fbpx

3 tips för bättre presentationsteknik

Känner du dig nervös och osäker när du ska prata inför publik? I den här videon bjuder vi några enkla knep och praktiska tips för att slipa på din presentationsteknik. Hur du snabbt får kontakt med publiken, vinner deras förtroende och därmed får fram ditt budskap på bästa sätt.


Vill du träna på att inspirera, engagera och övertyga andra? Boka utbildningen Presentationsteknik & Retorik

3 enkla knep för bättre presentationsteknik

1. Ett säkert kroppsspråk 

Ställ fötterna parallellt i höftbredd med tårna pekande framåt. Det ger ett professionellt intryck, samtidigt som det hjälper dig att få svikt i knäna, vilket hjälper dig att andas. Tyngdpunkten flyttas något framåt och du kommer i balans. Utifrån ger det ett stabilt, riktat och förtroendeingivande intryck. Fokusera sedan mer på publiken än på dig själv. De vill känna sig sedda!

Läs mer om hur viktigt kroppsspråket är när du presenterar. 

2. Intresseväckande inledning

Inled med något som väcker intresse och skapar en bra kontakt mellan dig och åhörarna. Vi minns, och vill lyssna till, berättelser. Och om du berättar om något som du själv varit med om kommer det troligtvis hjälpa dig att slappna av och hitta kontakt både med dig själv och publiken.

  • Använd ett föremål för att berätta om dig själv och kommande presentation. Du skulle till exempel kunna ställa ut tre schackpjäser framför dig och berätta om när du blev schackmatt mot din brorsdotter: Jag hade valt helt fel strategi. Och det är ju det vi ska prata om idag – hur du väljer rätt strategi för din marknadsföring.
  • Du kan också inleda med att ställa en fråga som människorna i publiken känner igen sig i: Är det någon här som har stått med en treåring i kassakön på ICA vid femtiden? Någon som har längtat bort därifrån?

3. Fortsätt att leverera

Om du upplever att det går dåligt, visa ledarskap! Fortsätt att stå för det du gör. Du kan omöjligt veta vad alla andra tänker. Om du börjar be om ursäkt eller demonstrativt visar att det här inte gick bra tar du ifrån åhörarna deras egen upplevelse.

Om du behöver slå av dig på sandsäcken för att du är missnöjd, gör det när alla har gått och ta nya tag sen! Det allra troligaste är att din egen negativa känsla är mycket starkare än åhörarnas.

Lycka till!

PSST! Blir du svettig och illamående när du ska tala inför folk? LUGN! Talarskräck är faktiskt en av våra vanligaste rädslor och det finns några saker du kan tänka och göra för att hjälpa dig själv. Läs: Så hanterar du din nervositet inför en presentation.

Prenumerera på framgångsmagasinet Begär offert

Kontakta oss

Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi återkommer så fort som möjligt.

Skickar
Formulär
När du fyller i din e-postadress samtycker du till att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Tack!

Vi återkommer till dig så snabbt vi kan.

Kostnadsfria seminarier

Frukost och nya perspektiv ingår. Välkommen!

Alla utbildningar

Våra kunder

Sök på Framfot

Ange din sökning nedan: