Så håller du riktigt bra utvecklingssamtal

Ett välplanerat utvecklingssamtal är ett riktigt vasst verktyg för att öka motivationen, effektiviteten och arbetsglädjen hos dina medarbetare. Dessutom ett ypperligt tillfälle att stärka ert samarbete. Väl värt att avsätta tid för alltså – minst en gång per år men gärna oftare.

Utvecklingssamtal mall

 

 

 

 

 

 

 

 

I den här artikeln går vi igenom några punkter som är bra att tänka på, oavsett om du hållit hundra medarbetarsamtal tidigare eller om du söker inspiration inför ditt första.

Ett bra utvecklingssamtal kan delas in i tre faser

Backspegeln. Vad har hänt från förra samtalet och hur väl har målen uppnåtts?
Nutid. Hur ser situationen ut idag?
Framtid. Blicka framåt, vad vill vi göra? Vad behöver vi göra? Vad finns det för mål, krav, förväntningar och stöd? Aktuella arbetsuppgifter, arbetssituation, utvecklingsmöjligheter och kompetensutveckling.

Inför utvecklingssamtalet – tänk på det här

1. Skapa en dialog och utveckla ditt lyssnande

Ett riktigt bra utvecklingssamtal är ett ömsesidigt utbyte mellan medarbetare och chef. Släpp rollen som intervjuare och fokusera på svaren istället för på frågorna. Som chef är det viktigt att du lyssnar och att du både kan ge och ta kritik på ett konstruktivt sätt. Känns det svårt i praktiken? Kolla in vår utbildning Effektiv kommunikation.

2. Lämna ut frågeställningar före samtalet

Att båda parter är förberedda är en förutsättning för att samtalet ska ge något. Se till att medarbetaren i god tid får ett antal frågor som ska besvaras innan samtalet. Här kan du ladda ner en utvecklingssamtal mall Be gärna medarbetaren att formulera egna viktiga punkter också.

3. Välj rätt mötesmiljö

Håll mötet på neutral mark om det är möjligt. Att ses på chefens kontor kan skapa obalans och sämre förutsättningar för öppen dialog.

4. Sätt ram och struktur för utvecklingssamtalet

Inled mötet med att sätta ramar och struktur. Som till exempel att det är ett gemensamt samtal med gemensamt ansvar. Stäm av era förväntningar, var tydliga med hur lång tid ni har på er, och se till att inga telefoner, mejlpling eller kollegor stör.

5. Använd gärna en checklista

När du har punkterna framför dig på bordet kan du fokusera helt på er dialog.

6. Gör en handlingsplan

Avsluta samtalet med att göra en individuell handlingsplan för medarbetaren. Du kan till exempel använda den som finns sist i vår mall för utvecklingssamtal.

7. Se till att beslut följs upp och löften infrias

Summera vad ni kommit fram till under samtalet och var tydlig med hur planen framåt ser ut. Förklara hur du kommer att gå vidare med eventuella frågor eller kritik som kommit upp. Innan ni avslutar ert möte, boka in ett uppföljningssamtal om det skulle behövas.

8. Håll utvecklingssamtal minst en gång per år

Ofta håller man utvecklingssamtal en gång per år. Kanske är det därför det kan kännas så högtidligt och dramatiskt? Fundera på om det är ett bra intervall för er, eller om ni har möjlighet och behov av tätare avstämningar. Det kan variera, till exempel beroende på hur länge medarbetaren haft sin roll.

 

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Framgångsmagasinet

Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: