Nu får vi högsta betyg i pedagogik

Utmaningen för Brandskyddsföreningen Väst var att få fram sitt viktiga budskap och samtidigt engagera vitt skilda målgrupper i sina utbildningar. Tillsammans med Framfot anordnade verksamhetsledare Almina Catic utbildning i pedagogik för föreningens instruktörer. ”Nu får vi högsta betyg i pedagogik.” berättar Almina.

Jag vill också utbilda våra utbildare!

”Vi har samverkat med Framfot i flera år nu, och vi kommer definitivt att fortsätta med det.” säger Almina Catic, verksamhetsledare för Brandskyddsföreningen i väst när vi träffas en solig vårdag på Frölunda brandstation i utkanten av Göteborg.

”Det jag tycker är unikt med vår samverkan, och med Framfot, är att Framfot är inlyssnande, ödmjuka och följer oss i hela processen, men också att de utmanar oss som samverkanspart, så vi vågar pröva nya metoder i vårt arbete.”

Utbildningen har hjälpt oss våga testa nya metoder inom pedagogiken

”Att träna på nya pedagogiska metoder som man inte har testat förut tillsammans med sina kollegor kan verkligen vara en utmaning. Det blir personligt i det professionella, och man kan behöva gå utanför sin comfort zone. Men när man vågar utmana sig själv så blir man också tryggare i sin yrkesroll. Framfot får oss att tänka i nya banor som vi inte har tänkt i förut och det är utmanande för oss, men det är också det som gör att det blir en verklig utveckling.” säger Almina Catic.

Brandskyddsföreningen är en ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige genom opinionsbildning, utbildning och kampanjer. Brandskyddsföreningen Väst är en av 22 lokala föreningar och täcker in hela Göteborgsregionen utom Skaraborg. Föreningen håller utbildningar på skolor, universitet och kommuner och hos både små och stora organisationer inom näringslivet. De vitt skilda målgrupperna skapade utmaningar för Brandskyddsföreningens instruktörer och det var en av anledningarna som gjorde att Almina Catic drog igång utbildningsprojektet kring pedagogik med Framfot.

”Våra instruktörer jobbar inom räddningstjänsten och de har en gedigen kompetens inom sitt område, men för oss är det också jätteviktigt att instruktörerna vågar testa nya metoder och sätt att utbilda på. Och här vill jag lyfta vår samverkan med Framfot som har varit otroligt givande, och som har hjälpt oss just att våga testa nya metoder, bland annat inom pedagogiken.

Vi utbildar i många olika sammanhang, och i och med den här satsningen har vi lärt oss olika sätt att lägga upp utbildningen på utifrån de skilda grupper vi möter. Det har verkligen gjort skillnad. Vi har blivit bättre på att skapa engagemang och nyfikenhet hos alla våra deltagare, och då når vi också bättre fram med vårt viktiga budskap. Vi utvärderar alla våra utbildningar som vi håller, och idag har vi betyget 10 av 10 när det gäller pedagogiken! Vi ser att våra instruktörer presterar fantastiskt, och det är ett resultat av den samverkan som vi har med Framfot. Våra instruktörer säger också efteråt att de vill ha ännu mer utbildning. Då tycker jag att vi har lyckats! Nyfikenheten och intresset har väckts och de vill lära sig ännu mer och bli ännu bättre på det här.

Utbildningen Certifierad Utbildare gör dig trygg, inspirerande och uppskattad i din roll. Läs mer här.

Förutom att utbilda så finansierar Brandskyddsföreningen också forskning och utveckling inom brandskyddsområdet genom insamlingsstiftelsen Brandforsk.

”Det är ett jätteviktigt jobb vi har.” Säger Almina. ”Vi skapar verkligen skillnad i vår region. Utbildning och kunskap är nyckeln till ett tryggare samhälle och all forskning och erfarenhet på området brandsäkerhet har gjort det lättare att förebygga risker. Genom våra utbildningar och kampanjer jobbar vi med att sprida den kunskapen, och på så sätt räddar vi både liv och egendom.”

Anpassad utbildning i processledning

Förutom utbildning i pedagogik för föreningens instruktörer har Framfot också bidragit med stöd kring organisationens processledningsarbete.

”Vi skulle bygga upp en ny samverkansgrupp, Kompetensnätverket, och behövde stöd kring detta arbete i form av utbildning i processledning.” berättar Almina, ”I samverkan med Framfot byggde vi en anpassad utbildning för att stärka oss internt med just detta projekt i fokus.”

Kompetensnätverket är nu igång, och består av representanter från Brandskyddsföreningen i Väst och Skaraborg, Räddsam Västra Götaland och Räddningstjänsten Storgöteborg. Tillsammans verkar dessa organisationer för att sprida kunskap om förebyggande insatser mot anlagda bränder och social oro utifrån ett socialt hållbarhetsperspektiv.

”Kompetensnätverket har varit en succé.” säger Almina. ”Vi hållit både webbinarier och två större konferenser tillsammans de senaste åren med flera hundra deltagare. Vi har fått jättebra respons på den här satsningen.”

 

”Vi har nått ut till många fler än vi nått tidigare och fler har fått upp ögonen för det arbete vi gör här i västra Götalandsregionen. Och Framfot har spelat en viktig roll i den här framgången.”

 

Fantastisk samverkan under hela utbildningsresan

”Den samverkan vi har med Framfot är otroligt givande, både för dem som är deltagare i själva utbildningarna och för mig som är processledare som driver utbildningsprojekten framåt.” berättar Almina.

I alla utbildningssatsningar med Framfot har vi haft en helt fantastisk samverkan under hela resan, från start till slut. Framfot är inlyssnande och jag känner att jag kan påverka, vilket gör att alla insatser blir relevanta just för oss. Det finns också så mycket lärande i hela processen både före, under och efter utbildningen. Diskussionerna vi har före utbildningen, engagemanget under utbildningsdagarna och uppföljningen och utvärderingen efteråt, allt ger oss väldigt mycket kunskap. Och utvecklingen stannar ju inte av efteråt heller, utan vi fortsätter på resan tillsammans. Resan att lära tar ju aldrig slut!

Under själva utbildningsdagarna är det alltid högt till tak och stort engagemang. Framfots utbildare har en förmåga att få alla deltagare att öppna sig och dela med sig av sina erfarenheter och sin kompetens med varandra, vilket gör att de inte bara lär sig av utbildaren utan också av sina kollegor. Utbildningsdagarna blir alltid spännande, med frågor, lösningar och utmaningar som verkligen engagerar.

Ibland, om jag sitter med i utbildningen som beställare för att se lite vad som händer under utbildningsdagarna, då blir jag precis lika engagerad som deltagarna även om jag bara hade tänkt lyssna in lite.” berättar Almina. ”Det går liksom inte att sitta bredvid och vara lite halvt engagerad på ett hörn, utan man blir indragen i utvecklingsprocessen direkt. Det är väldigt spännande att få ta del av. Vi som är beställare och processledare blir också indragna i den här positiva energin av lärande.

Jag skulle definitivt rekommendera Framfot! Framfot levererar hög kvalitet, är inlyssnande i hela processen, de är innovativa och de utmanar oss som samverkanspart att våga mer, att bli modiga, så vi vågar testa nya sätt att engagera i vår egen verksamhet och i de frågorna som vi bedriver. Framfot är en helt fantastisk samverkanspart från start till slut.”

 

FLER KUNDER BERÄTTAR:

Våra utbildare fick mer råg i ryggen – Mekonomen berättar om samarbetet med Framfot

Satsning på ledarskapet en vinst för alla medarbetare – Capio Närsjukvård

 

Referenser

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: