Chefer som bryr sig om får högre lönsamhet

Färska forskningsresultat visar att företag där chefen stöttar och bryr sig om sina medarbetare är mer lönsamma än andra.

Bård Kuvaas, professor i organisationspsykologi vid Handelshögskolan i Oslo, visar i en forskningsstudie bland 550 medarbetare att så är fallet.

Forskarna har definierat stöttande ledarskap som i hur hög grad personalen upplever att chefen är intresserad av deras bidrag till organisationen, bryr sig om hur de mår och att de har det bra på jobbet. De anställda fick sedan rangordna ett antal påståenden om denna ledarstil i en skala från 1–5.

Resultatet är att stöttande chefer inte bara får nöjda anställda, arbetsplatsen blir också mer lönsam. Enligt studien så hade den fjärdedel av bensinstationerna med högst betyg vad gäller ledarskapet ett ekonomiskt resultat som var i genomsnitt 38 procent bättre än i den fjärdedel som hade lägst betyg.

När vi känner oss sedda och bekräftade så upplever vi också trygghet, tillhörighet och inkludering. Motsatsen är förstås hotet av att bli utestängda från gruppen. Vårt larmsystem drar igång direkt och övrig aktivitet sätts på paus. Vi blir varken effektiva eller produktiva.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: