Att investera i kompetensutveckling kan göra hela skillnaden för er organisation. Men det finns några fallgropar som ni bör undvika när ni går på jakt efter utbildning. Ta del av våra bästa knep för att lyckas med er nästa utbildningsinsats.
De allra flesta tycker det är roligt och spännande att gå en utbildning. Det kan vara ett välkommet avbrott från jobbvardagen och ge en massa nya insikter och inspiration. Men för att en utbildning verkligen ska vara kompetensutvecklande och leda till en varaktig förändring krävs mer än att det blir en trevlig och positiv upplevelse för medarbetaren. (Även om eftermiddagsfika de luxe och trevlig hotellövernattning inte ska underskattas).
Med dagens snabba förändringstakt är löpande kompetensutveckling en avgörande framgångsfaktor för både anställda och arbetsgivare. Undersökningar visar att de unga generationerna har högre förväntningar på lärande miljö och möjligheter till personlig utveckling jämfört med tidigare generationer. Här läser du mer om hur du lockar millennials.
Ur ett arbetsgivarperspektiv är det minst lika viktigt att utbilda sina medarbetare för att behålla sin konkurrenskraft. Samtidigt visar en undersökning från Unionen att det är få privattjänstemän som får den kompetensutveckling som de behöver.
De organisationer som kan erbjuda de bästa möjligheterna för utveckling kommer lättare kunna behålla sina talanger. Vet du hur mycket det kostar att tappa en medarbetare? Här får du svaret.
Men hur säkerställer du att utbildningsinsatserna får den effekt som ni önskar och behöver?
Det finns några saker att tänka på innan du köper en utbildning – förutom självklarheter som referenser, pris, utbildarkompetens och andra hygienfaktorer. Här bjuder vi på våra bästa råd för hur ni undviker fallgroparna och istället får ut maximalt av utbildningsinsatsen.
Vet du eller dina medarbetare vad de vill utbilda sig inom? Bra! Men många har också en väldigt tydlig föreställning om innehåll och praktiskt upplägg på utbildningen.
Vårt råd är att istället fokusera på målet med kompetensutvecklingen. Vad ska utbildningen leda till? Vilken skillnad vill ni uppleva efter utbildningen? Om det finns mål och syfte med insatsen är det lättare att veta om ni träffar rätt – precis som i alla projekt.
Anlita utbildningsföretag och konsulter som ställer frågor kring era långsiktiga mål. Sådana som inte bara strävar efter att få bra utvärderingar utan vill hjälpa er att nå era mål och skapa resultat.
Fundera på om det är en, två eller flera personer på företaget som har behov och möjlighet att gå en utbildning. Vilka verktyg är det ni saknar i dagsläget? Vilken typ av utbildning passar er bäst – en öppen utbildning i något specifikt ämne eller kanske en företagsanpassad aktivitet som kan hjälpa er att nå målet? Är du osäker, gå direkt till nästa punkt.
Företag som arbetar professionellt med utbildning och kompetensutveckling har ofta massor av erfarenhet kring vilka praktiska verktyg som fungerar och vad som är bra att tänka på.
Använd den erfarenheten för att skapa en så bra insats som möjligt för er utifrån vad ni behöver. Det ökar sannolikheten att ni får det ni vill ha och spar dessutom tid för er del. Det är ju leverantörens jobb att kunna presentera den lösning som är bäst för er.
Kontrollera att utbildningen är uppbyggd på aktuell och relevant forskning. Sånt brukar ofta framgå i recensioner eller så kan du kolla med någon som redan gått utbildningen. Minst lika viktigt är att utbildaren har kompetens att värdera och paketera fakta pedagogiskt, så att utbildningen leder till kompetensutveckling på riktigt.
De mest givande utbildningarna brukar vara de som varvar teori med praktiska övningar.
Att sitta i två dagar och lyssna på de teoretiska grunderna i ämnet retorik skapar ingen ny Obama. För att bli riktigt vass på något behöver du omsätta de allmänna teorierna till praktiska verktyg som fungerar i din vardag. Gå från teori till handling och öva, öva, öva. HÄR kan du läsa mer om Framfots SPRINT-metodik, som bygger på just det där med praktisk träning.
En viktig framgångsfaktor är att se kompetensutveckling som något ständigt pågående och långsiktigt. För att ni ska fortsätta att utvecklas behöver det finnas ett internt engagemang för just utveckling.
Att skicka första linjens chefer på utbildning är bra, men att låta dem föra dialog med sina närmsta chefer både före och efter utbildningen ger ännu bättre effekt. I såna samtal är det viktigt att sätta upp gemensamma förväntningar på både individ och utbildning. Det gör det också mycket enklare att följa upp insatsen.
Ett bra tips är att delta i utbildningar för att hämta inspiration kring praktiska verktyg som chefshandböcker, mallar, stödverktyg och annat som hjälper till att få bra saker att hända.
Det här är ett viktigt moment! Hitta sätt att utvärdera och mäta det ni gör – både före och efter utbildningen. Tänk på utbildningsinsatsen som om den vore ett träningsupplägg för till exempel löpning. Gav det här sättet att arbeta bättre resultat? Bra, då gör vi mer av det! Inte? Då behöver vi hitta nya verktyg att arbeta med.
Stort lycka till!
Här kan du se vårt utbud av populära utbildningar. Har du frågor och funderingar? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.
FLER LÄSTIPS FÖR DIG:
5 punkter för lyckad Talent Management
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!