Forskning visar att ledare som tänker och agerar från samma antaganden och beteenderepertoarer de har använt i flera år är benägna att stagnera och underprestera. Att lära sig nytt och fortsätta utvecklas är avgörande om du vill möta livets utmaningar och ta tillvara på karriärmöjligheter.
Men att lära nytt tar på krafterna. Bokstavligt talat för att hjärnan slukar energi för att den måste göra nya kopplingar och ta till sig ny information. Bildligt talat för att när vi lär oss nytt och ska få in nya vanor och beteenden så känns det oftast obekvämt för att det just är något nytt kroppen och hjärnan inte är van vid. Som David Peterson, chef för coaching och ledarskap på Google uttrycker det, ”att hålla sig inom sin komfortzon är ett bra sätt att förbereda sig för idag, men det är ett fruktansvärt sätt att förbereda sig för morgondagen.”
För att rusta dig för morgondagen och få ut ännu mer av livet och din profession bör du utveckla din förmåga att lära och befinna dig utanför din komfortzon. Här är några tips på hur du gör det.
Var nyfiken och uppmärksam på vilka ursäkter du använder för att undvika situationer som är utanför din komfortzon. Fråga dig själv om de är legitima. För att lära och utvecklas i våra jobb och karriärer måste vi konstant möta situationer som tar oss utanför vår komfortzon. Brist på hjälpande verktyg och mod kan göra att vi går miste om viktiga möjligheter för befordran, nya karriärmöjligheter eller spännande uppgifter.
Lär dig mer om ditt eget ledarskap och om andra, i vår påbyggnadsutbildning Certifierad ledare 2.0.
Om du har förhållningssättet att det alltid finns mer att lära sig och du omfamnar lärandeprocessen av att röra sig i ovant och främmande territorium, så kan du frigöra ditt tänkande, lösa upp dina rädslor för misslyckanden, och driva din framgång framåt. Livet är ett ständigt experimenterande så varför inte testa något nytt idag? Om vi aldrig testar något nytt så finner vi heller inget nytt. Du kan skydda dig själv genom att vara ärlig med att det är ett test och att det ska utvärderas, fungerade det inte så är det bara att återgå till det gamla.
Hur fungerade det här tycker du?
Feedback är en nyckel till framgång då du får andras perspektiv på hur du eller något uppfattas och kan bli bättre. Fråga efter feedback och kollegors perspektiv, det stärker även er arbetsrelation i förtroendet att bidra till varandras utveckling. Feedback kan och bör endast ges på ett beteende, och utgår från personens personliga upplevelse. Det är viktigt att du som mottagare förstår feedbacken så fråga in till den så att du förstår.
I utbildningen Effektiv kommunikation lär du dig att nå framgång med bättre kommunikation.
Vad fungerade bra? Vad fungerade mindre bra? Vad ska jag göra mer av?”
Reflektion har en nyckelroll inom lärande, och forskning visar på att de som systematiskt reflekterar över arbetsprestation och händelser stärker lärandet markant och synliggör förbättringsmöjligheter. Utveckla en vana av att fråga dig själv ”vad lärde jag mig av det här?” och ”vad ska jag göra annorlunda eller mer av?”. Om ni ska utvecklas som grupp, team eller företag så reflektera kollektivt så får ni många värdefulla perspektiv och ökad förståelse och utveckling av ert samarbete och situation.
Ofta tenderar vi att sätta för stora mål som gör att vi tappar motivationen på vägen och därav farten och ibland möjligheten att nå målet.
”Till sommaren ska jag ha världens grymmaste kropp – annars struntar jag i att träna!”
Ett mål är uppbyggt av flera delmål, så bryt ner målet och börja pricka av delmålen så du får motivationskickarna av att klara ett mål. Detsamma gäller din utveckling och läran, börja smått, det blir lättare att ta nästa steg när du testat och anammat ett första litet nytt steg. Om du har som mål att bli bättre på att ge feedback, välj ut en dag i veckan du ska ge någon feedback, när du fått in det som en vana utökar du det till två osv.
Eftersom lärande och utveckling innebär att känna igen och ändra automatiska rutiner och anamma nya, kan hjälpen av en coach vara värdefull. Coachning, som Peterson kallar det är ”den ultimata skräddarsydda lärande upplevelsen” eftersom att det hjälper personen förstå hur hen fungerar och kan arbeta bättre. Om det inte finns möjlighet att skaffa en coach så kan det vara värdefullt att ta hjälp av en kollega och bli utvecklings-buddies där ni hjälper varandra utvecklas genom diskussion, dialog, reflektion och coachning. När du lyfter en annan så lyfter du indirekt dig själv.
Du kommer misslyckas och göra fel, och det är helt okej. Det är faktiskt mer än okej, det är precis så det ska vara när vi lär oss. När man testar något nytt så är det självklart att det inte alltid blir rätt från början. Precis som när du lär dig cykla eller en ny sport, när du ramlar så vet kroppen nästa gång vad den ska göra mindre eller mer av. Dessutom, vad är det värsta som kan hända? Mer erfarenhet att lära sig av som kan bidra till framtida situationer? Just precis. För vi är ständigt i en lärande process, det handlar mest om att bli mer medveten om det och ta vara på den fantastiska möjlighet det kan bidra till.
Ut och ramla, reflektera och innovera!
Vi finns alltid här och stöttar och hejar på.
Med varma hälsningar,
Din lärande PT
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!