fbpx

4 tips för ett bättre säljsamtal

Det finns några enkla men effektiva saker du kan göra för att få en lyckad försäljning. I den här videon bjuder vi på en liten utbildning i säljsamtal.


Från säljare till partner med dina kunder. I vår utbildning Certifierad KAM-säljare får du ett komplett paket där du lär dig hur du blir framgångsrik, självsäker och effektiv med stöd före, under och efter utbildningen. Läs mer!

Vad vill du uppnå?

Innan du kastar dig på telefonen behöver du tänka igenom vad du egentligen vill ha ut av samtalet. Fundera på vad du kan göra redan innan du lyfter luren eller bokar det där mötet för att få ett så kvalitativt samtal som möjligt. Genom att ha det klart för dig blir det lättare att styra samtalet i den riktningen du vill och lättare att hitta tillbaka till tråden om ni tappar den under samtalet. I videon tipsar Daniel om hur du kan göra för att få ett framgångsrikt säljsamtal.

Gör samtalet värdefullt

Att sälja är en process och att hoppa över för många steg kan kosta dig en affär. Genom att följa några enkla riktlinjer får du en grundläggande säljstrategi som gör både dig och din kund nöjd. Att be om någons tid idag är att be om någonting väldigt värdefullt. Därför är det extra viktigt att det du har att erbjuda är lika värdefullt för den personen som för dig. Ha inte för bråttom att prata om dig själv och vad du kan erbjuda utan lyssna först, prata sen. Ta dela av våra tips för att ge samtalet så bra förutsättningar som möjligt!

4 tips för ett bättre säljsamtal

1. Gör förarbetet

Om kunden vet mer än vad du vet, vad har du då att erbjuda? Du behöver inte veta allt men du behöver ha koll på företaget eller personen du ska sälja till. Idag finns en hel del möjligheter att söka rätt på ett företag, via hemsidan eller sociala medier, som till exempelvis Linkedin. Redan här kan du hitta tecken på vad företaget har för behov. Men kom ihåg att inte fastna och analysera för länge, till slut måste du släppa sargen och komma in i matchen.

Om du under samtalet upplever att din bakgrundsfakta inte är tillräcklig – ställ frågor! Det är okej att inte veta allt men du behöver visa att du är intresserad av att ta reda på mer. Har du inte svaren på alla frågor, be hellre om att få återkomma än att svara felaktigt och på impuls.

2. Prata med rätt person

För att slippa bli vidarekopplad till den ena personen efter den andra, försök komma så nära beslutsfattaren som möjligt redan från start. Det är ändå den du i slutändan behöver nå för att få igenom ditt erbjudande. Lyckas du komma så långt, boka gärna ett möte för att bygga en relation så fort som möjligt. Ibland kan det vara svårt att komma till rätt person direkt och om du fastnar hos personer som inte har mandat att ta beslut – se till att fråga vem eller vilka som kommer att ta det. Då kan du göra det lättare för dem att sälja in konceptet internt inom företaget och på så sätt säkerställa att det viktigaste budskapet kommer fram.

 3. Våga vara experten

Du har förmodligen en del kännedom om hur dina kunder kan lyckas bättre med det de gör. Använd det! Genom dina erfarenheter kan du belysa de utmaningar som kunden ställs inför –  och hjälpa kunden att lyckas bättre. Försök tänka bortanför det ni säljer. Vad har du och ni för kunskap som kunden har nytta av – oavsett om de köper något från er? Även om det inte leder till någon affär just den här gången, så kommer kunden uppleva att den ändå fått ut någonting av samtalet.

4. Bygg relation och förtroende

Du behöver inte vara psykolog för att sälja, men i grund och botten så handlar det om att förstå andra. Vi människor har en tendens att känna på oss när något är fel. Vårt undermedvetna ringer i varningsklockorna när vi påminns om tidigare situationer som vi känt oss lurade i. Så se till att vara öppen och genuin när du samtalar med kunden och försök slappna av så mycket som möjligt, det lönar sig i längden.

Och kom ihåg, även om du inte säljer in affären direkt, se det som en övning, nästa gång kommer du vara ett steg närmare din nästa affär!

Vilket är ditt bästa, nästa steg mot framgång? Gör vår kostnadsfria utbildningsanalys i Sälj och marknad HÄR.

Om du vill lära dig mer om hur du kan få toppresultat i din försäljning, gå vår utbildning Försäljning nivå 1. Du får lära dig hur du får lojala kunder genom bland annat kundförståelse och självkännedom.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: