Vi hör det vi vill höra. Och det är vår vilja att omedelbart förstå som ofta ligger bakom felhörningar och därigenom missförstånd.
Det kom Per Linell, senior professor i kommunikation vid Göteborgs universitet, fram till när han analyserade 220 felhörningar som uppstått i samtal.
Tidigare språkforskning har uteslutande fokuserat på hur vi uppfattar ordens läte och inte tagit hänsyn till spontana feltolkningar. Den nya studien visar att de vanligaste förklaringarna till felhörningar är att man på grund av viljan att direkt förstå den andra parten gör en koppling till vad som sagts tidigare i samtalet, gör en rimlighetstolkning utifrån samtalsmiljö eller tycker sig höra något som man associerar till ett ämne som för närvarande är aktuellt.
Studien heter Mishearings are occasioned by contextual assumptions and situational affordances och finns publicerad i Language & Communication.
Läs mer om Framfots utbildningar inom kommunikation som får dig att nå ut med det du vill säga och undvika missförstånd.
Ligg steget före med praktiska tips som du har direkt nytta av i din vardag
Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.
Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!