fbpx

Passion och prestation

– om att få människor att prestera till sin fulla potential

Be dina kollegor nämna vilka egenskaper som skiljer ert företag från andra. Sannolikt kommer få av dem säga anpassbarhet och uppfinningsrikedom. Men om du i stället ber dem göra en lista över de egenskaper som särskiljer människan från andra arter, så lär anpassningsförmåga och kreativitet komma högt upp.

Vi ser prov på dessa kvaliteter varje dag – hos oss själva och hos människor omkring oss. Alla känner vi människor som bytt karriär i jakt på nya utmaningar eller för att få bättre balans i livet. Vi känner människor som ändrat sina konsumentvanor för miljöns skull. Varje dag träffar vi folk som skriver bloggar, experimenterar med nya recept, mixar rocklåtar eller hottar upp sina bilar. Vi människor är fantastiskt anpassningsbara och kreativa, men de flesta av oss jobbar på företag som inte är det. Med andra ord jobbar vi i organisationer som inte är mänskliga.

Det verkar finnas någonting i moderna organisationer som reducerar människors naturliga elasticitet och kreativitet, någonting som bokstavligen suger ut dessa kvaliteter ur de anställda under dagarna.

Och boven i dramat? Ledningsprinciper och – processer som föder disciplin, punktlighet, återhållsamhet, rationalitet och ordning, men inte lägger stor vikt vid artisteri, olikttänkande, originalitet, djärvhet och begeistring.

För några år sedan genomförde konsultbolaget Towers Perrin en enkät bland 86 000 anställda på företag i 16 länder. Undersökningen gick i korthet ut på att mäta hur engagerade de anställda var i sitt arbete. När alla siffror hade matats in i tabellerna kunde utredarna inte annat än konstatera: ”Den stora majoriteten anställda på samtliga nivåer i en organisation är inte helt och fullt engagerade i arbetet”. Enligt studien är bara 14 % mycket engagerade, 24 % oengagerade och resten befinner sig i det ljumma området i mitten.

Det tyder på ett skandalöst slöseri med mänsklig kapacitet och det är en förklaring till att så många organisationer är mindre kapabla än folket som jobbar där. Utmaningen framför oss är att förnya våra ledningssystem och våra attityder till ledarkapet så att vi inspirerar människor att prestera till sin fulla potential på jobbet – varje dag! Som den engelske författaren E.M. Forster uttryckte det: ”Hellre en passionerad person än fyrtio som bara är intresserade.”

Om du vänder på din iPhone ser du sex ingraverade ord som förutsäger hur konkurrensen kommer att se ut i framtiden: ”Designed in California. Assembled in China.” Vill vi erövra det mest lukrativa fältet i den nya ekonomin, så behöver vi inte bara anställa och utveckla fogliga, flitiga och fiffiga medarbetare – utan också hänförda, halvtokiga och helhjärtade. Det är på denna punkt de flesta av oss ställs inför ett besvärligt dilemma. Vi är till utbildning och till sinnet chefer. Vi får betalt för att bevaka, kontrollera och administrera. Alla som drivit ett företag eller projekt kan intyga att man sällan får ut det mesta möjliga av människor genom att styra dem mer, utan snarare genom att styra dem mindre. vill du ha ut gränslösa prestationer av dina anställda – sluta peka med hela handen. Du kan inte förvänta dig att en robot ska vara entusiastisk.

Nästa gång du är på ett möte och diskussionen handlar om hur ni ska krama ur lite mer av personalen, fråga dig själv:

”I vilket syfte och för vems räkning ber vi våra anställda att ge mer av sig själva? Har vi engagerat oss i ett syfte som innebär att vi verkligen har gjort oss förtjänta av deras initiativ, fantasirikedom och passion?”

När du funderar över ditt eget ledarskap, ställ dig gärna frågorna:

  • Hur kan du öka dina medarbetares frihet genom att styra mindre, utan att offra fokus, disciplin och ordning?
  • Hur kan du skapa en gemenskapsanda snarare än en byråkratisk apparat?
  • Hur kan du stärka känslan av mission hos dina medarbetare på ett sätt som motiverar insatser utöver det vanliga?

Studera gärna företagen Whole Foods, W.L. Gore och Google. Och kontakta oss för att diskutera din utveckling. Vi utvecklar medarbetare och ledare till morgondagens företag och organisationer.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: