att stress, krav och måsten har en förmåga att trycka ner dig? Då är det viktigt att du har verktyg och förhållningssätt för att hantera stressen, så att du kan behålla din positiva attityd även när tempot är högt. Det kan du få till exempel i utbildningen Hållbart självledarskap – för dig som vill nå bättre resultat och samtidigt må bra.

Nyfiken på hur du kan utvecklas inom ledarskap? Gör vår kostnadsfria utbildningsanalys HÄR.

2. Utstråla självförtroende. 

Självsäkra personer är ofta inspirerande, och när du som ledare tror på dig själv och det ni gör kommer dina medarbetare att känna sig både trygga och motiverade. Ett av de bästa sätten att förbättra ditt självförtroende är att bli medveten om de saker du redan åstadkommit. Gör en stolthetslista med tre saker som du är stolt över och placera den någonstans där du ser den ofta!

Nästa steg är att bli trygg i vad du ska göra framåt. Att ta in ny information, lyssna till vanliga misstag och lära av andra är utmärkta vägar till att känna ett större självförtroende. I vår utbildning Certifierad Ledare 1.0 får du tillsammans med andra chefer och ledare de verktyg du behöver för att skapa en framgångsrik och välmående arbetsplats.

3. Kommunicera mera. 

Forskning visar att många chefer lägger 75-90% av sin tid på operativ verksamhet medan så lite som 25-10% ägnas åt att leda. Din viktigaste uppgift som ledare är att se till att andra lyckas. För att det ska hända behöver du troligtvis kommunicera mera! Du behöver inte ha en examen i psykologi, men att lära dig hur du själv och andra fungerar i olika situationer hjälper dig till bättre förutsättningar i ledarrollen. Ledarskap handlar ju om att uppmärksamma andras och egna känslor och beteenden och använda den kunskapen klokt, för att nå era mål. I utbildningen Effektiv kommunikation får du praktisk kunskap och konkret träning i att nå fram genom våra olika filter.

4. Sätt en vision. 

Sikta mot stjärnorna och du når trädtopparna, brukar man ju säga. Så hur ser er stjärna ut? Genom att sätta er vision på pränt skapar du ett djupare syfte med ert arbete. Hur ser er framtid ut? Vart ska ni ta vägen? Varför? Hur ser du att dina medarbetare och ditt team kan utvecklas längs vägen? När visionen är tydlig blir det både lättare och roligare att börja klättra. Vägledning i det här arbetet kan du få i vår mall Ledarskapets Ramverk, som du hittar här. 

5. Sälj in visionen. 

När visionen är klar och tydlig för dig har du det svåraste – och roligaste – kvar. Det är dags att måla upp och levandegöra den för andra. För att sälja in en vision behöver du inspirera alla att dra åt samma håll. Minst två komponenter krävs för att lyckas med det: förmåga att entusiasmera i nuet och uthållighet för att leda förändring över tid.

Förändring är utmanande för de flesta och du behöver ge gruppen tid att adoptera din vision. Tänk dig att en medarbetare talar om för dig att nu går han på pappaledighet och ni ses om ett halvår. Du behöver lite tid att förbereda det, eller hur? Det är samma sak med de förändringar du planerar.

Dina presentationsfärdigheter kan du träna i utbildningen Presentationsteknik & retorik Vill du skapa en organisation som hänger med rekommenderar vi utbildningen Förändringsledning.

6. Gör en långsiktig plan! 

Ett mål är en dröm med en plan. Att skapa en strategi är ett finare ord för den planen. I ett strategiarbete tar ni reda på var ni är idag, vart ni ska ta vägen och vad som krävs för att komma dit. Det kan handla om att positionera er organisation i förhållande till andra eller att hitta en nisch där ni kan verka helt själva. Hur ska din organisation eller din avdelning gå tillväga för att fungera så optimalt som möjligt?Ledarskap1_knapp

7. Prioritera och fatta beslut. 

Mejl, telefonsamtal, möten och dagliga att göra-listor styr ofta vardagen. Mer ofta än sällan händer någon oförutsett som tar över arbetsdagen, högarna på skrivbordet fortsätter att växa och plötsligt är det fredag igen. Känns det igen? Det är lätt att ramla in i hamsterhjulet. Receptet mot den åkomman är:
1. Prioritera. 2. Delegera. 3. Våga fatta beslut.

Skriv ner de fem mål som är viktigast för er på sikt. Gör en plan för vart och ett av dem. Utvärdera din kalender regelbundet: investerar du din tid rätt? Kanske manglar du möten som inte direkt leder till måluppfyllelse – eller som du skulle kunna delegera till någon annan?

Arbeta konsekvent och tålmodigt – men våga fatta beslut och prova er fram med olika lösningar. Vad är det värsta som kan hända? Vill du jobba mer med din personliga effektivitet rekommenderar vi vår utbildning Hållbart självledarskap.

8. Skapa relationer i gruppen. 

Det är inte speeddating vi pratar om. Men skapa, eller uppmuntra, gärna tillfällen där medarbetarna får möjlighet att prata och lära känna varandra. Att då och då umgås i mer avslappnade former är guld värt.

9. Se till att gruppen ser sig som ett team. 

En grupp är en bunt människor. Ett team är ett lag som strävar mot samma mål. Vad ska din grupp uppnå? Vilka utmaningar behöver ni övervinna tillsammans? Se till att era mål är mätbara, konkreta och realistiska.

10. Förstå ditt team och era olika styrkor. 

Riktigt framgångsrika lag kan inte enbart bestå av Zlatans. Det behövs målvakt, försvar, sidbackar, coach, organisatörer och personen som klipper gräsmattan. Och för att lyckas behöver alla era olika personligheter och kompetenser samspela och kommunicera på bästa möjliga sätt. I vår utbildning Ledarskap nivå 2 får du lära dig att bygga framgångsrika team som når era mål.

11. Bidra till motivation. 

Ta reda på vad som motiverar din personal och koppla det till vad ni ska åstadkomma (era mål!). Saker som kan motivera är ansvar, möjlighet att växa, kreativitet, att bli sedd och få positivt beröm för det man gör bra. Konkret kan det innebära att nästa gång du har ett spännande projekt på gång, se till vilka som motiveras mest av det och ge dem ansvaret. Det frigör tid för dig och ger dem utrymme att växa.

12. Var en bra förebild. 

Gör vad du säger och säg vad du gör. Ärlighet och transparens visar att du är trovärdig och att du har integritet. Självklart kan det vara frestande att ta genvägar. Kanske har du någon gång känt det dåliga samvetet komma krypande om du själv råkar komma för sent, när du precis pratat om vikten av att hålla tider. Men våga lyfta fram elefanten i rummet! När du erkänner dina egna brister och lovar (ärlig!) bättring leder du genom att vara ett föredöme.

13. Sätt förväntningar och spelregler. 

Var tydlig med vad du förväntar dig av dina medarbetare – och fråga dem vad de förväntar sig av dig. När ni satt tydliga ramar för ert samarbete kan ni lägga allt krut på rätt saker sen. Om ditt team fungerar bra kan du låta dem sätta spelreglerna själva. Vad ska vi göra mer av, vad ska vi göra mindre av, vad ska vi våga testa? Om du själv skapar spelregler, var tydlig med varför du sätter dessa och var konsekvent. Alla kommer kanske inte gilla det från start. Men bra ledare är inte alltid omtyckta av alla. Ditt jobb är att se till helheten och det som är långsiktigt bra för grupp, organisation och individ.

14. Utveckla och skaffa rätt talanger. 

Att rekrytera kostar både tid och pengar – och merparten av alla rekryteringar misslyckas för att kravprofilen inte är tillräckligt bra. Att göra en tydlig rollbeskrivning är viktigt oavsett om ni behöver anställa eller ge befintlig personal nya ansvarsområden att växa in i. Så att du och alla andra vet vad ni behöver. För du skulle väl inte beställa en maskin som kostar en miljon om året utan att först göra en bra kravspecifikation?

Om du vill lära dig mer om effektiv och träffsäker rekrytering och hur du tar tillvara på er viktigaste resurs: personalen, rekommenderar vi utbildningen Certifierad HR . I tre steg får du jobba praktiskt med att skapa en långsiktig plan för er organisation. Och HÄR kan du läsa våra bästa tips för att behålla toppförmågorna.

15. Coacha andra till framgång. 

Varför gör de inte bara som du säger? Ja, ibland är det inte så enkelt. Ibland tryter viljan eller modet att göra det som vi vet behöver göras.

När någon av dina medarbetare ställer en fråga kring en praktisk situation är den enkla lösningen i många fall att du levererar ett snabbt svar på hur saken ska lösas. Den lösning som ger mer i längden är att få personen att själv ta ansvar för situationen.

Fem bra frågor att ställa: Hur vill du att resultatet ska bli? Hur kan du nå dit? Vilka hinder finns på vägen? Vilka resurser kan hjälpa dig? Vad behöver du av mig för att ta beslut?

 

Vill du fördjupa dig i ledarskap? Gör vår utbildningsanalys som kan ge dig en hint om vilket som är ditt bästa, nästa steg för att utvecklas som chef. Eller kontakta oss så hjälper vi dig. Stort lycka till! 

Vill du ha offertförslag?

Är du intresserad av utbildning är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så återkommer vi med en offert eller tar fram en lösning skräddarsydd för er.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Kontakta mig

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar, våra konsulttjänster eller om företaget är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Beställ vår utbildningskatalog!

Vilket är ditt nästa steg? Vi bjuder på verktygslåda för kompetensinventering i katalogen som ger dig svaret. Den hjälper dig förankra din utveckling hos din chef.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Beställ Utbildningskatalog

Inspiration & information om vårt utbud i tryckt format. Beställ vår utbildningskatalog bekvämt hem till brevlådan.

Varför gör de inte som jag säger?

Kostnadsfritt seminarium om ledarskap – i Stockholm, Malmö och Göteborg. Boka din plats idag!

Utbildning för framgång

Framfot erbjuder praktiska och behovsanpassade utbildningar inom ledarskap, sälj, marknadsföring, kommunikation och HR. Läs mer om våra kurser via nedanstående länkar.

Ett välfungerande ledarskap

Vill du veta hur personal och chefer ser på ledarskapet? Beställ vår rapport ”Ett välfungerande ledarskap”.