Motverka mobbning som chef – Så här gör du

Att hantera konflikter i gruppen är en av de stora utmaningarna för dig som ledare. Men om missnöjdhet och gnabb får pyra för länge kan det ibland gå så långt som till grupptryck och mobbning. Därför vill vi dela med oss av fem punkter som hjälper dig att hantera negativa spiraler och motverka mobbning som chef.

Motverka mobbning på arbetsplats_Framfot

När det uppstår ett starkt, negativt grupptryck så gäller följande;

 1. Gruppsjälen har makten
  Du behöver se gruppen som en självständig organism med en gruppsjäl, som till stor del agerar utifrån regler som är omedvetna för gruppmedlemmarna. Det är dessa icke erkända normer som har makten. Det innebär att det som normalt fungerar i en grupp – att tillsammans sätta gemensamma spelregler – inte räcker som lösning.
 2. Bryt loss individerna
  Grupptrycket minskar individens förmåga att tänka självständigt då viljan underordnas gruppen. Därför är det viktigare än någonsin att prata med de enskilda individerna, på en neutral plats, för att minska grupptrycket och nå fram till individen.
 3. Stötta för att orka stå emot
  Ett grupptryck kan formuleras som följer; Håll med eller ut i kylan med dig. Nästan ingen vågar ensam gå emot en grupp. För att klara att stå emot behöver man stöd. Det är viktigt för dig att känna till, därför att det gäller både dig och andra. Om det finns personer som vill stå emot och som egentligen inte tycker att det som händer är ok, är det viktigt att du pratar med den personen och stödjer dem i detta.
 4. Kritik mot gruppen försämrar läget
  En grupp som känner sig hotad, utsätts för kritik eller förändringar går i försvar. Då förstärks det dolda normsystemet. Gruppen töms på energi och fungerar sämre. Arbetsuppgiften blir underordnad spelet. Det innebär att du ska undvika att kritisera eller hota gruppen som helhet för det som pågår – hur sant det än är så kommer det bara förvärra saker.
 5. AGERA! Det kommer inte bli bättre av sig självt
  Får de destruktiva krafterna fritt spelrum kan det leda till att gruppen lägger skuld på en arbetskamrat som man fryser ut och tiger ihjäl. Hemma kan den enskilda individen se att hen deltar i en mobbning, tycka synd om offret, skämmas och plågas av samvetet. Men tillbaka i gruppen försvinner obehaget och gruppsjälen tar över. Paradoxalt nog bidrar alltså skuldkänslorna till att svetsa samman gruppen. Därför är det viktigt att du som chef agerar och tar tag i saken. Det kommer inte bli bättre av sig självt.

 

Kontakta mig

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar, våra konsulttjänster eller om företaget är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Beställ vår utbildningskatalog!

Vilket är ditt nästa steg? Vi bjuder på verktygslåda för kompetensinventering i katalogen som ger dig svaret. Den hjälper dig förankra din utveckling hos din chef.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Prenumerera på våra tips för framgång

Ligg steget före med praktiska tips du har direkt nytta av i din vardag.

Frukostseminarium: Varför gör de inte som jag säger?

Kostnadsfritt seminarium om ledarskap – i Stockholm, Malmö och Göteborg. Boka din plats idag!

Ett välfungerande ledarskap

Vill du veta hur personal och chefer ser på ledarskapet? Beställ vår rapport ”Ett välfungerande ledarskap”.