fbpx

En liten guide i reflektion – 3 kraftfulla frågor som utvecklar

Att medvetet reflektera hjälper dig att lära nytt, ökar din effektivitet och utvecklar dig som person. Här bjuder vi på tre kraftfulla frågor som sätter riktningen framåt.

offert på utbildning

Varför blir du så rastlös när en viss medarbetare börjar prata? Vad kan du göra för att stunden innan lämning på förskolan ska bli mindre… hektisk? Och vad är det som gör att dina projekt inte alltid når hela vägen fram? Att med jämna mellanrum reflektera över din situation, vad som händer och hur du upplever det, är en viktig investering i tid som hjälper dig att fortsätta utvecklas i rätt riktning.

Hur mår ert team? Gör quiz och få svar direkt.

Reflektion är avgörande för utveckling

Forskning visar att vi som vuxna lär oss allra bäst när vi får träna praktiskt och reflektera över vad vi gör. Det är viktigt när du går utbildning förstås, men också i vardagliga situationer både på jobbet och privat. Att reflektera medvetet kan hjälpa dig att förändra dina beteenden, att våga testa nya sätt att lösa problem på, till exempel. Flera studier visar att regelbunden reflektion gör dig effektivare, mer kreativ och medveten om dina egna val och beslut.

Ny som chef? Lägg grunden för ett tryggt ledarskap i utbildningen Ledarskap nivå 1. Läs mer här!

Avsätt tid för att reflektera

Att avsätta tid för reflektion är något du säkert tänkt, eller åtminstone läst om att du borde göra. Och det kan göras precis hur enkelt eller avancerat som helst. Avsätt tid i kalendern varje vecka för att reflektera över din chefsvardag. Gör ett litet överslag i en anteckningsbok innan du ska sova, eller reflektera över året som gått och det som komma ska, under ett årligt möte med dig själv. Du väljer när, och över vad du ska reflektera. Vi rekommenderar att du gör det nu, idag, så det verkligen blir av!

Mental träning och tekniker för att hantera stress: träna praktiskt i utbildningen Hållbart självledarskap. Boka här!

En liten guide i reflektion – sätt en intention

Några konkreta och kraftfulla frågor att utgå från när du till exempel ska sammanfatta det gångna året är:

Vad gick bra under mötet? 

Vad gick mindre bra?

Vad kan du själv påverka eller göra annorlunda? 

Samma frågor kan självklart användas för att reflektera över till exempel varför det skaver i samarbetet med en kollega eller hur ditt senaste möte eller din dag har varit.

Tack, hejdå och hallå!

För att gå djupare i din reflektion kan du använda tack, hejdå och hallå.

  • Tacksamhet är en inre drivkraft som låter dig vara här och nu, i det stora och i det lilla. Vad finns det att känna tacksamhet för, just nu? Efter mötet, i din jobbvardag? Lästips: Den magiska tacksamheten – så gör tacksamhetsträning skillnad.
  • Vad kan du släppa taget om? Om du själv var en garderob, vilka plagg är du klar med och kan lämna vidare eller slänga? Tankar, ideer, föreställningar, personer, sammanhang, vanor, beteenden? Att göra oss av med gammalt lämnar utrymme för nytt.
  • Nyfikenhet är precis som tacksamhet en stark inre drivkraft. Vår nyfikenhet har lärt oss att gå på två ben, att ta till oss sådant som är nytt och att testa saker utan att nödvändigtvis förvänta oss ett särskilt resultat. Vad är du nyfiken på inför det som komma ska? 

Sätt en intention framåt – och börja nu!

När du besvarat frågorna kan du sätta en riktning, en intention för det som komma ska. Något du kan sträva efter oavsett vilka yttre faktorer som kan påverka. Tillägna din intention till någon (denna någon kan vara du själv!).

Bestäm dig sedan för tre konkreta saker som kan utgöra de första stegen i din intention och skriv ned dem.

Vilken av dem kan du börja med i den här veckan?

Idag?

Just nu?

Var så god att börja.

Att reflektera i vardagen gör skillnad på flera plan. De här frågeställningarna går att anpassa till andra situationer. Du kan till exempel testa att varje kväll fundera en stund på vad du är tacksam över, vad som gick bra idag och vad du skulle kunna göra annorlunda imorgon.

Kanske är det nu du ska rusta dig som projektledare? Medveten reflektion ingår som verktyg i flera av våra utbildningar. Här kan du läsa mer om utbildningsprogrammet Certifierad projektledare. 

Stort lycka till!

FLER LÄSTIPS:

Håll humöret uppe! 6 tips som hjälper dig att tänka positivt

Bli en mer närvarande ledare – så undviker du passivt ledarskap

8 ledarbeteenden som skapar tillit och mindre stress

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: