Liten utbildning i konflikthantering: Giraffspråket (VIDEO)

Har du något du vill ta upp med en medarbetare, kollega eller med din chef? Funderar du på hur du ska uttrycka dig? Giraffspråket hjälper dig att framföra konstruktiv feedback som ger effekt. I videon förklarar vi hur.

Giraffspråket

Vill du bli bättre på att hantera konflikter? Läs mer om vår utbildning Konflikthantering och svåra samtal.

I vår utbildning Effektiv kommunikation får du göra en DISC färganalys och lära dig att nå framgång med effektiv kommunikation. Läs mer och boka HÄR!

Undvik konflikter med giraffspråket

Giraffspråket kallas också för Nonviolent Communication, och är en kommunikationsmodell som formulerades av den amerikanske psykologen Marshall Rosenberg någon gång på 1970-talet. Giraffspråket används för att framföra kritik och feedback på ett tydligt och konstruktivt sätt, med målet att hitta en gemensam lösning. Förebyggande konflikthantering, alltså.

Lyssna till andras behov

För att illustrera ett konstruktivt beteende i en konfliktsituation använder Rosenberg giraffen, som har långt mellan hjärna och sitt stora hjärta. Giraffen reflekterar, sträcker ut sin långa hals och lyssnar till egna och andras behov.

Som en kontrast till det förhållningssättet står den oreflekterande vargen, som snarare visar tänderna när det blåser upp till bråk. Vargen är ofta omedveten om hur hen framstår och försvarar sig i tuffa situationer genom att angripa och såra sin motpart.

Bra kommunikation enligt giraffen (och oss på Framfot)

I en konflikt är det lätt att blanda ihop känslor, tankar och värderingar till en smetig massa av – ja, vadå? Giraffspråket hjälper dig att sortera vad som är vad och hjälper dig att ge konstruktiv och saklig kritik som leder framåt. Det vinner ju alla på.

De fyra stegen i giraffspråket:

  1. Beteende (Vad jag observerar)
  2. Konsekvens (Hur det får mig att känna)
  3. Konkret önskemål (Vad jag vill/behöver)
  4. Lyssna och reflektera

Beställ vår utbildningskatalog!

Vilket är ditt nästa steg? Vi bjuder på verktygslåda för kompetensinventering i katalogen som ger dig svaret. Den hjälper dig förankra din utveckling hos din chef.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Lär dig hemligheten bakom ett välfungerande ledarskap

Beställ vår rapport kring ett välfungerande ledarskap. Du får del av rapporten, analysen, våra slutsatser, vad det innebär konkret och vilka lärpunkter du kan dra av detta som du har nytta av i din roll och i er organisation. Fyll i formuläret för att ta del av rapporten.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Utbildning för framgång

Framfot erbjuder praktiska och behovsanpassade utbildningar inom ledarskap, sälj, marknadsföring, kommunikation och HR. Läs mer om våra kurser via nedanstående länkar.

Seminarium: Från duktiga specialister till närvarande ledare

Vi bjuder på konkreta verktyg för ett modigare ledarskap. Frukostseminarium i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Beställ Utbildningskatalog

Inspiration & information om vårt utbud i tryckt format. Beställ vår utbildningskatalog bekvämt hem till brevlådan.

Ett välfungerande ledarskap

Vill du veta hur personal och chefer ser på ledarskapet? Beställ vår rapport ”Ett välfungerande ledarskap”.