12 tips för dig som är ny som chef

Ny som chef? Grattis! I början kan det kännas omvälvande och vara mycket nytt att ta in och lära sig. Här är tolv tips som hjälper dig att komma in i din nya roll.

En man som är ny chef i kontorsmiljö står med korslagda armar och ler in i kameran.

Vill du utveckla flera ledare i organisationen? Vi anpassar utbildningen efter era behov – enstaka utbildningstillfällen eller hela ledarskapsakademier – med målet att skapa riktigt bra ledarskap i er verksamhet. Klicka på knappen för att få en offert.

Begär offert

Att få förtroendet att leda är stort. Det kan kännas pirrigt, både på ett bra och läskigt sätt, att gå in i den nya rollen. Men hur gör en då för att lyckas? Hur ska en bra ledare vara? Ska du byta klädstil eller träna på ett kraftfullt kroppsspråk som visar vem som bestämmer?

Eftersom företag och organisationer är olika med olika behov och utmaningar så finns det inte ett recept som passar alla. Och du behöver inte kunna allt innan du börjar, du kommer att lära dig mycket under resans gång. Men det finns några bra saker att tänka på i början när du är ny som chef.

I chefsutbildningen Certifierad ledare får du den kunskap och träning du behöver för att känna dig trygg i din nya roll. Läs mer och boka här!

En video för nya chefer

Några av tipsen berättar Erik mer om i den här videon. Resten av dem läser du längre ner i artikeln.

Vill du träna praktiskt och bli tryggare i din nya roll som chef? Gå utbildningen Ledarskap nivå 1 – som anpassas efter dina behov. Läs mer här!

Ny som chef – 12 tips

Vet du – det viktigaste tipset av alla är att vara dig själv. Förutom det finns några saker som är bra att tänka på. Här kommer tolv tips för nya chefer.

1. Klargör förväntningarna

Ta reda på vad som förväntas av dig i din nya roll. Fråga både din chef och dina medarbetare. Fundera också igenom vilka förväntningar du själv har på din nya tjänst, på din chef, ledning och medarbetare? Skriv ner allt – det kommer kännas bra att gå tillbaka till när jobbhjulet sedan snurrar på.

2. Tro på din förmåga som chef

Tro på dig själv. Det finns en anledning till att just du fick jobbet. Ett långsiktigt mål kan vara att jobba på din självkänsla så du står stark i både med- och motgångar.

Lästips: Därför ska du gå en ledarskapsutbildning – 9 goda anledningar.

3. Släpp chefsmasken

Acceptera att du är den du är, istället för att försöka uppfylla en diffus målbild av hur en chef ska vara. Våga vara människa. Ta inte dig själv på för stort allvar.

4. Var inte för snäll eller för hård

Vissa försöker vara jobbarkompisen till varje pris. Andra tror att kadaverdisciplin är rätt. Hitta den gyllene medelvägen. Du har rätt att säga ifrån, samtidigt som folk jobbar bättre om de får förtroende och känner att du vågar lita på dem.

Minikurs: Konsten att ge feedback. Ingår för dig som bokar utbildning! Läs mer.

5. Våga fatta beslut

Att dra allt i långbänk slukar massor av energi som du kan använda till att driva verksamheten framåt istället.

6. Berätta vad du vill som chef

Du har säkert massor av bra idéer om hur ni ska utvecklas – dela med dig av dem! Använd dina visioner för att inspirera.

7. Utbyt erfarenheter

Skaffa dig ett nätverk. Det kan vara kollegor eller chefer på andra företag.

8. Använd tiden rätt

Tiden rusar iväg medan pappershögarna växer. Prioritera, delegera och använd möten på rätt sätt. Gör en checklista varje morgon med de viktigaste punkterna du ska hinna med. Skjut aldrig upp jobbiga saker – de stjäl bara din energi.

9. Jobba ihop laget

Uppmuntra medarbetarna att hjälpa varandra och dela med sig. Planera och sätt upp gemensamma mål att jobba mot, så att det finns en röd tråd att följa. Se till att alla känner till vad ni ska göra.

I utbildningen Ledarskap nivå 2 – Bygga team får du göra en teamutvärdering och jobba praktiskt med exempel ur din egen vardag. Boka här.

10. Ha inte för bråttom

Självklart vill du visa resultat och handlingskraft i din nya roll. Men du behöver inte bevisa något. Lägg din kraft på att göra rätt saker istället, så ger det hållbara resultat att visa upp.

11. Uppmuntra problemlösande

Du har säkert märkt att surdegar har en förmåga att landa på chefens bord? Nästa gång någon kommer med ett problem till dig; vänd på steken genom att fråga ”Vad tror du?”. Visst är det roligt att bli tillfrågad om allt i början men självgående medarbetare är ännu roligare.

Läs mer om hur du som ledare kan skapa positiv förändring enbart genom ditt beteende.

12. Skaffa dig rätt färdigheter som chef

Får du en ny befattning som chef, ska du självklart ha bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Att rekrytera en ny chef kan kosta upp mot 150 000 kronor. Då räknar vi inte in dolda kostnader för bristande måluppfyllelse. En bra utbildning, som ger dig rätt färdigheter och trygghet i din nya roll är en billig investering i jämförelse. Företaget tjänar på att du undviker fallgroparna andra chefer kliver i. Att gå en chefsutbildning som t.ex. Certifierad ledare, hjälper dig att bli trygg i rollen som chef.

FLER LÄSTIPS FÖR DIG:

3 praktiska tips för dina första veckor i din nya chefsroll

Vad är ledarskap och vad är chefskap?

Så håller du riktigt bra utvecklingssamtal

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: