Tips för att få jobb via filmad CV

I en artikel i DN skrivs om filmade CVn – så kallad Visumé – som en het rekryteringsmetod. Att du visar din personlighet med en kortfilm som beskriver dig själv.

I artikeln beskrivs ett företag som driver hela processen men som sökande behöver du inte vänta på att din drömarbetsgivare börjar med video-CV. Ta saken i egna händer och skicka in en film. Du kommer garanterat sticka ut jämfört med de andra sökandena.

Vi har en hel del erfarenhet av att filma personer, bland annat i våra kurser i presentationsteknik. Den första responsen brukar vara obehag över att behöva se och höra sig själv. Efter några minuters perspektiv slås de flesta av att de ter sig mycket bättre än de tidigare trodde. När vi dessutom tränar på vissa moment blir det också väldigt lätt att se den klara förbättringen – både i framträdandet och den röda tråden. Många känner sig så bekväma att de fortsätter filma sina framträdanden efteråt, så de kan fortsätta utvecklas.

Några snabba tips för dig som funderar på att använda video-CV;

1. Håll ögonkontakt med kameran, le och tänkt dig att du pratar med någon du tycker mycket om. Har du svårt att få det att fungera, be någon ställa sig precis bakom kameran så du har en människa du pratar med medan du filmas. Viktigt är att du då inte tittar UPP på denna person, utan att det ser ut som om du tittar in i kameran.

2. Skriv ett stolpmanus, med en bra inledning, några intresseväckare under resans gång samt en bra avslutande krok. Hitta ett bra flow, så du inte behöver staka dig eller titta åt ett annat håll för att leta ord.

3. Träna framför spegeln

4. Använd kroppsspråket – dina händer framförallt.

5. Väv in information om själva arbetsplatsen & tjänsten. Vad är det som lockar hos det företaget.

6. Krydda gärna med citat från tidigare chefer, kunder, samarbetspartners eller liknande som beskriver dig.

7. Slappna av och ha kul! Försök göra nåt riktigt roligt precis innan, som ger energi, så du tar med dig energin i filmen.

8. Less is more – 1-2 minuter räcker långt. Satsa hellre på att få fram din personlighet än att sträckläsa hela din meritförteckning.

9. Avsluta med en cliffhanger som skapar intresse för att höra mer. ”Är du nyfiken på vad jag skulle göra för att skapa merförsäljning i rollen som kundserviceansvarig, hör av dig så berättar jag gärna mer.”

Relaterade kurser: Presentationsteknik & retorik, Rekrytera rätt

Länk till artikeln i DN

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: