fbpx

Stadsbyggare lyckades vända ledarskapskultur

Att förändra en ledarskapskultur kräver ett stort engagemang från alla chefer. Stockholms stads stadsbyggnadskontor antog utmaningen och med stöd av Framfot har cheferna tillsammans tagit ett kliv framåt.

Få hjälp att lyckas

Trycket är hårt på Stadsbyggnadskontoret i Stockholm. Tjänstemännen axlar en stor arbetsbörda och ska hantera en växande mängd projekt och motstridiga krav när ny bebyggelse ska formas. Service och bemötande i myndighetsutövningen är angelägna förbättringsområden för kontoret, vilket kräver ett nytt sätt att se på uppdraget.

Framfot kom in i bilden för att samla cheferna kring stadsbyggnadskontorets uppdrag och det pågående förändringsarbetet.

– Vi ville få hjälp med att skapa en sammanhållen ledning som kan fungera som goda förebilder i organisationen,  säger stadsbyggnadsdirektör Susanne Lindh.

Långsiktig lösning gav positiv feedbackkultur

Vi ville inte ha en ”quick-fix”  utan ett konkret stöd i ett långsiktigt förändringsarbete. I samråd med oss tog Framfot fram ett utbildningsprogram som omfattade alla chefer i organisationen, säger Susanne Lindh.

Det som vid första anblicken såg ut som ett behov av ledarskapsutbildning utvecklade sig till ett uppdrag som handlade om kultur, värderingar och att skapa ett positivt kitt mellan cheferna. Det krävdes en strategisk lösning för att förändra ledarkulturen, få den att bli mer positiv  och föra in ett mer värdebaserat ledarskap.

Stadsbyggnadsdirektören intygar att de uppsatta effektmålen uppnåtts.

– Vi är nöjda, vi fick teori varvat med praktiska övningar och verktyg för ökad delaktighet i förändringsarbetet. Dessutom hade vi roligt tillsammans, vilket förstås har betydelse för att uppnå en gott ledarskap, säger Susanne Lindh.

Större förståelse för hantering av utmaningar

Som en följd av ledarnas engagemang i utbildningssamarbetet med Framfot upplever hon dessutom att alla har fått en mer distanserad syn på sig själva som chefer.

– Det gör att vi fått en bättre förståelse för ledarrollen och att se vikten av de mjuka delarna. Vi har också fått kunskap om hur vi tillsammans kan hantera både våra egna och organisationens utmaningar, säger Susanne Lindh.

Under hela resan har Framfots utbildare varit lyhörda och gjort justeringar i planen utifrån vad som hänt i verksamheten.

Trygga chefer stärker hela personalstyrkan

Vid sidan av den skräddarsydda kursplanen fungerade Framfots utbildare även som mentorer.

Susanne Lindh tycker att de gemensamma insatserna har stärkt alla chefer, vilket givetvis är till fördel för hela personalstyrkan.

– Vi har blivit tryggare i våra chefsroller och fått ökad förståelse för att laget är viktigt. Förändringsarbete är inget ensamarbete, säger hon.

Referenser

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: