Ryggont eller bra ledarskap?

Den ”psykologiska” ryggen!

SBU, Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering, har nyligen kommit med en rapport om ryggproblem och dess olika orsaker. Rapporten grundar sig på studier under ca 30 år.

Att jobb med tunga lyft och andra fysiska belastningar påverkar kroppen och ryggen är känt sedan länge. Det nya i denna rapport är att man kan bevisa att den psykosociala arbetsmiljön har så stor inverkan, när det gäller ryggproblematik. Detta gör att vi mår dåligt, påverkar vår förmåga på jobbet och bidrar till kostnader i form av sjukskrivningar m.m.

När det gäller den psykosociala arbetsmiljön så är det faktorer som bristande kontroll, stöd från chefer och kollegor samt låg arbetstillfredsställelse som ligger till grund för ryggproblemen. Skillnaden gällande orsaker är att när den fysiska belastningen slutar påverka ryggen så har jag möjlighet till återhämtning. De psykosociala faktorerna däremot kan vi inte stänga av lika lätt, utan dessa fortsätter att gnaga på ryggen även när vi kommer hem från jobbet.

En viktig slutsats av denna rapport är alltså att chef- och ledarskapet har betydelse för hur medarbetarna har det med sina ryggar. Naturligtvis kan t.ex  ”mindfulness” vara bra verktyg för den enskilde, men cheferna har också ett ansvar genom att skapa bra sammanhang, d.v.s strukturer och processer samt delaktighet och möjligheter till påverkan på sin arbetssituation.

 

Cheferna själva är naturligtvis inga undantag när det gäller ryggproblemen. Här finns alltså en hel del för HR att se över när det gäller chefernas totala arbetssituation.

 

Så, tre tips kan då vara:

  • Ökad påverkansmöjlighet gällande den egna arbetssituationen
  • Ökat stöd från chefer och kollegor (feedback)
  • Utveckla sin förmåga att prioritera och göra rätt saker (proaktivitet)

 

Är du intresserad av att läsa mer så gå in på SBU`s hemsida:  http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Arbetsmiljons-betydelse-for-ryggproblem/

Där finns också ett kort Youtubeklipp som sammanfattar det hela på ett enkelt sätt.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: