3 tips för bättre presentationsteknik (VIDEO)

Känner du dig nervös och osäker när du ska prata inför publik? Det finns några små saker som du kan tänka på för att lyckas bättre med din presentation. Några enkla knep för att du snabbt ska få kontakt med publiken, vinna deras förtroende och därmed få fram ditt budskap på bästa sätt.

Jesper på Framfot ger tre tips för bättre presentationsteknik.

I en tidigare artikel berättade vi om hur du kan hantera din nervositet när du ska prata inför folk. (För att vara nervös är faktiskt helt naturligt).

Här får du tre snabba, praktiska tips som du direkt kan testa för att få bättre presentationsteknik. Så att du snabbt får bra kontakt och vinner förtroendet i rummet. Och därmed kan ge ännu mer kärlek till ämnet du ska prata om och publiken.

Vill du träna på att inspirera, engagera och övertyga andra? Boka utbildningen Presentationsteknik & Retorik

1. Kroppsspråk för bättre presentationsteknik

Ställ fötterna parallellt i höftbredd med tårna pekande framåt. Det ger ett professionellt intryck, samtidigt som det hjälper dig att få svikt i knäna, vilket hjälper dig att andas. Tyngdpunkten flyttas något framåt och du kommer i balans. Utifrån ger det ett stabilt, riktat och förtroendeingivande intryck. Fokusera sedan mer på publiken än på dig själv. De vill känna sig sedda! Läs mer om hur viktigt kroppsspråket är när du presenterar. 

2. Inledningen

Inled med något som väcker intresse och skapar en bra kontakt mellan dig och åhörarna. Vi minns, och vill lyssna till, berättelser. Och om du berättar om något som du själv varit med om kommer det troligtvis hjälpa dig att slappna av och hitta kontakt både med dig själv och publiken.

  • Använd ett föremål för att berätta om dig själv och kommande presentation. Du skulle till exempel kunna ställa ut tre schackpjäser framför dig och berätta om när du blev schackmatt mot din brorsdotter: Jag hade valt helt fel strategi. Och det är ju det vi ska prata om idag – hur du väljer rätt strategi för din marknadsföring.
  • Du kan också inleda med att ställa en fråga som människorna i publiken känner igen sig i: Är det någon här som har stått med en treåring i kassakön på ICA vid femtiden? Någon som har längtat bort därifrån?

3. Fortsätt att leverera

Om du upplever att det går dåligt, visa ledarskap! Fortsätt att stå för det du gör. Du kan omöjligt veta vad alla andra tänker. Om du börjar be om ursäkt eller demonstrativt visar att det här inte gick bra tar du ifrån åhörarna deras egen upplevelse. Om du behöver slå av dig på sandsäcken” för att du är missnöjd, gör det när alla har gått och ta nya tag sen! Det allra troligaste är att din egen negativa känsla är mycket starkare än åhörarnas.

Lär dig hemligheten bakom ett välfungerande ledarskap

Beställ vår rapport kring ett välfungerande ledarskap. Du får del av rapporten, analysen, våra slutsatser, vad det innebär konkret och vilka lärpunkter du kan dra av detta som du har nytta av i din roll och i er organisation. Fyll i formuläret för att ta del av rapporten.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Beställ vår utbildningskatalog!

Vilket är ditt nästa steg? Vi bjuder på verktygslåda för kompetensinventering i katalogen som ger dig svaret. Den hjälper dig förankra din utveckling hos din chef.

Jag godkänner Framfots integritetspolicy. En gång i månaden får du vårt nyhetsbrev som hjälper dig nå framgång i din yrkesroll. Du kan självklart avregistrera dig när du vill.

Beställ Utbildningskatalog

Inspiration & information om vårt utbud i tryckt format. Beställ vår utbildningskatalog bekvämt hem till brevlådan.

Prenumerera på våra tips för framgång

Ligg steget före med praktiska tips du har direkt nytta av i din vardag.

Utbildning för framgång

Framfot erbjuder praktiska och behovsanpassade utbildningar inom ledarskap, sälj, marknadsföring, kommunikation och HR. Läs mer om våra kurser via nedanstående länkar.