Framfot hjälper Malawis flickor till en trygg framtid

– Du ska sluta skolan och gifta dig! Beskedet fick den förtvivlade tonårsflickan Chikondi att rymma hemifrån. Hon ville fullfölja sina studier, inte utnyttjas som barnbrud. Framfot bidrar till att fattiga flickor i Malawi kan uppfylla sina utbildningsdrömmar och skapa sig en trygg framtid.

Chikondi Dashi var bara i de tidiga tonåren när hennes mamma meddelade att hon skulle tas ur skolan och giftas bort. Evelyn Kananji fick gå igenom samma sak som 16-åring. Hon bodde hemma hos sina fattiga morföräldrar som sett ut en man till henne, med förhoppning att han skulle försörja dem alla. Evelyn rymde också hemifrån i ren desperation.

Fattigdomen tvingar in många minderåriga malawiska flickor i äktenskap med äldre män som lovar att ta hand om dem i utbyte mot sexuella tjänster. Flickorna får barn när de fortfarande är barn själva, ibland så unga som tolv år. Sedan är det inte ovanligt att de dumpas av sina män och blir ensamma mammor utan utbildning, fortfarande lika fattiga och med fler munnar att mätta.

Närmare 40 procent av flickorna i Malawi går inte i skolan alls, vilket organisationen Individuell Människohjälp arbetar för att ändra på. Lars Mannberg är regionchef för biståndsarbetet i södra Afrika och vet hur viktigt det är att flickor får gå i skolan.

– Vi ser ett väldigt tydligt samband: ju längre flickorna går i utbildning, desto längre dröjer det med att de gifter sig och skaffar barn, berättar han.

Individuell Människohjälp samarbetar bland annat med Creccom, Creative Centre for Community Mobilization, i Malawi. Crecoms mål är att öka antalet flickor som antas till gymnasieutbildning på internatskola och där spelar lokala mödragrupper stor roll. De besöker familjer för att resonera om hur viktigt det är att döttrarna får gå i skolan.

Det var till sådana mammagrupper som både Chikondi och Evelyn tog sin tillflykt när de riskerade att bli bortgifta. Deras familjer lyssnade på argumenten och båda flickorna kunde till slut återvända hem och fortsätta skolgången.

– I dag följer min mormor noggrant mina studieresultat och engagerar sig för flickors utbildning, berättar Evelyn Kananji.

Individuell Människohjälp finansierar skolavgiften för flickor som antas till gymnasiet, ett socialt ansvarstagande som Framfot är med och delar. För varje bokad kursplats får en flicka i Malawi en terminsavgift betald. Flickorna får också skoluniform, skor, läromedel och ett resebidrag.

Regionchef Lars Mannberg ser Framfots modell som inspirerande och hoppas att fler företag ska följa efter.

– Det går inte att bygga ett lands framtid utan att investera i barnens utveckling. Framfots insats med att stödja skolavgifter för flickor att fortsätta gymnasiet är ett väldigt viktigt bidrag. Det bästa och mest långsiktiga ett enskilt land kan göra för att stödja ett fattigt land är att satsa på att få i gång utbildningssektorn, säger han.

Stödet gör att även Malawis flickor kan nå sina yrkesmål, försörja sig och sedan låta sina egna döttrar gå samma väg, vilket gynnar hela samhällsutvecklingen. Individuell Människohjälp satsar också på vuxna kvinnors försörjning genom att främja deras möjlighet att låna pengar och stötta utbildningsinsatser, både i småföretagande och i rättighetsfrågor.

– Det bästa och mest långsiktiga ett enskilt land kan göra för att stödja ett fattigt land är att satsa på att få i gång utbildningssektorn, säger Lars Mannberg.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: