fbpx

6 gånger fler saknar mening på jobbet när chefen sviker

Ledarskapet har stor inverkan på känslan av meningsfullhet på jobbet. Det visar en ny undersökning från Framfot, där 2852 personer svarat på frågor om bland annat meningsfullhet och stöd från närmsta chef.

Under perioden juni 2020 till april 2021 har totalt 2852 personer svarat på frågor om bland annat meningsfullhet och stöd från närmsta chef. Frågorna baseras utifrån instrumentet KASAM (känsla av sammanhang) som är ett begrepp från salutogenes-teorin, myntat av Aaron Antonovsky.

Det visade sig att bara 2% av de som upplever ett starkt stöd från sin närmsta chef svarar att de aldrig eller nästan aldrig upplever sina arbetsuppgifter som meningsfulla. Motsvarande siffra med mindre eller inget stöd alls är 12%. Det är 6 gånger så många och det tycks alltså som att organisationer med stöttande ledare lyckas skapa högre känsla av meningsfullhet för sina medarbetare.

”Vi ser ett överraskande stort gap mellan de båda grupperna”, säger Erik Sjögren, marknads- och analyschef på Framfot företagsutbildning. ”Vi vet att ledarskapet är viktigt. Att vi nu kan koppla det till den viktiga känslan av meningsfullhet på jobbet, och visa siffror på det, är bra”.

”Det är även en viktig påminnelse om hur dåligt det kan bli när man känner att man inte får stöd från chefen”, säger Erik.

 

6 gånger fler känner meningslöshet på jobbet när chefen inte stöttar.

Hur mår ert team? Gör quiz och få svar direkt 👇

Lönsamt i flera led med stöttande chefer

Hela 87% av de som upplever ett starkt stöd från sin närmsta chef svarar att de varje eller nästan varje dag upplever sina arbetsuppgifter som meningsfulla. Av de som saknar stöd från sin chef upplever bara 59% detsamma.

Av de som upplever sina arbetsuppgifter som meningsfulla har 57% också svarat att de tycker att organisationen går bra eller väldigt bra och hela 67% upplever att deras arbetsgrupp går bra eller väldigt bra. En tydlig påminnelse om hur ledarnas beteende påverkar i flera led och organisationen i helhet.

87 procent av de som upplever ett starkt stöd från sin närmsta chef svarar att de varje eller nästan varje dag upplever sina arbetsuppgifter som meningsfulla. Av de som saknar stöd från sin chef upplever bara 59 procent detsamma.

87 procent av de som upplever ett starkt stöd från sin närmsta chef svarar att de varje eller nästan varje dag upplever sina arbetsuppgifter som meningsfulla. Av de som saknar stöd från sin chef upplever bara 59 procent detsamma.

Fler studier visar: Så viktigt är meningsfullhet på arbetsplatsen

Att känna meningsfullhet på jobbet är helt grundläggande för att medarbetarna ska trivas, prestera och stanna längre på arbetsplatsen. Flera studier visar på detta, bland annat en från Schouten Global och Erasmus University Rotterdam. Studien visade till och med att vissa anställda prioriterade meningsfullt arbete högre än till exempel lön, förmåner och arbetstid. Om de anställda ska öka sina prestationer så behöver du som chef hjälpa dem att hitta meningsfullheten i arbetsuppgifterna – en win-win-situation för både organisationen och medarbetare. Meningsfullhet är också en av grundstenarna för att känna den viktiga känslan av sammanhang – KASAM – på jobbet. Läs mer om den här!

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: