Varannan chef ser en utmaning i att hjälpa medarbetarna att ta eget ansvar.

Ett av Sveriges främsta utbildningsföretag, Framfot företagsutbildning i Stockholm, satsar 2011 på att hjälpa chefer att hantera sina utmaningar med att få medarbetarna att ta eget ansvar. En djupintervju med 276 svenska chefer gjord av Framfot visar att 55 procent av cheferna helt fritt uttrycker att det är svårt att få personalen att ta eget ansvar.

– Det ställs höga förväntningar på dagens svenska chefer inte minst gällande svårigheter som att hantera individualister, få tiden att räcka till eller tvivlet att inte vara bestämd nog säger Erik Sjögren,VD på Framfot företagsutbildningar, därför tar vi på Framfot ett krafttag för att bidra med utveckling och innovation i chefskapet.

Dagens svenska chefer har en komplex funktion att fylla och förväntas agera trollkonstnärer i det dagliga arbetet. Förutom förmågan att implementera vision, värdeord och måluppfyllnad tillsammans med sina medarbetare så innehåller chefskapet roller som chefrollen, ledarrollen och coachrollen. Chefens självbild och självinsikt kan vara avgörande för hur ledarskapet ska uppfattas, av dem själva och inte minst av omgivningen. Det behöver tydliggöras vilka förväntningar som ställs från medarbetarnas håll, ledning och inte minst vilka förväntningar cheferna har på sig själva.

– Många av våra chefer uttrycker att de inte räcker till trots att de arbetar hårt. De ser en utmaning i att få sin personal att ta eget ansvar, hitta motivation och hålla engagemanget uppe, säger Erik Sjögren. Framfot har utvecklat metoder och processer som stödjer och hjälper chefer i ledarskapet, syftet är att inge styrka och trygghet när de utövar sitt ledarskap i vardagen.

Chefer som plågas av att inte räcka till eller att genomskådas som en bluff är heller inte något nytt, fenomenet myntades redan på 1970-talet av två amerikanska psykologer och benämns på engelska som ”Imposter syndrom”. Det kan vara en påtvingad känsla av att inte duga och att inte räcka till som tär på chefens självkänsla. Många chefer bär också på en känsla av att deras prestationer bara är en slump.

– Vi på Framfot har chefer från alla typer av branscher, i alla åldrar och av båda könen. Vi kan se en ökad efterfrågan på utbildningar inom ledarskap, kommunikation och annat som rör chefskapet, säger Daniel Sundin, säljansvarig på Framfot. De behov våra kunder uttrycker möter vi genom att erbjuda både anpassade och öppna utbildningar på flera nivåer. Chefer ska kunna leda andra och fatta beslut, det kräver insikt, erfarenheter och ansvarsförmåga.

Fler svenska chefer får chansen att stärka sitt chefskap med Framfots nya satsning. För ett och ett halvt år sedan var trenden en helt annan, då låg fokus på att skapa förståelse för förändringar, hantera kriser samt att lyckas skapa motivation trots tuffa tider. Krisen är nästan helt orepresenterad idag. Snarare visar Framfots djupintervjuer att det är större utmaningar idag kring hur chefen ska hantera en rejäl överbelastning.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: