fbpx

”Viktigast är att koppla HR-frågorna till verksamheten”

Jenny Dahlqvist är HR-ansvarig på institutionen för Medicinsk Biokemi och Biofysik på Karolinska Institutet i Stockholm. Hon har arbetat med HR i cirka fem år och har en PA-utbildning från Göteborgs universitet. Framfot intervjuade Jenny för att ta reda på vilka frågor hon jobbar med, vilka utmaningar hon har och när hon känner att hon skapar mest nytta.

Vilka är dina viktigaste ansvarsområden som HR-ansvarig?
Det allra viktigaste är att koppla ihop HR-frågorna med verksamheten. HR ska inte vara en sido-funktion. Cheferna måste se värdet av det jag bidrar med. Jag är ensam i HR-rollen i en verksamhet med 350 anställda, så jag jobbar brett inom området. Det är fullt upp, vilket jag tycker är kul. Viktiga saker jag bidrar med är frågor kring anställning, arbetsrätt, karriärplanering och introduktion av nya medarbetare. Vi har många visstidsanställda forskare, varav många har internationell bakgrund, så jag hjälper till mycket kring rättigheter och skyldigheter kring anställningen.

Vilka är dina största utmaningar?
Det är att sälja in värdet av långsiktiga HR-frågor. Vår verksamhet styrs mycket utifrån tidsbegränsade forskningsanslag. Då kan det vara svårt att sälja in långsiktiga, strategiska frågor som man inte kan räkna hem direkt. HR är ju till stor del mjuka frågor och ses nog tyvärr fortfarande som humbug av en del. Det är pengar och budget som gäller. Jag brukar sälja in HR genom att peka på vikten av att vara en bra arbetsplats. Det ger alltifrån bra stämning, rykte och bra publicitet till möjligheter att attrahera talanger. Det påverkar hela verksamheten.

När känner du att du gör störst nytta i ditt jobb?
Störst nytta gör jag när jag bollar olika idéer eller utmaningar med en chef och hjälper dem att själva komma fram till lösningen. Hos oss är många nya i sin chefsroll och då hjälper jag till med personalfrågor och frågor kring ledarskapet. Jag jobbar också mycket med våra medarbetare och förklarar svensk arbetsrätt och hur en anställning fungerar. Då känner jag att jag skapar förutsättningar för en bra anställning och en bra verksamhet.

Vad är roligast i ditt jobb?
Roligast är det när jag ser de goda resultaten – att något jag slitit med verkligen blir bra. Jag trivs också med att jag har så stora kontaktytor mot organisationen. Jag jobbar ju dagligen med både chefer och medarbetare. Jag hade inte velat jobba bara strategiskt, för jag tror att man behöver ha en god kontakt med verksamheten för att verkligen bidra inom HR. Det är också roligt att sälja in både HR inom Karolinska Institutet och Karolinska Institutet till potentiella medarbetare.

Hur jobbar du med kompetensutveckling?
Det gör jag varje dag! För medarbetarna finns det internutbildningar och vi använder oss också av en del externa kurser. Jag tror att det är viktigt att känna att man utvecklas. Dels blir man bättre på sitt jobb, dels behövs energikicken. För min egen del handlar det mycket om att jag vill utmana mig själv. Dessutom behöver man följa med i utvecklingen inom sitt område och fylla på med kompetens inom till exempel arbetsrätt, nya sätt att rekrytera och liknande.  Min uppfattning är att statliga företag generellt är generösa med kompetensutveckling.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: