Att vinna över motparten på din sida
I valtider gräver politikerna ner sig i verbala skyttegravar och munhugger med sina antagonister. Det kan vara intressant och lärorikt att studera deras sätt att argumentera. Är du intresserad av att vinna över någon till din sida istället för att vinna över motparten i betydelsen besegra dem, behöver du dock ha en annan teknik. Om du inte vill att den du argumenterar med ska bli en ännu större meningsmotståndare förstås.
Här kommer tre enkla knep för att få det att hända i din vardag, oavsett om du diskuterar politik med en vän eller argumenterar kring något på jobbet.
- Hitta gemensamma beröringspunkter
Ju längre ifrån varandra du och den du argumenterar med upplever sig vara, desto lättare är det att avfärda den andre som en idiot. Ett bra sätt att närma er varandra, är att hitta saker ni har gemensamt. Det kan vara saker ni tycker lika om, delar i er bakgrund, intressen, upplevelser eller målsättningar med vad ni vill. Det behöver inte ens ha med det ni argumenterar kring att göra. Det viktiga är att det för er närmare varandra vilket också gör det lättare att komma överens.
- Försökt inte ändra någons ståndpunkt
Har du någon som är fast cementerad i en ståndpunkt hjälper det inte att ifrågasätta deras grundläggande värderingar. Titta framåt istället och resonera kring hur det istället skulle fungera. Det gör du inte genom att ställa frågan varför utan istället fråga hur det konkret ska se ut. Då tar du debatten från en ideologisk övertygelse som inte går att vinna, till att diskutera hur det ska fungera i praktiken, vilket gör det möjligt att hitta en väg framåt.
- Bygg en gyllene bro
Den kinesiske generalen och filosofen Sun Tzu formulerade för över tvåtusenfemhundra år sedan den största framgången: att vinna utan strid. Det gör du genom att först bekräfta något den andre sagt som du håller med om, använd OCH istället för MEN och sedan avsluta med att förklara hur du tänker.
Lycka till!
Är du intresserad av att vässa din förmåga att övertyga kan du titta närmare på vår kurs Praktisk retorik – Konsten att övertyga