fbpx

2015 – den goda reflektionens år!

Ytterligare ett år kan snart läggas till handlingarna. Hur har det varit? Blev det som du hade tänkt dig eller tog det en vändning som du inte var beredd på?1410663_10152633985563882_4931507664155517072_o[1]

Ett år går fort och innehåller en mängd av intryck och upplevelser. Om du nu blickar tillbaka – Vad kommer du ihåg? Vad var viktigt? Vad vill du glömma? Vad skulle du vilja ha ogjort eller vad borde du ha gjort?

Ja, det är många tankar och känslor som kommer över en när man börjar fundera och titta lite i backspegeln. Är det förresten något som du brukar göra – titta i backspegeln?

Eller rusar du mest fram i en diffus sörja av måste, borde, har inte tid etc…

När det gäller utbildningar inom ledarutveckling, så brukar jag fråga deltagarna om vad en chefs absolut viktigaste uppgift är. Det blir en mängd olika svar på frågan, men det jag vill komma fram till är att chefens absolut viktigaste uppgift är att jobba med beteenden.

Det är dessa beteenden som genererar ”svarta och röda siffror”, skapar nöjda kunder och gör så att vi trivs på jobbet. Trivs vi på jobbet så blir vi friskare, nöjdare, effektivare, samt mer benägna att säga ja till utveckling och förändringar. Detta eftersom vi känner oss tryggare och på så sätt vågar lite mer än om motsatsen råder.

Att som ledare jobba med beteenden är inte alltid så lätt, det vet vi var och en. Det handlar då om beteenden hos medarbetare, kollegor och inte minst – hos dig själv! Hur står det till med självkänslan och självinsikten? Hur ofta stannar du upp och frågar dig själv vad du håller på med?

Eller vad ni på företaget ägnar tiden åt? Är det värdeskapande och meningsfullt arbete utifrån mål och de olika behov som finns? Om du svarar nej på frågan – varför fortsätter ni då?

Vanans makt är stor och är vi dessutom pressade i vår arbetssituation med lätt tunnelseende som följd, då ökar ju inte oddsen för att tänka fritt och stort, så att nya idéer kan sippra fram och plockas upp för analys. Och vem orkar med analyser när hjulen snurrar och det springs än snabbare och snabbare…?

Nu när året börjar gå mot sitt slut, sätt dig ner, tänd ett ljus och fundera på var du befinner dig.

  • Vad har du åstadkommit?
  • Hur är känslan?
  • Hur skulle du vilja att det var?
  • Hur känner sig medarbetarna?
  • Vad pratar dom om – Har du koll på snacket i fikarummet?
  • Vilka beteenden bör du uppmärksamma med ärlig, positiv feedback?
  • Vilka beteenden bör du uppmärksamma med ärlig konstruktiv feedback?

 

Det som gör att vi ändrar på oss, är att det blir konsekvenser av våra beteenden. Så länge konsekvenser uteblir så fortsätter vi – både med goda och destruktiva beteenden.

Utifrån detta resonemang tycker jag att du i ditt ledarskap skall ge dig själv ett nyårslöfte om att varje dag under 2015 ägna dig åt strukturerad reflektion!

Vad betyder då det?

Jo, det handlar om att sätta sig ner en stund, kanske 10 min och tänka till på dagen som varit, med papper och penna i hand. Detta är viktigt eftersom vi får en annan förståelse för vad vi gör, tänker och känner när vi tvingas sätta ord på det. Du kan fundera rent allmänt över dagen eller så har du ett speciellt fokus på din reflektion. Det kan handla om situationer, personer, möten, dina känslor m.m.

Gör du detta regelbundet så kommer du att bli mer och mer bekant med dig själv och kanske se mönster i ditt beteende som kan hjälpa dig att förstå varför det blir på det ena eller andra sättet. Eller varför du känner som du känner, nu och då.

 

Häng upp dina inre reflexer och låt dom gnistra och glimma i mörkret!

 

Lycka till!

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: