De tre viktigaste ledarfrågorna för dig som leder andra chefer

Känns det ibland som att beslut rinner som kylskåpskall sirap genom organisationen? Skulle du vilja att det går fortare framåt? Ta del av våra tips för att få mer raketbränsle i organisationen.

Tre viktiga saker du kan göra som högre ledare – för att få resten av organisationen att följa dig dit ni är på väg:

 

1. Vision och prioriteringar

Hur ofta kommunicerar ni er vision och vad som är viktigast just nu?

Om någon i detta ögonblick frågade personal eller chefer vad er vision och era prioriteringar är – alltså var är ni på väg och varför gör ni det ni gör just nu – vad skulle de få för svar?

Om du vill att fler ska hjälpas åt och dra åt samma håll behöver det finnas ett väldigt tydligt svar. Inte nödvändigtvis ordagrant exakt det som står i er tjusiga företagspresentation – men något konkret och glasklart som tar er dit. Tre frågor du kan ställa för att testa er tydlighet – eller för att väcka intresset och ägandeskapet för att själv ta reda på detta:

• Vad är visionen – alltså var är vi på väg?

• Vad behöver göras nu, i närtid och på längre sikt för att vi ska nå dit?

• Vad ska du göra för att vi ska komma dit?

2. Hantera din tid – planera för att avskaffa dig själv

Har du, åtminstone för egen del, börjat fundera på vem som ska efterträda dig?

Den frågan är viktig även om du inte har för avsikt att vare sig sluta eller kliva uppåt. Anledningen till att den är viktig, är för att om du inte har tänkt i de banorna, så delegerar du förmodligen för lite. Det kan även vara så att du har för många fingrar i syltburken och sitter på för många beslut. En oro som kan dyka upp är att folk fattar fel beslut, eller att du inte har kontrollen. Men att delegera är inte samma sak som att abdikera. Följ upp och stäm av med fokus på målen men överlåt beslut kring mindre vägval till personer som är mogna att växa in i det.

Så – om du skulle arbeta för att göra dig själv överflödig på ett par års sikt, hur ser den resan ut då? Det tvingar dig till att prioritera din tid.

Om du arbetar för det kan vi lova dig en sak – du har frigjort tid som gör att du kan fokusera på det som är viktigast för dig att prioritera – det du är bäst på – för att organisationen ska växa.

 

3. Använd dina personliga styrkor i ledarrollen

De allra flesta högre ledare försöker ofta hitta det ledarskap som krävs – i organisationen och av dem själva – för att arbetet ska lyckas. Inte lika många ställer sig frågan om sättet att leda återspeglar vem du är som person. Vad är dina styrkor som ledare och hur kan du använda dem på bästa sätt?

Dels gör det dig mer hållbar över tid att inte försöka vara något du inte är.

Dels är det lättare att gilla och känna förtroende för någon som är autentisk.

Måste man gilla VD då? Ju större organisation, desto viktigare blir ”maskoteffekten” – alltså att VD är någon som personalen ser upp till, gillar och känner förtroende för. Du blir på många sätt synonym med det interna varumärket och i bästa fall en förebild.

 

Kontakta mig

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar, våra konsulttjänster eller om företaget är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Ett välfungerande ledarskap

Vill du veta hur personal och chefer ser på ledarskapet? Beställ vår rapport ”Ett välfungerande ledarskap”.

Beställ Utbildningskatalog

Inspiration & information om vårt utbud i tryckt format. Beställ vår utbildningskatalog bekvämt hem till brevlådan.

Varför gör de inte som jag säger?

Kostnadsfritt seminarium om ledarskap – i Stockholm, Malmö och Göteborg. Boka din plats idag!