Sätt smarta mål för det nya året!

Välkommen till 2015! Vad vill du att ska hända i ditt liv detta år? Har du några önskningar eller förhoppningar? Vill du skaffa drömjobbet, springa maraton, eller ska du bara sluta snooza på morgonen? Har du någon plan för att ta dig dit eller är planen att göra som du alltid gjort och hoppas att det händer?

Reflektion och målarbete är två saker som funkar väldigt bra när vi ska göra förändringar. Jag tänkte dela med mig av två verktyg för detta, NÖHRD™ och SMARTA mål.

 

NÖHRD™

Innan vi börjar konkretisera våra önskningar till mål behöver vi titta lite på vart vi står och våra förutsättningar. Här kan vi använda NÖHRD som en mall för strukturerad reflektion.

Nuläge

Vad är bakgrunden till att du vill ändra detta? Hur ser din situation ut nu?  Varför vill du arbeta med det här? Vad finns det för beteenden kopplat till det?

Önskat läge

Ok, så var VILL du vara då? Hur vill du att det ska se ut? Vilken är din målbild? Hur Ser det ut där? Hur låter det? Känns? Luktar? Smakar?

Hinder

Vad förstärker ditt nuvarande beteende? Vad står i vägen för det du vill ändra? Vad finns det för externa hinder? Interna?

Resurser

Vilket stöd har du för att göra detta? Finns det andra som kan hjälpa dig på vägen? Vad har du själv som kan hålla dig igång när det blir tufft? Vad behöver du för att kunna göra detta?

Do it!

Vad ska du göra? Vilket är ditt mål? Har du delmål? Vad är ditt nästa steg?

 

SMARTA mål

Nu vet vi vad du ska göra! Nu behöver vi bygga ett mål. Vad ska du göra? Hur vi ska göra det? När vi ska göra det? Här använder vi SMARTA mål.

Specifikt

Är målet tydligt för dig? Går det att tolka? Hur kan du formulera ditt mål så att det blir konkret och så att du inte kan ”tolka” dig ur det när det börjar bli tufft?

Mätbart

Exakt vad är det du ska åstadkomma? Hur vet du när du nått ditt mål? Kan du kvantifiera det? Ett mål du kan mäta blir mer konkret och därför lättare att förhålla sig till.

Accepterat

Vill du det här? Är du säker? HELT säker?!

Realistiskt

Är det ett mål du kan nå? Känns det realistiskt för dig? Om inte börja om. Ett mål du själv upplever som orealistiskt kommer du förmodligen aldrig nå heller.

Tidsbestämt

När ska du vara klar? Deadlines gör mål verkliga och sätter lite press på oss. Lagom press skapar handlingskraft. Var inte luddig, ju mer exakt du är desto tydligare blir det.

Aktivitetsskapande

Är målet ”magnetiskt” för dig. Lockar det dig? Blir du motiverad av det och drar i dig? Vill du börja med det NU?! På en skala från 1-10, hur gärna vill du göra det?  Är det minst en 6:a? Om inte, hur kan det bli det?

 

Vad vill du att ska hända i ditt liv 2015? Har du några önskningar eller förhoppningar? Har du någon plan för att ta dig dit eller är planen att göra som du alltid gjort och hoppas att det händer?

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: