fbpx

Tufft ledarskap

En del chefer tycker att de mjuka delarna av ledarskap är för mesigt. Varför lägga tid på motivation och känslor när man kan peka med hela handen?

Låt oss förklara varför hårda tag inte är så hårda och mjuka tag egentligen är rätt tufft;

– Det tuffaste du kan göra är att låta andra ta ansvar för sina handlingar. Det är mycket mer ansträngande att själv tvingas tänka ut en lösning än att få en serverad. Oavsett vilken bransch så har du nytta av självgående och tänkande individer. Ta en sådan sak som bra bemötande av en missnöjd kund. Vill du ha personal som känner att det enda de förväntas göra är att följa beskriven procedur eller som känner ett ansvar för att se till att kunden blir nöjd?

– Om du inte bryr dig om din personal, så kan du inte räkna med att din personal bryr sig om dig.

– Som chef gillar du förmodligen att nå målen. Kanske är du ibland frustrerad över att personalen inte är lika naturligt intresserade av det. Tänk då att det finns förmodligen en anledning till att du är chef och din personal inte är det. Ditt intresse att uppnå resultat kan ju vara en sådan sak som bidragit. Då gäller det också att förstå att det som driver dig inte nödvändigtvis driver din personal. Så intresse för känslor och en djupare förståelse av andra, gör det också lättare att förstå andras drivkrafter. Med den förståelsen har du lättare att motivera andra – så att du slipper försöka göra allt själv.

– Det finns tillfällen när ett extremt dirigerande ledarskap är helt rätt – när det brinner, vid olyckor eller katastrofsituationer där det riskerar uppstå fara för liv och lem. Då finns inte tid för annat. Nya uppgifter ökar också behovet av styrning. Men den som använder den ledarstilen till vardags, är lika tuff som en curlingmamma. De tar nämligen ifrån personalen ansvaret att vara självgående. Det är ju skönt för dem, för det gör det lätt att låta någon annan driva allt jobbigt utvecklingsarbete.

– Avslutningsvis, ett citat från en hård rackare;

”Att slå nån över huvudet är inte ledarskap, det är misshandel” Sagt av general Dwight D Eisenhower.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: