Ledarskapsprogrammet som blev en lönsam investering

Kiwa ville lyfta ledarskapet inom hela organisationen. I samarbete med ledningsgruppen skapade Framfot ett skräddarsytt ledarutvecklingsprogram i tre steg, som alla nya chefer i organisationen nu går igenom. Satsningen har bidragit till fina resultat.

Jag vill också få hjälp!

Att alla chefer får en gemensam grund att stå på har bland annat lett till ett starkare fokus på gemensamma värderingar inom ledarskapet och en större medvetenhet om det ansvar det innebär att vara ledare hos Kiwa.

”Det här ledarutvecklingsprogrammet som vi har tillsammans med er tycker jag har varit en jättespännande resa” säger Kiwas VD Erik Landgren när vi möts i DN-skrapan för en intervju. ”Vi började verkligen från botten och tittade tillsammans på vad vi behövde stötta upp med för att få våra ledare att kunna ta nästa steg i organisationen. Ni från ert perspektiv och vi från vårt.”

Under våren 2020 ställde Framfot snabbt om till digital utbildning, med samma upplägg, pedagogik och resultat som tidigare, vilket bland annat möjliggjorde fortsatt utveckling för Kiwa och deras ledare.

Utveckla ditt ledarskap! Bli Certifierad ledare. Delta fysiskt eller 100% distans.

En ledarskapsakademi med tid för att testa nya kunskaper praktiskt

I tätt samarbete formade Framfot och Kiwa en skräddarsydd ledarskapsakademi som alla Kiwas chefer nu går igenom. Akademin består av tre delutbildningar med pauser emellan. Det ger tid för att reflektera, prata om frågor som dyker upp, och att testa sina nya kunskaper på arbetsplatsen med sina kollegor. Vilket är en förutsättning för att skapa hållbar kunskap och beteendeförändring.

”Den här metodiken som Framfot använder med tydliga steg före – under – efter utbildningen är väldigt bra. Frågor som kommer upp under och mellan utbildningstillfällena gäller ju sånt som är viktigt för våra chefer” menar Erik Landgren.

Ledarskap nivå 1 – ny som chef. 2 utbildningsdagar. Gå utbildningen hemifrån! Läs mer här.

Bra grund för erfarenhetsutbyte och utveckling

”Ledarskapsprogrammet är ett forum för våra ledare att interagera med andra ledare inom organisationen, att få göra sin röst hörd och också en chans att förändra”, säger Erik. ”Frågor som kommer upp under utbildningstillfällena blir en input till oss som håller i programmet. Det är väldigt värdefullt. Det är sånt som vi sen kan ta vidare och utveckla, och förbättra internt. Just den återkopplingen som vi fått genom ledarskapsprogrammet, både från våra ledare och er på Framfot, har varit en oväntad och mycket viktig vinst. Vi får chansen att fånga upp signaler på utmaningar som vi kan behöva jobba ännu mer med”.

”Sen är ledarutvecklingsprogrammet också ett bra tillfälle att utbyta erfarenheter kollegor emellan”, fortsätter Erik. ”För oavsett om vi jobbar i Kiruna eller Malmö så är det ofta så att vi står inför samma problem, men vi upplever ibland att vi är ensamma om dem.”

Bygg ett starkt team som når resultat! Ledarskap nivå 2 – delta fysiskt eller på distans. Läs mer & boka här.

”Vi uppmanar våra ledare att vid de här utbildningstillfällena använda sina kollegor som bollplank. Din kollega kan sitta på lösningar som du inte har tänkt på och tvärt om. Bolla idéer och lär känna varandra! Det är bra för dig som ledare men också bra för hela organisationen att vi delar all den kompetens vi har över hela landet.” tillägger han.

Ett samlat ledarskap med gemensamma värderingar

Under utbildningarna i ledarskapsprogrammet läggs stort fokus på att sätta ett samlat ledarskap med stadig grund i Kiwas värderingar.

”Värderingar är viktigt att sätta gemensamt, och sen måste man leva efter dem hela tiden från toppen ner till botten i organisationen.” säger Erik. ”Märker man att något inte är som det ska, någon uttalar olämpliga saker till exempel, så är det viktigt att man inte är rädd för att säga ifrån och sätta ner foten, oavsett vilken nivå man jobbar i organisationen hos oss. Det gäller att alla lever enligt de här värderingarna. Det är först då man kan komma dit man vill i organisationen.”

Få kunskap och verktyg för att göra era värderingar till verklighet. Stärkt företagskultur & värderingar – 2 utbildningsdagar. Läs mer.

Att fortsätta utvecklas är en förutsättning för framgång

Flertalet studier visar att möjligheten att få utvecklas på sin arbetsplats är avgörande både för att höja motivationen hos medarbetarna, och för att få dem att stanna längre. På Kiwa delar man den uppfattningen.

”Det är viktigt att utvecklas, både som ledare och medarbetare. Även om något är bra så kan det alltid bli lite bättre, och det inkluderar allting som vi gör. Det gäller oss alla.” säger Erik. ”Därför är det viktigt för oss att vi har det här ledarutvecklingsprogrammet, att alla ledare får möjlighet att växa i sin roll.”

Han tillägger: ”Marknaden ändras hela tiden, kunderna ser annorlunda ut idag, allting ändras. Då måste ju vi också förändras och utvecklas. Jag kan inte sitta stilla och vara samma person som jag var 1985 till exempel. Det gäller att hänga med. Det gäller också ledare och medarbetare.”

”Det är också viktigt med personlig utveckling. Jag hade ju inte stannat i mitt gamla bolag i 25 år till exempel, om jag inte hade fått utvecklas där och göra nya saker. Det hade inte varit roligt att vara kvar om jag inte hade fått utvecklas. Det är viktigt för oss att vi ger möjlighet för våra ledare och medarbetare att utvecklas som personer, tillsammans med oss.” tillägger han.

”Att vi har det här ledarskapsprogrammet, att vi gör det, det är också en bra investering för oss som bolag, i våra medarbetare, för att vi ska fortsätta vara framgångsrika”, avslutar Erik Landberg.

Vill du också lägga grunden för ett framgångsrikt ledarskap?

Vi hjälper gärna till! Våra utbildningar är alltid praktiska med fokus på er jobbvardag och anpassade efter det ni behöver just nu. Kontakta oss för en kostnadsfri behovsanalys eller offert.

Begär offert

Referenser

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: