Så lyckas du med utvecklingssamtalet

Jobbar du på ett företag som snart ska hålla utvecklingssamtal?

Kanske tycker du som många andra att det är svårt att få till ett lyckat samtal. Ett utvecklingssamtal ska leda fram till ökad motivation, högre effektivitet och arbetsglädje. Både chef och medarbetare vinner mycket på att vara väl förberedd innan man går in i ett samtal. Ett samtal ska bestå av ömsesidigt utbyte vad gäller mål, samarbete, utvärdering och utveckling.

Två personer i ett bra samtal

Utvecklingssamtal (Bild: Johnér bildbyrå)

Innan samtalet bör du tänka igenom syftet och strukturera upp utvecklingssamtalet. För att få till ett bra samtal är det bra att vara väl förbered. Låt medarbetaren svara på ett antal frågor innan samtalet, så att ni har ett bra underlag att utgå ifrån. I det här brevet bjuder vi på en färdig mall som du kan använda som den är eller hämta inspiration ifrån.

Glöm inte att se till att det verkligen blir ett samtal, inte en intervju. Som chef är det viktigt att du lyssnar och att du kan både ge och ta kritik på ett konstruktivt sätt. Ett medarbetarsamtal är ett ypperligt tillfälle att stärka samarbetet. Tycker du att det är svårt att hålla denna typ av samtal? Gå vår kurs Konflikthantering och svåra samtal.

Dela in utvecklingssamtalet i tre faser

 • Backspegeln: Vad har hänt från förra samtalet och hur väl har målen uppnåtts?
 • Nutid: Hur ser situationen ut idag?
 • Framtid: Blicka framåt, vad vill vi göra? Vad behöver vi göra? Vad finns det för mål, krav, förväntningar och stöd? Ni bör tala om aktuella arbetsuppgifter, arbetssituation, utvecklingsmöjligheter och kompetensutveckling.

9 tips för lyckade utvecklingssamtal:

 • Vilket är mitt syfte med samtalet? Vad vill jag uppnå? Vad ska det leda till?
 • Håll samtalet på neutral mark. Ett misstag kan vara att hålla samtalet på chefens rum. Det är viktigt att samtalet blir en dialog på lika villkor.
 • Skicka ut mallen för utvecklingssamtal.
 • Båda parterna ska ge ärlig återkoppling, både i form av konstruktiv kritik och i form av beröm och uppskattning. Tycker du det är svårt att ge och ta feedback? Gå vår kurs Effektiv kommunikation.
 • Avsätt tillräckligt med tid.
 • Håll samtalet minst en gång per år.
 • Gör inte misstaget att slå ihop utvecklings och lönesamtal.
 • Samtalet bör avslutas med att ni gör en individuell handlingsplan. Om du saknar en kan du använda Framfots som finns sist i mallen för utvecklingssamtalet.
 • Sammanställ samtalet så att ni kan följa upp det vid nästa.

Mål, visioner och kompetens

Saknar ni mål och visioner eller behöver ni förankra dem i företaget? Framfot kan hjälpa er med allt från att vara ett stöd och bollplank till att hjälpa till med implantering.

Växer ni så det knakar eller behöver ni hjälp med att utveckla er personal? Kontakta oss så gör vi kostnadsfritt en kompetensplan tillsammans med er. [email protected] eller 08-653 01 80.

Ladda ner mallen för Utvecklingssamtal och handlingsplan.

Kontakta mig

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar, våra konsulttjänster eller om företaget är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.