Så blir du en bra ledare

Vad gör en bra ledare?

Att leda är att ta personalen, dig själv och organisationen till en ny plats. Enligt Susan Wheelan, en av världens mest framstående forskare inom ledarskap är flexibilitet och viljan att lära sig det som avgör om du lyckas. Det innebär att du har alla förutsättningar att lyckas i din ledarroll – bara du är villig att lära dig!

Därför bjuder vi på 15 konkreta tips på vad du kan arbeta med för att förbättra ditt ledarskap.

  • Ha en positiv attityd. Negativa människor skapar ofta negativ stress vilket försämrar prestationen. Om du tränar dig i att vara positiv och optimistisk och försöker göra det bästa av varje situation, kommer du märka att det blir mycket lättare att motivera andra att göra sitt bästa och att växa. Att vara positiv är mer än bara vara en smilfink. Det innebär att se misstag, problem och bakslag som sådant som händer och hitta vägar vidare.Känner du att stress, krav och måsten har en förmåga att trycka ner dig? Då är det inte så himla lätt att behålla en positiv attityd. Därför är det viktigt att du har verktyg och förhållningssätt för att hantera stressen. Vill du få rätsida på det rekommenderar vi kursen Hjärnkraft – effektiv utan stress.
  • Utstråla självförtroende. Självsäkra personer är ofta inspirerande och människor gillar att vara med personer som tror på sig själva och vad de gör. Självförtroendet byggs av att behärska viktiga färdigheter och situationer. Ett av de bästa sätten att förbättra ditt självförtroende är att bli medveten om de saker du redan åstadkommit. Gör en stolthetslista med tre saker som du är stolt över.Ett annat sätt är att se till att du har en trygghet i att du vet vad du ska göra. Att läsa, lyssna på misstag andra gjort och lära av andra är utmärkta vägar att känna ett större självförtroende. Därför att du vet vad du ska göra. På vår kurs i ledarskap, ny som chef, får du en rivstart i ditt ledarskap. Tillsammans med andra nyblivna chefer får du verktygen som behövs för att skapa en framgångsrik och välmående arbetsplats.
  • Kommunicera mera. 75-90% av chefers tid går åt till operativ verksamhet och så lite som 25-10% åt att leda. Det beror på att många chefer idag har en bakgrund som specialister och gärna fortsätter så även efter att de blivit chef. Din viktigaste uppgift som ledare är att se till att andra lyckas. Då behöver du också kommunicera för att det ska hända. Att kommunicera som ledare innebär att uppmärksamma känslor – egna och andras – och hantera dessa känslor för att skapa starka relationer. Du behöver inte ha en examen i psykologi – att lära dig hur andra fungerar hjälper mycket för att ge dig bättre förutsättningar i ledarrollen.I kursen Effektiv kommunikation får du praktisk kunskap och konkret träning i att nå fram genom filtret.
  • Förmedla en vision. Medarbetare som går till jobbet och ser fram emot helgen. Känns det igen? En vision är en positiv bild av framtiden. Som ledare behöver du skapa ett syfte med det ni gör. Vart ska ni ta vägen? Vad är din vision som ledare? Hur vill du att dina medarbetare ska utvecklas på er väg mot visionen? Jag lovar att det kommer hända häftiga saker när ni väl har ett syfte med det ni gör.
  • Gör en långsiktig plan! Ett mål är en dröm med en plan. Att skapa en strategi är ett finare ord. Det innebär att ta reda på var ni är idag, vart ni ska ta vägen och vad som krävs för att komma dit. Det kan handla om att positionera er organisation i förhållande till andra eller att hitta en nisch där ni kan verka helt själva. Hur ska din organisation – eller din avdelning – gå tillväga för att fungera så optimalt som möjligt? Att använda strategiverktyg som SWOT och veta hur du tar dem vidare till nästa nivå är en viktig nyckel.Att skapa ett ledarskap för tillväxt, affärskreativitet och besultsfattande får du konkreta verktyg och råd på kursen Strategiskt ledarskap & affärsutveckling.
  • Prioritera och fatta beslut. Email, telefonsamtal, möten och dagliga att-göra listor styr ofta vardagen. Känns det igen? Att inte hinna med strategiskt arbete är något många chefer har dåligt samvete över. Så länge ingen hamnar på sjukhus eller dör behöver du inte ha dåligt samvete. Så det kan du sluta med på en gång. Okey?Vill du få rätsida på din personliga effektivitet rekommenderar vi kursen Hjärnkraft – effektiv utan stress.
  • Sälj in framtiden. För att sälja in visionen behöver du inspirera alla att dra åt samma håll. Det handlar både om att ha förmågan att entusiasmera i nuet – att kunna presentera. Det handlar lika mycket om att leda förändringen över tid. Du har kanske tänkt och funderat en hel del kring var ni ska ta vägen. När du presenterar det för organisationen är det nyheter för dem. Tänk dig att en medarbetare talar om för dig att nu går han på pappaledighet och ni ses om ett halvår. Du behöver lite tid att förbereda det, eller hur? Det är samma sak med de förändringar du planerar.Träna dina presentationsfärdigheter på kursen Presentationsteknik & retorik Vill du skapa en organisation som hänger med rekommenderar vi kursen Förändringsledning.
  • Skapa relationer i gruppen. Ge alla tillfälle att prata med varandra och lära känna varandra. Att ha tillfällen där ni kan umgås privat i mer avslappnade former är guld värt.
  • Se till att gruppen ser sig som ett team. En grupp är en bunt människor. Ett team strävar mot samma mål. Som alla lag behöver ni ett gemensamt mål att sträva mot. Vad ska din grupp uppnå? Vilka utmaningar behöver ni övervinna tillsammans. Se till att målet är konkret. Den bästa teambuildingen är den som sker med gruppen och arbetet i fokus.
  • Förstå ditt team och vilka olika styrkor du har. Riktigt framgångsrika team kan inte enbart bestå av Zlatan. Det behövs målvakt, försvar, sidbackar, coach, organisatörer och killen som klipper gräsmattan.Vill du lära dig bygga framgångsrika team som når era mål gör du det på kursen Ledarskap nivå 2 – att bygga framgångsrika team.
  • Skapa motivation. Se till att du vet vad som motiverar din personal och koppla det till vad ni ska åstadkomma – era mål. Sådana saker som kan motivera är ansvar, möjlighet att växa, kreativitet, att bli sedd och få positivt beröm för det man gör bra. Konkret kan det innebära att nästa gång du har ett spännande projekt att fördela ut, se till vilka som motiveras mest av detta och ge dem ansvaret. Det frigör tid för dig och ger dem utrymme att växa.
  • Var en bra förebild. Gör vad du säger och säg vad du gör. Det gör att du blir mer trovärdig och visar integritet. Självklart kan det vara frestande att ta genvägar, eller känna det dåliga samvetet komma krypande om du själv råkar komma försent, när du precis skällt på att folk inte passar tiderna. Om du då erkänner dina egna brister och lovar bättring leder du genom att vara ett föredöme.
  • Var tydlig och sätt spelreglerna. Var tydlig med vad du förväntar dig. När alla vet vad som förväntas, blir det mycket lättare att skapa maximal prestation. Om ditt team fungerar bra kan du t.o.m. låta dem sätta spelreglerna själva. Vad ska vi göra mer av, vad ska vi göra mindre av och vad ska vi testa? Om teamet inte riktigt är ett team eller är ovilligt att ta ansvaret att sätta spelreglerna, kan du behöva sätta dem.Om du själv skapar spelregler, var tydlig med varför du sätter dessa och var konsekvent. Räkna inte med att alla kommer gilla det. Men kom ihåg att den chef som är omtyckt av alla förmodligen inte gör sitt jobb bra.
  • Utveckla och skaffa rätt talanger. Oavsett om ni behöver rekrytera eller ge befintliga personer nya ansvarsområden att växa in i, så är det bra att göra en tydlig rollbeskrivning och kravprofil. Så att du och alla andra vet vad ni behöver. Merparten av alla rekryteringar misslyckas för att kravprofilen inte är tillräckligt bra. Oavsett om ni handplockar någon internt eller använder ett rekryteringsföretag, så måste du göra jobbet med att ta fram en ordentlig kravprofil. För du skulle väl inte beställa en maskin som kostar en miljon om året utan en bra kravspec?Vill du bli en expert på att ta fram rätt kravspecar, hitta och locka rätt talanger rekommenderar vi kursen Rekrytera rätt. Jobbar du med HR och personal och vill skapa en långsiktig plan för karriärstegar och utveckla personalen får du jobba praktiskt med det på kursen HR i praktiken.
  • Coacha andra till framgång. Varför gör de inte bara som du säger? Ja, ibland är det inte så enkelt. Ibland tryter viljan eller modet att göra det som vi vet behöver göras. Den enkla lösningen är att leverera ett snabbt svar på hur saker ska lösas. Den lösning som fungerar är att få personen att själv ta ansvar för situationen. Fyra bra frågor att ställa; Vad är situationen? Hur vill du att det ska se ut? Vad hindrar dig? Hur kan du nå dit? Vilka resurser kan hjälpa dig?

Kontakta mig

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar, våra konsulttjänster eller om företaget är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.