Skapa framgångsrika team

Fem punkter som lär dig göra din arbetsgrupp till vinnare.

För dig som vill använda ledarskapet för att skapa ett vinnande team bjuder vi på några godbitar hämtade från vår ledarskapsutbildning.

Vill du hellre lära mer i vår schemalagda utbildning “Ledarskap nivå 2 – att bygga vinnande team” som är en del av vårt utbildningsprogram Certifierad ledare 1.0 – läs mer genom att klicka.

Som företagare finns en hel del att lära av den laganda, ledarskapsutbildning och kämpaglöd som finns inom idrotten. Tänk dig om ni var lika samspelta och målmedvetna på jobbet som hockeylaget Tre Kronor. Ingen konkurrent i världen kommer kunna stoppa er.

Här följer fem konkreta tips du kan använda dig av för att bygga framgångsrika team.

1. Skapa gemensamma mål

Tre personer står på ena sidan av en flod. En skogshuggare, en snickare och en elitkanotist. Floden är ström. Det finns skog precis i närheten. Hur ska de göra för att komma över?

Svaret är förstås att skogshuggaren kapar ett träd, snickaren bygger en kanot och kanotisten ror dem över. Men det kräver att de samarbetar. För att de ska vilja samarbeta, krävs att de har ett gemensamt mål som de jobbar tillsammans för att uppnå: Att komma över floden!

Med ett gemensamt mål drar teamet nytta av gruppmedlemmarnas olika styrkor för att uppnå målet. Ett bra mål är tydligt, mätbart och tidsbestämt. Vad har ni för mål?

2. Ge tydliga roller

Grupper där medlemmarna inte har tydliga roller karaktäriseras av konflikter. Det är naturligt eftersom alla i gruppen försöker hitta sin roll i förhållande till de andra. Det blir ungefär som herre på täppan – fast på arbetsplatsen. Detta skapar onödiga konflikter och osäkerhet. Ibland skapar det även ökad sjukfrånvaro på grund av utfrysning eller mobbning. Dessutom gör det att obekväma arbetsuppgifter ofta faller mellan stolarna.

På det omvända sättet fungerar grupper med tydligt definierade roller. Istället för att lägga energi på konflikter sinsemellan kan alla koncentrera sig på att samarbeta för att uppnå gruppens gemensamma mål.

Att ge tydliga roller som teamledare innebär att definiera ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter. Du bör göra det skriftligen. Då kan du också följa upp och förändra när teamet, medlemmarna och målet förändras.

Om du är osäker på hur du ska fördela vissa ansvarsområden, var inte rädd för att diskutera med gruppen vad de tror.

3. Ge utrymme för olikheter

Riktigt framgångsrika team består av individer med olika styrkor, svagheter och erfarenheter.

Grupper på arbetsplatser består ofta av likar som funnit varandra. Som teamledare måste du våga frångå detta. Våga förnya gruppen. Stirra dig inte blind på att hitta gemensamma nämnare för blivande, nya gruppmedlemmar. Se istället till vilka olika egenskaper ditt team har nytta av.

Alla lag behöver olika individer. I ett fotbollslag behövs det både målvakt, mittfältare, backar och forwards. I ett arbetslag behövs det pådrivare, administratörer, visionärer och ledare.

4. Skapa gemenskap

En av de starkaste drivkrafterna hos människan är känslan av gemenskap. Om du kan skapa ett team som ger den gemenskapen ger det ett engagemang som gör er oslagbara.

Hitta på saker tillsammans som inte involverar jobbet, men som kräver samarbete. Det kan vara något så enkelt som ett parti kubb eller varför inte en aktivitet i skogen där gruppen ska ta sig över en flod med begränsade resurser?

Skapa band mellan gruppens medlemmar och lär dem att samarbeta som ett team.

5. Sporra till framgång

Framgång föder framgång heter det. Uppmuntra gruppen att tänka i framgångstermer och målbilder. Berätta varför det är bra att ni ska uppnå målet. Vad händer när ni gjort det? På vilket sätt är det bra och för vem? Våga bli uppeldade och fira över en framgång ni gemensamt nått. På så sätt kommer alla komma ihåg den positiva och härliga känsla det innebär att uppnå ett mål, när ni kämpar för att uppnå nästa.

Bonustips: Utveckla dig själv och teamet.

För att skapa ett vinnande team räcker det inte med att ha viljan eller veta i teorin hur man gör. Du bör försöka ta till dig kunskapen så att den sitter i ryggmärgen. Alla framgångsrika teamledare har en upptränad inre kompass för vad som krävs i varje unik situation som kan uppstå. Var inte orolig, som allt annat är det en fingertoppskänsla du också kommer få genom erfarenhet, lyhördhet och träning. Med rätt kunskaper och färdigheter kan du också uppmuntra teamet att utvecklas och pröva nya vägar till framgång.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert
Relaterade utbildningar

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: