12 tips för dig som är ny som chef

Ny som chef? Grattis! I början kan det kännas omvälvande och vara mycket nytt att ta in och lära sig. Här är tolv tips som hjälper dig att komma in i din nya roll.

Ung kvinna i blus och glasögon som är ny som chef.

Att få förtroendet att leda är stort. Det kan kännas pirrigt, både på ett bra och läskigt sätt, att gå in i den nya rollen. Men hur gör en då för att lyckas? Ska du byta klädstil eller träna på ett kraftfullt kroppsspråk som visar vem som bestämmer?

Eftersom företag och organisationer är olika med olika behov och utmaningar så finns det inte ett recept som passar alla. Och du behöver inte kunna allt innan du börjar, du kommer att lära dig mycket under resans gång. Men det finns några bra saker att tänka på i början när du är ny som chef.

Få det du behöver för att lyckas i din nya roll, i utbildningen Ledarskap nivå 1 – ny som chef. Våga ta steget!

1. Klargör förväntningarna

Ta reda på vad som förväntas av dig i din nya roll. Fråga både din chef och dina medarbetare. Fundera också igenom vilka förväntningar du själv har på din nya tjänst, på din chef, ledning och medarbetare? Skriv ner allt – det kommer kännas bra att gå tillbaka till när jobbhjulet sedan snurrar på.

2. Tro på din förmåga

Tro på dig själv. Det finns en anledning till att just du fick jobbet. Ett långsiktigt mål kan vara att jobba på din självkänsla så du står stark i både med- och motgångar.

3. Släpp chefsmasken

Acceptera att du är den du är, istället för att försöka uppfylla en diffus målbild av hur en chef ska vara. Våga vara människa. Ta inte dig själv på för stort allvar.

Bli certifierad ledare. Få de verktyg du behöver för att bli trygg och respekterad i rollen som chef. Och människa.

4. Var inte för snäll eller för hård

Vissa försöker vara jobbarkompisen till varje pris. Andra tror att kadaverdisciplin är rätt. Hitta den gyllene medelvägen. Du har rätt att säga ifrån, samtidigt som folk jobbar bättre om de får förtroende och känner att du vågar lita på dem.

5. Våga fatta beslut

Att dra allt i långbänk slukar massor av energi som du kan använda till att driva verksamheten framåt istället.

6. Berätta vad du vill

Du har säkert massor av bra idéer om hur ni ska utvecklas – dela med dig av dem! Använd dina visioner för att inspirera.

7. Utbyt erfarenheter

Skaffa dig ett nätverk. Det kan vara kollegor eller chefer på andra företag.

8. Använd tiden rätt

Tiden rusar iväg medan pappershögarna växer. Prioritera, delegera & använd möten på rätt sätt. Gör en checklista varje morgon med de viktigaste punkterna du ska hinna med. Skjut aldrig upp jobbiga saker – de stjäl energi.

9. Jobba ihop laget

Uppmuntra medarbetarna att hjälpa varandra och dela med sig. Planera och sätt upp gemensamma mål att jobba mot, så att det finns en röd tråd att följa. Se till att alla känner till vad ni ska göra.

Dags att bygga ett starkt team? Kolla in vår utbildning Ledarskap nivå 2 – bygga team. 

10. Ha inte för bråttom

Självklart vill du visa resultat och handlingskraft i din nya roll. Men du behöver inte bevisa något. Lägg din kraft på att göra rätt saker istället, så ger det hållbara resultat att visa upp.

11. Uppmuntra problemlösande

Du har säkert märkt att surdegar har en förmåga att landa på chefens bord? Nästa gång någon kommer med ett problem till dig; vänd på steken genom att fråga ”vad tror du?”. Visst är det roligt att bli tillfrågad om allt i början men självgående medarbetare är ännu roligare.

12. Skaffa dig rätt färdigheter

Får du en ny befattning som chef, ska du självklart ha bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Att rekrytera en ny chef kan kosta upp mot 150 000:-. Då räknar vi inte in dolda kostnader för bristande måluppfyllelse. En bra utbildning, som ger dig rätt färdigheter och trygghet i din nya roll är en billig investering i jämförelse. Företaget tjänar på att du undviker fallgroparna andra chefer kliver i.

Prenumerera på framgångsmagasinet Mallar

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: