Värdefulla tips inför lönesamtalet

Ångest inför lönesamtalet? Det brukar kännas bättre att vara förberedd och det behöver inte vara så krångligt. Vi guidar dig genom några enkla steg så du klarar ditt lönesamtal utan hjärtklappning. Och förhoppningsvis också nejlar lönen du siktar på.

offert på utbildning

Vem vill inte ha mer i lönekuvertet? Jovisst, men många av oss tycker det är riktigt obekvämt att sitta framför chefen och argumentera för högre lön och går därför till mötet oförberedda och med en klump i magen.

Faktum är att du BÅDE kan bota oron OCH få högre lön genom att förbereda dig inför lönesamtalet. Och det behöver inte vara svårt eller krångligt.

Du har också långsiktiga vinster att tjäna på det. Studier visar nämligen att ju mer du tränar upp din kommunikativa förmåga (vilket du gör när du förbereder och slipar dina argument), desto bättre blir du på samarbete och samverkan vilket i längden också kommer att ge utslag i lönekuvertet.

Här guidar vi dig genom nödvändiga förberedelser och ger värdefulla tips inför lönesamtalet. Du får också en bonuslista med vanliga fällor som du INTE vill gå i. Lycka till!

Läs också: Så håller du som chef bra lönesamtal

Tips inför lönesamtalet – 3 steg

Sammanfattningsvis handlar det om att tänka igenom varför du är värd en löneförhöjning och kunna argumentera sakligt för det. Du ska lyfta fram din egen arbetsinsats och formulera vilket värde du anser att du tillför företaget.

Efter lönesamtalet bör du ha fått veta hur chefen ser på din arbetsinsats och utveckling, hur hen motiverar din nya lön och vad du kan göra för att höja lönen på sikt.

Tips! Att träna sin förhandlingsteknik är inte bara bra för lönesamtalet utan något du har stor nytta av i många jobbsammanhang. Läs mer här. 

1. Samla ihop allt underlag

 • Lista dina insatser och utveckling. Tänk igenom vad du har gjort och hur du har utvecklats under året. Vilka mål eller resultat har du uppnått? Har du fått kompetensutveckling, nya arbetsuppgifter eller utökat ansvar?
 • Ta reda på företagets lönekriterier. Vad gäller för dig och din yrkesroll, är kriterierna kopplade till egna mål, lönsamhet eller annat?
 • Syna företagets ekonomi. Hur ser lönsamheten ut? Hur bidrar du till företagets intäkter?
 • Tänk igenom ditt löneanspråk. Kolla lönestatistik och jämför ditt löneläge. Fundera på vilken lönenivå du vill hamna: vilken är den lägsta nivån du kan tänka dig, den mest realistiska och vilken är drömnivån?

2. Formulera dina argument

 • Skriv ner sakliga argument. På vilka sätt har du bidragit till verksamheten? Koppla argumenten till lönekriterierna och ge konkreta exempel. Välj ut de tyngsta och spetsa dem med siffror, procent och måluppfyllnad.
 • Fundera på alternativen. Finns det andra saker än lön som kan vara viktiga för dig? Flexibla arbetstider, arbeta hemma, högre tjänstepension, gymkort, egen utbildning eller annat som motiverar dig kanske mer än högre lön.
 • Förbered dig för motargumenten. Tänk igenom chefens reaktion och troliga motargument.

Läs också: Så bemöter och bemästrar du fula förhandlingsknep

3. Träna på dina argument

 • Öva framför spegeln eller med en kompis eller kollega som du litar på, som kan spela chefen. Det kan kännas fånigt men faktum är att övning inför lönesamtalet hjälper dig att hitta svar på tal och finslipa argumenten.

Tänk på det här

 • Var öppen och prestigelös. Genom att lyssna in och ställa frågor visar du att du är seriös och vill ha en konstruktiv dialog.
 • Var saklig och lugn. Håll dig till fakta och använd konkreta exempel i din argumentation. Fråga när du inte förstår.
 • Försök få fram konkreta svar. Om du inte får den löneökning du hoppats på, fråga vad som krävs för att du ska få det. Försök få konkreta svar som kan formuleras som mål.
 • Var snäll mot dig själv. Om du har satt höga mål och inte får vad du vill ha, var snäll mot dig själv och fokusera på vad du FAKTISKT fick. Det är lätt att bli besviken om man inte får vad man förväntat sig, men ge dig själv kredd för att du gjorde ditt bästa istället. Och se det som en viktig lärdom och erfarenhet inför nästa års lönesamtal.
 • Gör en utvärdering efter samtalet så har du gjort hälften av jobbet till nästa års lönesamtal. Skriv ner vad ni kom överens om och vilka omdömen din chef gett. Spara till nästa år!

Läs mer om utbildningen Hållbart självledarskap där du lär dig att sätta stopp för negativ stress och nå bättre resultat. 

Gör INTE det här under lönesamtalet

 • Blanda inte in din privatekonomi. Argument som ”jag har precis köpt ny villa”, ”mina studieskulder är så höga” eller ”min familj har dyra vanor” är inte din arbetsgivares problem och inte rimliga skäl för högre lön.
 • Jämför dig inte med andra. Det kan uppfattas som avundsjukt gnäll och får inte lönekuvertet att lyfta. Det är DIN kompetens och arbetsprestation som ska ge dig högre lön, inte dina kollegors.
 • Ställ inga bluffultimatum. Hota inte med uppsägning om du faktiskt inte är beredd att lämna företaget. Det är lätt att syna bluffen och du förlorar i respekt.
 • Kör inte med fjäsk eller aggressivitet. Det förlorar du bara på, du vill ju att chefen ska uppleva dig som professionell och seriös.

Läs mer: Förhandlingsteknik – 15 tips för framgång

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: