Nybliven chef

Fem steg för en bra start på ditt ledarskap.

För dig som vill få trygghet i ditt ledarskap bjuder vi på några godbitar hämtade från vår ledarskapsutbildning.

Vill du hellre läsa om vår schemalagda kurs “ny som chef“ som är en del av vår ledarskapsutbildning klickar du bara på länken.

Här följer fem saker du bör tänka på som nybliven chef, som ger dig trygghet i ditt nya ledarskap.

1. Var både ledare och chef

Att vara ledare innebär att vara mjukare, att ta sig tid att lyssna på en medarbetare som har det tufft. Att finnas där som ett stöd helt enkelt.

Att vara chef innebär att ibland göra obekväma saker för företagets väl. Att fatta beslut, fördela arbete och driva på förändringar.

För att skapa en väl fungerande arbetsplats krävs att du lär dig att använda både och i ditt ledarskap.

2. Målstyrning

Tänk dig din verksamhet som en lagsport och din organisation som ett lag. För att bli bäst krävs att ni alla strävar mot samma mål, annars vinner ni inga tävlingar. Det är ditt ansvar att sätta upp mål och tydligt kommunicera dem. Både mål för organisationen och medarbetarna behövs. Följ upp målen kontinuerligt och visa att målen är viktiga för dig. Då kommer medarbetarna också tycka det är viktigt.

3. Respekt

Tycker du om att bli behandlad med respekt? Se till att du behandlar dina medarbetare så som du själv vill bli behandlad. Ta dig tid att lära känna dem. Prata med dem och ägna dem intresse. När du lär känna medarbetarna får du också insikt i deras styrkor och svagheter. Då får du också större förståelse för vad som funkar i din arbetsgrupp.

4. Delegera

Om du försöker göra allt själv kommer du inte hålla länge. För att vara effektiv krävs att du delegerar till andra. Använd delegering som ett tillfälle till utveckling för medarbetaren. Lämna gärna över spännande och viktiga arbetsuppgifter till andra. Ge medarbetaren tillfälle att gå in för något nytt med hela sitt hjärta.

Men om du inte ger stöd och uppföljning delegerar du inte, då dumpar du. Se alltid till att ni är överens om vad som förväntas.

5. Led i förändring

Omvärlden förändras och din organisation måste vara beredd på att förändras med den. Därför ska du vara uppmärksam på viktiga förändringar som ni behöver ta ställning till.

Gå igenom era styrkor, svagheter, möjligheter och hot och gradera dessa. Involvera resten av arbetsgruppen så långt det är möjligt. Diskutera vad ni kan göra för att ta marknadsandelar, öka kundnöjdheten eller effektivisera er enhet.

Lycka till och hör gärna av dig om du har några frågor.

På vår kurs i ledarskap, ny som chef, får du en rivstart i ditt ledarskap. Tillsammans med andra nyblivna chefer får du verktygen som behövs för att skapa en framgångsrik och välmående arbetsplats.

Läs mer om våra kurser i ledarskap, retorik, försäljning och projektledning. 


Kontakta mig

Är du intresserad av att veta mer om våra utbildningar, våra konsulttjänster eller om företaget är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.