Ny som chef? 12 Tips för att lyckas.

Ny som chef? Gratulerar! Vi bjuder på 12 tips som hjälper dig lyckas i din nya roll.

Trygg kille som är ny som chef

Så – du har fått förtroendet att leda? Hur gör man då för att lyckas? Ska du raka av skägget & köpa slips eller skaffa högklackade powerboots med tillhörande affärsdräkt, lägga dig till med ett kraftfullt kroppsspråk som visar vem som bestämmer och presentera en ny strategi i PowerPoint? Olika organisationer och grupper behöver olika saker, vilket innebär att det inte finns en enda lösning som är rätt i alla lägen. Du kommer lära dig mycket under resans gång, så ta det lugnt – det kommer bli bra. Men det finns några bra saker att tänka på i början som vi gärna vill dela med oss av.

Få det du behöver för att lyckas i din nya roll, i utbildningen Ledarskap nivå 1 – ny som chef. Våga ta steget!

1. Vad förväntas av chefsrollen?

Fråga både ledning och medarbetare vad de har för förväntningar på dig. Skriv ner dem.

2. Tro på din förmåga

Tro på dig själv. Det finns en anledning till att just du fick jobbet. Ett långsiktigt mål kan vara att jobba på din självkänsla så du står stark i både med- och motgång.

3. Släpp chefsmasken

Acceptera att du är den du är, istället för att försöka uppfylla en diffus målbild av hur en chef ska vara. Våga vara människa. Ta inte dig själv på för stort allvar.

Bli certifierad ledare. Få de verktyg du behöver för att bli trygg och respekterad i rollen som chef. Och människa.

4. Var inte för snäll eller för hård

Vissa försöker vara jobbarkompisen till varje pris. Andra tror att kadaverdisciplin är rätt. Hitta den gyllene medelvägen. Du har rätt att säga ifrån, samtidigt som folk jobbar bättre om de får förtroende och känner att du vågar lita på dem.

5. Våga fatta beslut

Att dra allt i långbänk slukar massor av energi som du kan använda till att driva verksamheten framåt istället.

6. Berätta vad du vill

Du har säkert massor av bra idéer om hur ni ska utvecklas – dela med dig av dem! Använd dina visioner för att inspirera.

7. Utbyt erfarenheter

Skaffa dig ett nätverk. Det kan vara kollegor eller chefer på andra företag.

8. Använd tiden rätt

Tiden rusar iväg medan pappershögarna växer. Prioritera, delegera & använd möten på rätt sätt. Gör en checklista varje morgon med de viktigaste punkterna du ska hinna med. Skjut aldrig upp jobbiga saker – de stjäl energi.

9. Jobba ihop laget

Uppmuntra medarbetarna att hjälpa varandra och dela med sig. Planera och sätt upp gemensamma mål att jobba mot, så att det finns en röd tråd att följa. Se till att alla känner till vad ni ska göra.

Dags att bygga ett starkt team? Kolla in vår utbildning Ledarskap nivå 2 – bygga team. 

10. Ha inte för bråttom

Självklart vill du visa resultat och handlingskraft i din nya roll. Men du behöver inte bevisa något. Lägg din kraft på att göra rätt saker istället, så ger det hållbara resultat att visa upp.

11. Uppmuntra problemlösande

Du har säkert märkt att surdegar har en förmåga att landa på chefens bord? Nästa gång någon kommer med ett problem till dig; vänd på steken genom att fråga ”vad tror du?”. Visst är det roligt att bli tillfrågad om allt i början men självgående medarbetare är ännu roligare.

12. Skaffa dig rätt färdigheter

Får du en ny befattning som chef, ska du självklart ha bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Att rekrytera en ny chef kan kosta upp mot 150 000:-. Då räknar vi inte in dolda kostnader för bristande måluppfyllelse. En bra utbildning, som ger dig rätt färdigheter och trygghet i din nya roll är en billig investering i jämförelse. Företaget tjänar på att du undviker fallgroparna andra chefer kliver i.

Vill du ha offertförslag?

Är du intresserad av utbildning är du varmt välkommen med din förfrågan. Fyll i formuläret nedan så återkommer vi med en offert eller tar fram en lösning skräddarsydd för er.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Beställ vår utbildningskatalog!

Vilket är ditt nästa steg? Vi bjuder på verktygslåda för kompetensinventering i katalogen som ger dig svaret. Den hjälper dig förankra din utveckling hos din chef.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Utbildning för framgång

Framfot erbjuder praktiska och behovsanpassade utbildningar inom ledarskap, sälj, marknadsföring, kommunikation och HR. Läs mer om våra kurser via nedanstående länkar.

Ett välfungerande ledarskap

Vill du veta hur personal och chefer ser på ledarskapet? Beställ vår rapport ”Ett välfungerande ledarskap”.

Beställ Utbildningskatalog

Inspiration & information om vårt utbud i tryckt format. Beställ vår utbildningskatalog bekvämt hem till brevlådan.

Seminarium: Från duktiga specialister till närvarande ledare

Vi bjuder på konkreta verktyg för ett modigare ledarskap. Frukostseminarium i Stockholm, Malmö och Göteborg.