Så lyckas du med er kompetensutveckling

Att investera i kompetensutveckling kan göra hela skillnaden för er organisation. Det är vi 100% säkra på. Men det finns några fallgropar som du bör undvika när du går på jakt efter utbildning. Ta del av våra bästa knep – så att ni lyckas med er nästa utbildningsinsats. 

Kompetensutveckling_Utbildning_FramfotSå du har kommit till punkten ”utbildning” på att göra-listan.
Hur är känslan nu? Är utveckling av din eller andras kompetens ett nödvändigt ont: ytterligare en tidstjuv, en bula på vägen mot era mätbara mål? Är det dags för efterlängtad flykt från kontoret, kanske med guldkant som hotellövernattning och delicatoboll till klockan tre-fikat? Eller ser du fram emot ett energitillskott och en språngbräda mot nästa framgång i din yrkesroll?

Undvik fallgroparna
Att investera i kompetensutveckling kan göra hela skillnaden för er organisation. Det är vi 100% säkra på. Men det finns några saker som du bör undersöka innan du köper utbildning nästa gång -förutom självklarheter som referenser, pris, utbildarkompetens och andra hygienfaktorer. Här bjuder vi på våra bästa råd för att du ska undvika fallgroparna och få ut det du vill ha av er kompetensutveckling.

1) Vad är syftet, vad ska utbildningen leda till?

Ofta möter vi personer som bestämt vet inte bara vad de vill utbilda sig i, utan också hur innehåll och praktiskt upplägg på utbildningen ska se ut. Vi vill gärna vända på steken och be dig att istället fundera på vilka målen med er tänkta kompetensutveckling är. Vilken skillnad vill ni uppleva efter utbildningen? Om det finns mål och syfte med insatsen är det lättare att veta om ni träffar rätt – precis som i alla projekt.

2) Vilka är ni som har behov av utbildning?

Fundera på om det är en, två eller flera på företaget som har behov och möjlighet att gå en utbildning. Vilka verktyg är det ni saknar i dagsläget? Är det en öppen utbildning i något specifikt ämne som passar er bäst, eller är det en företagsanpassad aktivitet som kan hjälpa er att nå målet? Är du osäker – gå direkt till punkt 3.

3) Använd leverantörens erfarenheter

Företag som arbetar professionellt med utbildning och kompetensutveckling har ofta massor av erfarenhet kring vilka praktiska verktyg som fungerar och vad som är bra att tänka på. Använd den erfarenheten för att skapa en så bra insats som möjligt för er utifrån vad ni behöver. Det ökar sannolikheten att ni får det ni vill ha och spar dessutom tid för er del. Det är ju leverantörens jobb att kunna presentera den lösning som är bäst för er.

4) Kolla att teorier och modeller är relevanta – och användbara

Kontrollera att utbildningen är uppbyggd på aktuell och relevant forskning. (Sånt brukar ofta framgå i recensioner, kanske kan du kolla med någon som redan gått utbildningen?). Minst lika viktigt är att utbildaren har kompetens att värdera och paketera fakta pedagogiskt, så att utbildningen leder till kompetensutveckling på riktigt. Att sitta i två dagar och lyssna på de teoretiska grunderna i ämnet retorik skapar ingen ny Obama. För att bli riktigt vass på något behöver du omsätta de allmänna teorierna till praktiska verktyg som fungerar i din vardag. Gå från teori till handling och öva, öva, öva!

5) Kompetensutveckling behöver uppmuntras internt

En viktig framgångsfaktor är att se kompetensutveckling som något ständigt pågående och långsiktigt. För att ni ska fortsätta att utvecklas behöver det finnas ett internt engagemang för just – håll i dig nu – utveckling. Att skicka första linjens chefer på utbildning är bra, men att låta dem föra dialog med sina närmsta chefer både före och efter utbildningen ger ännu bättre effekt. I såna samtal är det viktigt att sätta upp gemensamma förväntningar på både individ och utbildning. Det gör det också mycket enklare att följa upp insatsen.

Ett bra tips för ledare är att delta i utbildningar för att hämta inspiration kring praktiska verktyg som chefshandböcker, mallar, stödverktyg och annat som hjälper till att få bra saker att hända.

6) Mät och följ upp utbildningen

Att en viss grupputvecklingsmodell ska vara suverän enligt forskning räcker inte. Det viktiga är ju att den grupputvecklingsmodellen passar just er verksamhet och är praktiskt användbar. Tänk på utbildningsinsatsen som om den vore ett träningsupplägg för till exempel löpning. Hitta sätt att utvärdera och mäta det ni gör – både före och efter utbildningen. Gav det här sättet att arbeta bättre resultat? Bra – då gör vi mer av det! Inte? Då behöver vi hitta nya verktyg att arbeta med.

Investera tid och pengar i det just ni behöver
Att investera i en utbildning är inte bara att köpa en trevlig och positiv upplevelse. Om det är vad ni behöver är det bättre att investera i en kickoff eller en gruppresa. Utbildning ska leda till kompetensutveckling, och lyckad kompetensutveckling leder till varaktig förändring. På så vis går det att motivera den investering som krävs i både tid och pengar – hur liten eller stor den än är.

Om du vill ha inspiration eller veta mer om hur vi tänker: läs mer här, eller se vår film.

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: