fbpx

Hellre orättvis hela tiden än schysst chef ibland

Nyckfulla chefer är värst! Ledare som är rättvisa ibland skapar mer jobbstress än dem som är orättvisa hela tiden. Med rätt vilja att beteendeförändra kan du som ledare skapa konsekvent rättvisa i en trygg arbetsmiljö där medarbetare vill prestera 100 procent.Ledare korsade armar

Vill du bli tryggare i rollen som ledare? Med praktisk träning som anpassas efter dina behov tar du nästa kliv i utbildningen Certifierad ledare. Boka här!

En lynnig chef kan hålla en hel personalstyrka på halster och inkonsekvent behandling är mycket mer stressande än att få skäll jämt. Det visar en studie som genomförts i samarbete mellan University of Georgia, University of Cincinnati och Michigan State University.

Hur mår ert team? Gör quiz och få svar direkt!

Otrygg miljö med godtyckligt ledarskap

Resultatet av studien visar att vi behöver konsekvens i arbetsvardagen. Det ger oss nödvändig möjlighet att förutse vad som ska hända, vilket hjärnan alltid strävar efter, och agera därefter. Om medarbetarna istället oroligt tvingas tassa runt på tå och känna sig på helspänn eftersom de aldrig vet vilket humör chefen är på, ja, då är arbetsmiljön knappast produktiv.

I en otrygg arbetsmiljö med ett godtyckligt ledarskap kommer medarbetare troligen också att testa gränserna för att eventuellt vinna personliga fördelar, precis som barn gör. För det finns flera tydliga likheter mellan ledarskap och barnuppfostran. Om det ena gången är fruktlöst för barnet att slänga sig ner på butiksgolvet och skrika efter godis, men andra gången faktiskt resulterar i en chokladbit vid kassan, så kommer beteendet att upprepas.

Och när du som chef växelvis ger efter och “belönar” fel beteende så kan du vänta dig att få se mer av det. ”Går det så går det”, tänker kollegan. Och det fungerade ju sist.

Ny som chef? Kolla in vår uppskattade utbildning Ledarskap nivå 1. Läs mer här!

Lynniga chefer orsakar ohälsa

Resultatet från studien som nämndes inledningsvis visade också att anställda med lynniga chefer var mer missnöjda med sina jobb och kände sig mer känslomässigt utmattade än dem som ständigt behandlades dåligt av chefen.

Självklart betyder inte detta att ett konsekvent orättvist ledarskap är bra. Tidigare forskning pekar på att anställda som upplever sig orättvist behandlade jobbar mindre, kommer sent oftare och är mer benägna att byta jobb. Ett konsekvent rättvist ledarskap bör vara målsättningen för alla organisationer.

Viljan att leda är viktigast

Men konsekvens kan vara krävande. För att lyckas i rollen som ledare behöver du därför självinsikt, sunt förnuft och en trygghet i dig själv. Du måste också vara klar över dina motiv och verkligen vilja vara en bra ledare, som intresserar sig för andra och skaffar kunskap om hur de fungerar i olika situationer.

Precis som en förälder bör du vara peppande och positiv. Ger föräldern barnet orättvist hård kritik riskerar barnet att tystna, dra sig undan och fortsätta med ett destruktivt beteende, men satsa på att inte bli upptäckt igen. Något liknande kan hända med dina medarbetare om du är orättvis i ditt agerande. Risken att de söker sig bort från dig och organisationen är överhängande.

Nå framgång som ledare med hög självkontroll

Vad krävs mer för att upprätthålla konsekvent rättvisa? Ledare med hög självkontroll är de som lyckas bäst. Både självkontroll och viljestyrka går att träna upp, liksom den principfasthet som krävs för att agera rättvist även när känslorna blir starka och vill besegra tanken, vilket de lätt kan göra. Men en förälder slår inte sitt barn bara för att frustrationen väller in, eller hur?

Inse att känslor är starka. Men att ge efter och leva ut dem är inte alltid bra i en ledarposition. Så utveckla förmågan att behärska dig även när bägaren är nära att rinna över.

Lästips: Tips för att ge feedback när någon skriker, gråter eller går till anfall

När du utvecklar ett konsekvent rättvist ledarskap:

1. Ökar du produktiviteten.

Medarbetare som får uppmuntran och möjlighet att verka i en trygg arbetsmiljö med tydliga krav, förväntningar och befogenheter mår bra, trivs och vill prestera.

2. Bidrar du till en frisk arbetsmiljö.

Anställda som upplever orättvisa på jobbet har svårt att släppa jobbrelaterade tankar, de oroar sig och grubblar. När man inte kan släppa jobbtankarna kan kroppen få svårare att återhämta sig vilket kan leda till exempelvis känslomässig utmattning, sämre prestation och ökad sjukfrånvaro.

3. Låter du inte nyckfulla känslor styra.

När du övar upp en god självkontroll kommer dina logiska tankar och ditt sunda förnuft alltid att vinna över starka känslor som vill få dig att handla inkonsekvent och kanske orättvist för att det känns bäst just för tillfället.

4. Värnar du om viktig arbetskraft.

Forskning visar att anställda som upplever sig orättvist behandlade jobbar mindre, kommer sent oftare och är mer benägna att byta jobb. Genomgående rättvis behandling ökar istället motivationen.

5. Bygger du för framtiden.

Arbetstagare kommer att kräva allt mer av sin arbetsgivare i framtiden. Den sociala arbetsmiljön är avgörande för välmåendet och där krävs rättvisa ledare som agerar konsekvent och är tydliga med sina förväntningar.

Vi tror på dig. Stort lycka till!

Fler lästips: 

5 saker riktigt bra ledare gör

8 ledarbeteenden som skapar tillit och mindre stress

Situationsanpassat ledarskap – komplett guide!

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: