Sluta vara duktig och börja verka genom andra!

Har du en ledarroll? Grattis! Känner du dig ofta otillräcklig –  bordet fullt med saker och vet inte riktigt i vilken ände du ska börja i? Då vill jag dela med mig av mina tankar i egenskap av VD.

Det ställs höga krav på ledare i form av att de ska kunna och göra väldigt mycket.

De egna kraven på sig själv som ledare stämmer inte alltid överens med organisationens och personalens förväntningar. Man har ofta glömt uttala vad man egentligen förväntar sig av ledare i organisationen.

Det en ledare ska vara bra på – och det som företaget tjänar pengar på – är inte alltid det en ledare tror att de ska vara.

”Jag är ju bra på det jag gör, så den inställningen kommer göra att jag blir en bra ledare”

Bara för att en person är bra på sitt jobb, drar man kopplingen att de också ska vara bra ledare och det stämmer oftast inte.

De som får en ledarroll är oftast duktiga på det de gör. De är vana vid att kunna själva, göra själva och ha rätt svar. När problem uppstår kavlar de upp ärmarna och gör. Det sker automatiskt, utan att vi ens tänker på det.
Att vara ledare innebär det omvända – att verka genom andra, leda genom andra och lyckas genom andra. Att få andra att fatta rätt beslut och inte själv ha svaret på alla frågor.

Däri ligger en av de allra största utmaningarna med ledarskapet. Det innebär att vi som ledare behöver träna på att bryta ett beteende som vi tränats och fostrats i redan från barnsben, hela vägen genom skolan och högre utbildning. Det är vår individuella prestation och det vi gör som betyder något och som premieras, inte i vilken utsträckning vi får studiekamraten att växa och lyckas på sin tenta.

Att vara ledare är att våga verka genom andra. Det låter banalt men är oerhört viktigt. Har du ett beteende du är van  vid som du fostrats i hela  livet, behöver du träna på att hitta ett annat beteende.

”Om jag bara blir som X så blir allt bra”

Ibland har man ju en bild av en ledarguru som kan agera förebild – ”En sån här person vill jag bli”. Det fungerar inte alltid, eftersom du inte ser hela personen och vad som ligger bakom att en person fungerar på ett visst sätt utan bara de delar som syns. Därför är det viktigt att du behåller det som är du samtidigt som du vågar leda och visa vägen och göra det som krävs av en chef i er organisation – sätta upp mål, budget, följa upp.

”Ligger ansvaret bara på mig?”

Ledare har ibland, men inte alltid, det interna stödet för sitt uppdrag. Att iinnebär att de inte fått förutsättningarna för att genomföra sitt uppdrag på ett bra sätt. Det finns inte tydliga förväntningar, de har inte alltid mandatet – speciellt första linjens chefer, de har inte alltid de tidsmässiga förutsättningarna  att göra resan från specialisten till ledaren och de har sällan utbildning i att verka genom andra.

Du kan!

Jag tror att alla kan bli ledare men det krävs hårt jobb, tjockt pannben och en öppenhet för att våga göra något annat än man är van i sin tidigare yrkesroll. Och även en stor portion mod att våga vara tydlig kring ramen – gentemot både personal och övriga organisationen.

Så du kan , och det krävs saker av dig själv och av organisationen för att du ska komma dit.

Det du kan göra är att se till att du får rätt stöd,, fungera igenom vad som krävs för att vara en bra ledare i den organisation du jobbar i och om det sammanfaller med det du vill och kan bli inom ramen för den du är.

Så att du kan bli den ledare som medarbetarna vill ha och organisationen förtjänar.

Med rätt stöd och rätt inställning så går det. Vad är ditt nästa steg på din ledarresa?

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: