Vinn-vinn vid förhandling

Fem bra knep för att skapa äkta vinn-vinn

Vi har massor av intressanta och lärorika exempel på förhandlingar, allt från egna affärsförhandlingar till situationer där vi blir involverade i att förhandla åt kunder eller stötta dem i pågående förhandlingar.

Trots det är det svårt att skriva om. Utmaningen med att skriva förhandlingstips är att vi sällan kan exemplifiera med verkliga affärsförhandlingar, eftersom vi inte vill hänga ut faktiska personer och organisationer. Dessutom kan det ibland också vara pågående förhandlingar.

Nu har vi en situation som inspirerat till att skriva några rader om att hitta en gemensam lösning i låsta lägen där det börjar närma sig konflikt. I det aktuella fallet sparade båda parter blod, svett och massor av pengar.

  • Visa att alla andra alternativ än att ni hittar en lösning som är bra för båda inte är gångbar. Det är dumt att låta jurister och tingsrätt avgöra – bättre att ni hittar en lösning innan det börjar kosta riktiga pengar – eller hur?
  • Träffas! Även om ingen av er har någon lösning så är första steget att ha tid tillsammans för att kunna få det att hända.
  • Var tydliga med att ni har ett gemensamt problem – måla upp det gemensamma hindret och tydliggör vad det står för. Använd gärna blädderblock, tavla eller liknande.
  • Skapa ett gemensamt mål. Ge er inte förrän ni hittat det. Första steget är att ni båda ska vara överens om att ni har som gemensamt mål att hitta ett gemensamt mål. Finns det andra parter som är den verkliga anledningen till att ni sitter där ni sitter? Då kan ni göra gemensam sak.
  • Hur ska ni nå dit? Spåna fritt och testa alla idéer ni har. Ju mer öppna ni vågar vara, desto större är sannolikheten att era embryon till lösningar formas till en riktigt bra lösning med er gemensamma kreativitet som katalysator.

Nu när du vet vad du ska göra finns bara en sak kvar: Tillämpa. Ut och kör nu. Tack för din uppmärksamhet och lycka till.

För dig som vill träna på förhandlingar och gå från styrd av egna reaktioner till ett coolt proffs som leder processen rekommenderar vi nedanstående kurs.

Kontakta mig

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar, våra konsulttjänster eller om företaget är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Utbildning för framgång

Framfot erbjuder praktiska och behovsanpassade utbildningar inom ledarskap, sälj, marknadsföring, kommunikation och HR. Läs mer om våra kurser via nedanstående länkar.

Frukostseminarium: Varför gör de inte som jag säger?

Kostnadsfritt seminarium om ledarskap – i Stockholm, Malmö och Göteborg. Boka din plats idag!

Prenumerera på våra tips för framgång

Ligg steget före med praktiska tips du har direkt nytta av i din vardag.

Beställ Utbildningskatalog

Inspiration & information om vårt utbud i tryckt format. Beställ vår utbildningskatalog bekvämt hem till brevlådan.

Ett välfungerande ledarskap

Vill du veta hur personal och chefer ser på ledarskapet? Beställ vår rapport ”Ett välfungerande ledarskap”.