fbpx

Skapa bättre idéer – våra bästa tips för ökad kreativitet

Kreativitet och innovation är viktiga konkurrensfördelar och står högt på önskelistan hos de flesta organisationer. Den mänskliga kreativiteten kan spåras över 4 miljoner år tillbaka och många forskare menar att det är människans främsta förmåga. Men hur får du det att hända? Ta del av våra tips kring hur du kan öka kreativiteten i ditt team.

Ökad kreativitet_Framfot

AHA!-ögonblicket går inte att värka fram

Kanske har du någon gång vaknat upp mitt i natten med ett ryck, eller känt hur diskussionerna omkring dig stannar av under en trevlig middag. Kanske är det när du sluter ögonen och vänder ansiktet mot solen som det händer – lösningen på det där problemet du länge funderat på är plötsligt solklar. ”Det är ju SÅ vi ska göra!”

De bästa idéerna kommer sällan när du försöker värka fram dem vid skrivbordet en vanlig grå tisdag. Istället dyker de ofta upp precis när du ska somna, när du bollar tankar med en ny kollega eller är utanför kontoret. Och det finns en vetenskaplig anledning till det.

Hur du stretchar hjärnan ur energisparläge

Neuroforskaren Gregory Berns menar att kreativa uppenbarelser sällan blir till i välbekanta miljöer, eftersom vår hjärna är programmerad att utföra rutinartat arbete så lågintensivt som möjligt. Att hjärnan har en förmåga att jobba i energisparläge är en i grunden genialisk konstruktion som ju gör att vi orkar mer och längre. Men om du är ute efter att frigöra din och andras kreativitet behöver du utmana de välbekanta mönstren.

Våra bästa tips för ökad kreativitet

 1. Braincation – låt hjärnan ta minisemester
  Ja, du läste rätt! Och vi menar inte att du ska ta med hela jobbgänget på långresa, utan snarare att ni tillsammans kan träna på att prova nya saker. Uppmuntra gemensam lunchträning, hitta nya forum för att bolla idéer, håll en helt tyst fikastund, lyssna på en spännande pod tillsammans. Hitta en plats utanför kontoret för ert kreativa arbete. Du vet själv vad som kan passa dig och ditt team. Våga gå utanför er komfortzon!
 2. Testa nya sätt att jobba på
  Flexibla arbetsmiljöer och -tider blir allt vanligare. Att ge medarbetarna möjlighet att jobba var och när de vill passar inte alla arbetsplatser, men många. Att ge de anställda frihet att bestämma själva kan skapa ett större engagemang och en mer kreativ arbetsmiljö.
 3. Ge ditt team möjlighet att lära sig nya saker
  Boka en utbildning. Arbetsrelaterad eller något helt utanför boxen. Att komma bort från arbetsplatsen i ett par timmar ökar motivationen och ger hjärnan en energikick som hjälper den att tänka nytt.
 4. Lär dig några kreativitetsövningar
  Som med allt annat ger övning färdighet. Träna hjärnan på att hitta nya tankebanor. Det finns många bra böcker och hemsidor om kreativa processer, med tips på konkreta övningar som skapar energi och goda förutsättningar för nytänkande. Våga vara lekfull och prova dig fram. Nästa genidrag är kanske bara en googling bort?
 5. Samarbeta mera, med flera!
  För att 1+1 = mycket bättre. Och för att när du har manglat ett problem tillräckligt länge har kreativiteten en förmåga att pysa iväg likt en punkterad ballong. Då är det dags att knalla förbi en kollega och be om hens tid i ett par minuter. Nya friska ögon/öron kommer att ge dig ny luft under vingarna – det vågar vi lova.
 6. Använd färre verktyg, inte fler. Oändliga möjligheter kan ibland vara handlingsförlamade. Du skulle bara göra en snabb sökning på datorn men plötsligt har du slentriansurfat bland roliga kattklipp i en halvtimme. Prova att gå tillbaka till basen – gör en sak i taget, och använd dig bara av ett verktyg åt gången. Vad händer om du stänger av datorn och skissar upp din utmaning med papper och penna?
 7. Planera konferensen väl. Har du planerat för en konferens eller ett möte i höst? Undvik att schemalägga in i minsta detalj. Nya miljöer ger nya tankar, idéer och kreativitet. Men om varenda minut är planerad finns inte en chans för hjärnan att ta till sig de nya perspektiven. Kanske är det värt att ta hjälp med att planera din nästa aktivitet? En bra helhetsleverantör hjälper dig att få ut just det du vill, av investerad tid och pengar. Läs våra tips om en lyckad kick-off här. 
 8. Ta en paus. Vi har alla sugits ner i det svarta hål av hopplöshet som uppenbarar sig när en stirrat på ett problem för länge. Lösningen kommer inte plötsligt uppenbara sig. Gör något annat en stund. Varför inte praktisera någon av de punkter du just läst?
Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: