Talent management i praktiken – 3 tips

Talent management, eller talanghantering, är ett ämne som har fått starkt genomslag. Men hur klokt är det att förlita sig på att personer med exceptionella förmågor ska medföra förändring i din organisation? Sociala strukturer är alltid starkare än individen, så satsa hellre på en sund organisation som skapar talang genom utveckling.

Självsäker kvinna lutad mot vägg

Vad är talent management?

Talent management, eller talanghantering, handlar om hur företag kan arbeta med att attrahera, utveckla och behålla rätt medarbetare för att genomföra verksamhetens strategi. Det syftar till att företaget, på ett strukturerat sätt ska locka, rekrytera, utveckla, motivera och behålla de medarbetare som behövs för att växa och nå resultat.

För att lyckas med talent management måste det utgå från ett holistiskt synsätt och vara väl integrerat i företagets vision, strategi och kultur.

Talent management går ut på att identifiera, attrahera och behålla nyckelpersoner som anses ha särskilda talanger. Men vad är egentligen en talang?

Även företagsledare som säger sig söka efter något nytt har starka tendenser att:

  • favorisera det som ändå är bekant och bilda team med likasinnade
  • belöna samtycke framför kreativitet
  • påstå att de söker efter ”den bästa” när de i praktiken väljer den som passar bäst in i företagskulturen.

Gruppen formar talanger

Nyckeln till framgång med talent management är istället att inse att det som kallas talang inte behöver vara en medfödd förmåga. Ofta är det helt enkelt en färdighet som fått rätt förutsättningar att utvecklas.

Genom att låta kompetensutveckling vara en strategiskt viktig del av ditt företags plan, bäddar du för att företagets alla ”talanger” känner fortsatt stimulans och därmed motivation att stanna och växa tillsammans med din verksamhet.

I rätt sammanhang kommer personer utvecklas och prestera maximalt. Det allra viktigaste sammanhanget är – trots alla vackra scheman och översiktskartor – den vardag vi arbetar i. Ett team som samverkar, stöttar varandra och lär av varandra samt har ett tydligt mål, en tydlig vision och positiv kultur skapar en mylla att växa i.

Gå till dig själv. Tänk dig att du arbetar i en organisation som överlag har fantastiska värdeord, står för bra saker och gör underverk för personalen och sina kunder.

Men just din avdelning (och din vardag)  består av trötta kollegor som klagar på allt, smiter undan jobb, vägrar dela med sig. Chefen fungerar inte och det pratas skit bakom ryggen på alla. Hur bra mylla är det för dig att utvecklas i och bli den allra bästa tänkbara personen i det sammanhanget?

Talanger förändrar inte organisationen

Rekrytering av ”talanger” betyder inte automatiskt att det medför någon verklig förändring. Visst kan individer göra skillnad i en organisation, men det är viktigt att inse att sociala strukturer med grupptryck och outtalade normer alltid är starkare.

Så även om ”den bästa” personen faktiskt rekryterades, kommer den inte att kunna förändra en starkt inarbetad kultur.

I utbildningen Talent management i praktiken får du konkreta metoder för att rekrytera och ta hand om befintliga talanger. Boka här.

Tips för att få talent management att fungera

1. Ta vara på dina talanger

Se alla medarbetare som potentiella ”talanger” och ha en tydlig plan för kompetensutveckling. Ta reda på vad dina medarbetare vill och odla den potential som redan finns.

2. Matcha med affärsmässiga mål

Se till att talanghanteringen matchar företagets affärsmässiga mål. Kartlägg era nuvarande och kommande behov och vilken kompetens de kräver.

3. Forma rätt sammanhang med samverkan för att få fler talanger

Genom att forma rätt sammanhang, skapar du också rätt förutsättningar för talanger att både trivas och utvecklas. Om du vill få ut mesta möjliga av dina vilande talanger: analysera nuläget och uppmärksamma vilka beteenden som premieras i din organisation.

Först när du vet det kan ni börja göra annorlunda. Rekrytering av en ny talang kommer inte att göra förändringsjobbet åt dig.

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: