Vi hör fel när vi helst vill höra rätt

Vi hör det vi vill höra. Och det är vår vilja att omedelbart förstå som ofta ligger bakom felhörningar och därigenom missförstånd.

Det kom Per Linell, senior professor i kommunikation vid Göteborgs universitet, fram till när han analyserade 220 felhörningar som uppstått i samtal.

Tidigare språkforskning har uteslutande fokuserat på hur vi uppfattar ordens läte och inte tagit hänsyn till spontana feltolkningar. Den nya studien visar att de vanligaste förklaringarna till felhörningar är att man på grund av viljan att direkt förstå den andra parten gör en koppling till vad som sagts tidigare i samtalet, gör en rimlighetstolkning utifrån samtalsmiljö eller tycker sig höra något som man associerar till ett ämne som för närvarande är aktuellt.

Studien heter Mishearings are occasioned by contextual assumptions and situational affordances och finns publicerad i Language & Communication.

Vill du lära dig kommunicera mer framgångsrikt?

Läs mer om Framfots utbildningar inom kommunikation som får dig att nå ut med det du vill säga och undvika missförstånd.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: