fbpx

Så lyckas ni bäst med kompetensutvecklingen

Att investera i kompetensutveckling kan göra hela skillnaden för er organisation. Men det finns några fallgropar som ni bör undvika när ni går på jakt efter utbildning. Ta del av våra bästa knep för att lyckas med er nästa utbildningsinsats.

Löpande kompetensutveckling är en avgörande framgångsfaktor för både anställda och arbetsgivare – Framfot företagsutbildning

De allra flesta tycker det är roligt och spännande att gå en utbildning. Det kan vara ett välkommet avbrott från jobbvardagen och ge en massa nya insikter och inspiration. Men för att en utbildning verkligen ska vara kompetensutvecklande och leda till en varaktig förändring krävs mer än att det blir en trevlig och positiv upplevelse för medarbetaren. (Även om eftermiddagsfika de luxe och trevlig hotellövernattning inte ska underskattas ?)

Läs mer om våra utbildningspaket – en smart lösning för er som vill förköpa utbildningsdagar och själva bestämma när ni använder tillfällena.

Kompetensutveckling blir avgörande

Med dagens snabba förändringstakt är löpande kompetensutveckling en avgörande framgångsfaktor för både anställda och arbetsgivare. Undersökningar visar att de unga generationerna har högre förväntningar på lärande miljö och möjligheter till personlig utveckling jämfört med tidigare generationer. Här läser du mer om hur du lockar millennials.

Ur ett arbetsgivarperspektiv är det minst lika viktigt att utbilda sina medarbetare för att behålla sin konkurrenskraft. Samtidigt visar en undersökning från Unionen att det är få privattjänstemän som får den kompetensutveckling som de behöver.

De organisationer som kan erbjuda de bästa möjligheterna för utveckling kommer lättare kunna behålla sina talanger. Vet du hur mycket det kostar att tappa en medarbetare? Här får du svaret.

Men hur säkerställer man att utbildningsinsatserna blir den investering som behövs?

Det finns några saker att tänka på innan man köper en utbildning – förutom självklarheter som referenser, pris, utbildarkompetens och andra hygienfaktorer. Här bjuder vi på våra bästa råd för hur ni undviker fallgroparna och istället får ut maximalt av utbildningsinsatserna.

Sätt en kompetensplan och se till att ni utvecklar er personal på rätt sätt. Kolla in utbildningen Talent Management i praktiken.

7 tips för att lyckas med er kompetensutveckling

1. Vad är syftet med utbildningen?

Vet du eller dina medarbetare vad de vill utbilda sig inom? Bra! Men många har också en väldigt tydlig föreställning om innehåll och praktiskt upplägg på utbildningen.

Vårt råd är att istället fokusera på målet med kompetensutvecklingen. Vad ska utbildningen leda till? Vilken skillnad vill ni uppleva efter utbildningen? Om det finns mål och syfte med insatsen är det lättare att veta om ni träffar rätt – precis som i alla projekt.

Anlita utbildningsföretag och konsulter som ställer frågor kring era långsiktiga mål. Sådana som inte bara strävar efter att få bra utvärderingar utan vill hjälpa er nå era mål och skapa resultat.

2. Vilka är ni som har behov av utbildning?

Fundera på om det är en, två eller flera personer på företaget som har behov och möjlighet att gå en utbildning. Vilka verktyg är det ni saknar i dagsläget? Vilken typ av utbildning passar er bäst – en öppen utbildning i något specifikt ämne eller kanske en företagsanpassad aktivitet som kan hjälpa er att nå målet? Är du osäker, gå direkt till nästa punkt.

Här kan du låta dina medarbetare göra en utbildningsanalys för att se vilket som är det bästa utvecklingssteget för dem. 

3. Använd leverantörens erfarenheter

Företag som arbetar professionellt med utbildning och kompetensutveckling har ofta massor av erfarenhet kring vilka praktiska verktyg som fungerar och vad som är bra att tänka på.

Använd den erfarenheten för att skapa en så bra insats som möjligt för er utifrån vad ni behöver. Det ökar sannolikheten att ni får det ni vill ha och spar dessutom tid för er del. Det är ju leverantörens jobb att kunna presentera den lösning som är bäst för er.

4. Är modeller och metoder relevanta och användbara?

Kontrollera att utbildningen är uppbyggd på aktuell och relevant forskning. Sånt brukar ofta framgå i recensioner eller så kan du kolla med någon som redan gått utbildningen. Minst lika viktigt är att utbildaren har kompetens att värdera och paketera fakta pedagogiskt, så att utbildningen leder till kompetensutveckling på riktigt.

5. Ingår både teori och praktiska övningar?

De mest givande utbildningarna brukar vara de som varvar teori med praktiska övningar.

Att sitta i två dagar och lyssna på de teoretiska grunderna i ämnet retorik skapar ingen ny Obama. För att bli riktigt vass på något behöver du omsätta de allmänna teorierna till praktiska verktyg som fungerar i din vardag. Gå från teori till handling och öva, öva, öva.

6. Koppla ihop kompetensutveckling och er interna verklighet

En viktig framgångsfaktor är att se kompetensutveckling som något ständigt pågående och långsiktigt. För att ni ska fortsätta att utvecklas behöver det finnas ett internt engagemang för just utveckling.

Att skicka första linjens chefer på utbildning är bra, men att låta dem föra dialog med sina närmsta chefer både före och efter utbildningen ger ännu bättre effekt. I såna samtal är det viktigt att sätta upp gemensamma förväntningar på både individ och utbildning. Det gör det också mycket enklare att följa upp insatsen.

Ett bra tips är att delta i utbildningar för att hämta inspiration kring praktiska verktyg som chefshandböcker, mallar, stödverktyg och annat som hjälper till att få bra saker att hända.

7. Mät och följ upp utbildningen

Det här är ett viktigt moment! Hitta sätt att utvärdera och mäta det ni gör – både före och efter utbildningen. Tänk på utbildningsinsatsen som om den vore ett träningsupplägg för till exempel löpning. Gav det här sättet att arbeta bättre resultat? Bra, då gör vi mer av det! Inte? Då behöver vi hitta nya verktyg att arbeta med.

Stort lycka till! 

Här kan du se vårt utbud av populära utbildningar. Har du frågor och funderingar? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

FLER LÄSTIPS FÖR DIG:

5 punkter för lyckad Talent Management

Så lockar du generation Y och får dem att stanna

Personlig effektivitet – 8 tips som funkar

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: