Checklista för profilering

Lär av sotaren när det gäller profilering

Profilering är löftet till marknaden – vad du faktiskt gör och hur det kommuniceras. Vad är bra profilering och vad innebär det i praktiken? Jo att folk som ser er reklam, era bilar, era trycksaker eller er hemsida direkt förstår vad ni erbjuder och upplever att ni är ett tydligt alternativ som känns rätt.

Du har säkert sett företag som differentierar kundvärden, förädlar upplevelser eller är ”finansiellt ditt”. Tyvärr är stora reklamkonton inte synonymt med en schysst profilering.

Därför är det extra häftigt att jag sprang på en sotare jag tycker spöar de allra flesta när det gäller profileringen. De kommunicerar sitt erbjudande på ett tydligt och enkelt sätt där det är glasklart vad de gör:

peter_sotare

 

”Peter Sotare – Vi skapar friskare inomhusklimat” med vit logga på svart bakgrund.

Checklista för er profilering

  • Vad erbjuder ni?

Kan en utomstående förstå vad ni säljer på mindre än fem sekunder genom att titta på er reklam eller marknadsföring?

  • Särskiljer ni er?

Blanda trycksaker, utskrifter av hemsidor eller broschyrer från dig och tio konkurrenter. Be någon utomstående att på tio sekunder plocka ut det som sticker ut. Om det inte är ni har du förlorat.

  • Vad vill du åstadkomma?

Vet du vad du vill att kunderna ska tänka, känna och göra?

  • När du vet vad du vill åstadkomma, får du det att hända?

Vad känner och tänker kunderna om er? Snabbtest: ta tio människor och ställ frågan ”Vad är det första ordet du kommer att tänka på?” ”Den första känslan?”

  • Har ni mutat in en färg, färgkombination, symboler eller figurer?

Det behöver inte nödvändigtvis vara med ord ni skiljer er åt – form, färg & bilder är minst lika viktigt. Vilket varumärke tänker du på om jag säger lila?

  • Är ni ledare, utmanare, efterföljare eller specialister i kundens ögon? 

Är det något ni ska trycka på eller vill ni ändra på det? Präglar det er profilering? I Sverige är det svårt för McDonald’s att vara utmanare eftersom de är störst och äldst bland hamburgerjättarna, även om de försöker ändra på det med sin senaste, svartvita reklamfilm om monoski. Det är lite coolare att vara en underdog helt enkelt.

  • Har ni mål ni vill uppnå och en plan som tar er dit?

eller gör ni saker på måfå när annonssäljare ringer er? Är profileringen en del av den planen? Allt behöver inte vara klart på en gång, men har ni en plan så är det betydligt lättare och ger bättre resultat än att agera ad hoc.

Skaffa dig ett försprång i er marknadsföring

På nednastående kurs Marknadsföring i praktiken får du vässa er marknadsföring från positionering och profilering till en konkret handlingsplan kopplad till era affärsmål.

Kontakta mig

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar, våra konsulttjänster eller om företaget är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.