5 minuter…

… av arbetsdagen ägnar chefer åt att ge feedback och återkoppling till sina medarbetare. Det är ungefär lika länge som ett toalettbesök. I bästa fall! Detta visar sig i en studie som Simon Elvnäs och hans forskargäng på KTH har tagit fram. Studien publicerades i Dagens Nyheter igår.

De flest chefer har inte bilden av att de lägger ner så lite tid på feedback. I själva verket uppskattar många att de lägger betydligt mer tid, upp emot 40% av arbetstiden (varje förmiddag alltså!). Hur kommer det sig att man uppfattar att man ger feedback, när man i själva verket inte gör det? Elvnäs o company beskriver 2 anledningar till detta:

  1. Man är orolig för hur andra skall reagera och blir därför vag i formuleringarna
  2. Man är alldeles för otydlig och generell i sin återkoppling

 

Jag delar erfarenheten att dessa (och många fler) är de hinder som vi kämpar med för att få till feedbackkulturer på arbetsplatser idag.  Vårt uppdrag är att ta fram stora hyveln och hjälpa chefer som kommer till Framfot, att komma över dessa trösklar. Och modellerna för att träna på feedback är många! De flesta verkar falla inom kategorin : Ätbara…  Sandwichmodellen, Hamburgermodellen  mfl. Har det hänt er då ni tittar på t.ex en buffé eller ett smörgåsbord att ni blir mätta bara av att titta på det. DET är vad som händer med mig och alla dessa modeller, metoder, verktyg.

Målet med Elvnäs avhandling är att skapa verktyg för chefer så att de kan bli bättre på att utöva sitt ledarskap. Något som i slutänden kan skapa en mer effektiv arbetsplats. Ok, tänker jag. Hoppas nu att Elvnäs inte bidrar med ännu ett ”ätbart” verktyg.

På Framfot lever och jobbar vi efter devisen ”Gör´t”. I det här fallet handlar det om att  ha EN enkel modell, inte tugga sig igenom en hel buffé av modeller. Att få möjlighet att träna på den i en trygg miljö samt få feedback från andra för att utveckla mina färdigheter. Och sedan gå ut i verkligheten, med erfarenheterna i ryggsäcken, och fortsätta göra!

Feedback får aldrig blir för komplicerat, för då finns risken att vi blir mätta bara av se det. Visst är det svårt (utan övning) men komplicerat är det inte.

Någon som blev hungrig 😉

 

/Eva Lindvik

(Titta gärna på vår film om SPRINT™, som förklarar vår syn på lärande och utveckling.)

 

 

 

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: