fbpx

Krokar, presenter, ankare och fötter – Presentationsteknik för alla

Hur ska jag göra för att hålla en vass presentation? Varsågod, här kommer en mikrolektion i praktisk presentationsteknik.

Svaret är enkelt. Lägg ut en Krok, var tydlig med Presenten, förAnkra noga och sparka ut folk med en konkret Fot.

Vi tar det från början. Det första jag måste göra är att sluta hålla presentationer, och i stället börja ge PRESENT-ationer. Det är lätt att fastna i sitt eget tanketräsk och utgå från vad jag själv tycker är viktigt. Problemet är bara att det inte alls är säkert att det perspektivet fångar mina åhörare. Släpp fokuset från DIG och vad DU vill säga och fokusera i stället på deltagarna/åhörarna och vad DE är intresserade av och har för nytta i det som ska presenteras.

Det är ju för dem du håller presentationen – för att de ska få något av dig som de (och du) har nytta och glädje av – information, kunskap, en produkt, en tjänst, eller helt enkelt bli övertygade om något. När vi lyssnar på en presentation utgår vi från ”What´s in it for me – principen”. Alltså, vi vill känna igen oss, bli nyfikna eller på något sätt ha nytta av det som sägs. Fråga dig själv: Om jag var en av mina åhörare, vad skulle då vara intressant och matnyttigt för mig, utifrån min vardag? I svaret finns både Kroken och själva Presenten i din presentation.

Var också noga med vad du vill att presentationen ska utmynna i – vad du vill att åhörarna ska göra eller tänka efter din presentation, här har vi embryot till din Fot….

När du är klar över dessa frågeställningar är det bara att sy ihop presentationen, kanske enligt följande principer och disposition:

Lägg ut en Krok – gör en spännande inledning som väcker folks nyfikenhet på det du ska presentera och ”fångar in dem”. En bild, ett citat, en uppmaning, en fråga, dela ut något eller kanske måla upp ett spännande scenario på temat.

Dela ut Presenter – här kommer själva gåvan till deltagarna– kärnan i det du vill förmedla – ditt huvudbudskap underbyggt med varför det på olika sätt kan kopplas och nyttjas i åhörarnas vardag. Våga Vara Enkel. Vi minns det enkla, och vi minns lättare det som upprepas. Så dela ut din huvudpresent minst tre gånger under presentationen, gärna formulerat i en mening.

Kasta Ankare – förankra det du sagt i folks medvetande genom att kort summera dina huvudbudskap och be om frågor och synpunkter, vilket aktiverar och fördjupar innehållet ytterligare.

Sist men inte minst, hur kickar vi ut folk från presentationen? Vad är det sista de ska ta med sig?

En handfast Fot – med tydlighet kring, hur går vi vidare, vad ska nu göras, är här ett hett tips.

OM dina åhörare trots detta, känns svåra att nå fram till, kan det vara som vår kloke vän Nalle Puh säger: ”Om det är så att någon du talar för inte tycks lyssna, var lugn, det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat”.

Välkommen till Framfot!

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: